Symposium voor doktersassistenten: onze integrale pijnzorg

Op donderdagavond 28 oktober organiseert DC Klinieken Almere een symposium voor doktersassistenten. Aan de scholing zijn geen kosten verbonden.

 

U bent van harte uitgenodigd!

 

Datum:
28-10-2021

 

Locatie:
DC Klinieken Almere
Louis Armstrongweg 28
1311 RK Almere

  • Eventueel kan er worden uitgeweken naar een online versie, afhankelijk van de situatie rondom Covid-19.

 

Aanmelden:

Aanmelden kan tot 21 oktober via onderstaand formulier.

Programma

17.30

Ontvangst met buffet

18.10

Welkomstwoord

18.15

Wat is chronische pijn en wat doen we binnen DC Klinieken?

We vertellen meer over onze integrale pijnzorg, met als subonderwerp centrale sensisitatie. Centrale sensitisatie kun je als het volgt definiëren: een versterkt pijnsignaal binnen het centrale zenuwstelsel, terwijl er geen sprake meer is van weefselschade. Het pijnsysteem is overgevoelig geworden. Dit verhoogde pijngevoel (hypersensitiviteit) is niet in verhouding met de aandoening. Er is als het ware een abnormale versterking van pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel wat gegeneraliseerde wijdverspreide hypersensitiviteit geeft. Dat kan zich uiten in overgevoeligheid voor prikkels zoals fel licht, harde geluiden, smaak, overgevoelige huid etc.

 

Door anesthesioloog/pijnspecialist Jan Böhncke.

19.00

Pauze

19.15

Bio-psychosociaal model: uitleg over onze stressorengroepen

Stress kan ook de klachten verergeren. Veel mensen passen dan hun gedrag aan en vermijden bepaalde bewegingen uit angst om de pijn erger te maken. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners de patiënt goed informeren over chronische pijn. Als de patiënt niet goed geïnformeerd wordt, blijft de pijn bedreigend. Daarom is educatie over pijnfysiologie belangrijk zodat de patiënt het mechanisme van centrale sensitisatie leert begrijpen en de ongunstige invloed van psychologische en gedragsfactoren op het herstel leert herkennen en kan veranderen.

 

Door pijnconsulenten Ilse Scheffer, Femke Betgen en Kristel Lindeman

19.40

Uitleg over ons beweegplein door fysiotherapeut

Op het beweegplein wordt er samen met een fysiotherapeut gekeken naar de bewegelijkheid en kracht van de rug. Door middel van een gespecificeerd beweegprogramma zullen wij samen werken om de patiënt weer zo mobiel en sterk mogelijk te krijgen. Dit alles zal plaatsvinden binnen een traject van 12 weken. Tijdens dit symposium vertellen we er meer over en laten we ons beweegplein zien.

 

Door fysiotherapeut Tristan van Beusekom.

20.00

Afsluiting

Aanmelden symposium

Terug naar boven