aA
Pagina voorlezen

Hoelang duurt een sigmoïdoscopie?

Een sigmoïdoscopie duurt ongeveer 15 minuten.

De meeste mensen die darmkanker krijgen zijn 55 jaar of ouder. Tussen de 55 en 75 jaar is de kans op darmkanker het grootst. Daarom is het belangrijk op deze leeftijd goed onderzoek te doen naar de gezondheid van uw darmen. Bent u jonger dan 55 jaar en krijgt u klachten die kunnen wijzen op darmkanker, wacht dan niet en neem contact op met uw huisarts. . Lees hier meer informatie over darmkanker.

Deelname is vrijwillig. U kunt zelf beslissen of u meedoet. Het is wel belangrijk om te weten dat het bevolkingsonderzoek darmkanker de beste manier is om vroege tekenen van darmkanker op te sporen omdat darmkanker in een vroegtijdig stadium vaak geen klachten geeft.

Voor de test krijgt u een speciaal afsluitbare test in een buisje thuisgestuurd. In het buisje zit een staafje. Dit staafje prikt u een aantal keer in de ontlasting en doet u terug in het buisje. Het buisje sluit u goed af en stuurt u vervolgens terug in een retourenvelop. Het wordt in een laboratorium onderzocht op bloedsporen. Als er bloedsporen worden gevonden, wordt u voor verder onderzoek naar een kliniek of ziekenhuis doorverwezen.

Helaas is dat niet mogelijk. U kunt meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker vanaf 55 jaar. Als u eerder klachten heeft kunt u dit bespreken met uw huisarts. Zo nodig kan de huisarts u verwijzen voor een darmonderzoek.

U kunt uw afspraak alleen verzetten via de screeningsorganisatie (RIVM). Dit kan tot drie dagen voor de afspraak, daarna kan de afspraak niet meer worden gewijzigd. Wij stellen een aantal plekken in ons spreekuur beschikbaar voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het RIVM deelt deze plekken vervolgens in. DC Klinieken heeft helaas geen invloed op welke patiënt op welk moment wordt ingepland. Heeft u een afspraak heeft bij een andere zorgaanbieder, maar wilt u liever naar DC Klinieken? Dan kunt u de afspraak verplaatsen via de screeningsorganisatie.

Afhankelijk van uw klachten en de mogelijke behandeling kan er tijdens uw eerste consult al een behandeling plaatsvinden. Dit verschilt echter per locatie en specialisme. Ons advies is daarom altijd een begeleider mee te nemen als u een fysieke afspraak heeft bij DC Klinieken.

De wachttijd voor de coloscopie die u van uw huisarts heeft doorgekregen is in feite de wachttijd voor het eerste intakegesprek, niet het onderzoek zelf. Omdat u voor dit onderzoek een roesje krijgt, moeten wij eerst een intake doen. Hetzelfde geldt voor een gastroscopie met sedatie. Voor een gastroscopie zonder sedatie is de wachttijd werkelijk de tijd tot het onderzoek zelf, en niet tot het eerste intakegesprek. 

Ja, wij hebben alle gegevens en informatie van MCV-patiënten overgenomen in ons systeem. Mocht uw arts hebben aangegeven dat u een vervolgonderzoek nodig heeft over 3,5 of 10 jaar, ontvangt u daar vanzelf een oproep voor. 

Bij Huid & Allergie is het eerste consult altijd een intake. We doen dan nog geen behandeling.

Terug naar boven