aA
Pagina voorlezen

Wat is het verschil tussen een coloscopie en een endoscopie?

Een coloscopie is een vorm van endoscopie. Endoscopie is een breed begrip dat verwijst naar het inbrengen van een flexibele slang (endoscoop) in het lichaam om verschillende organen te bekijken. Een coloscopie is een specifieke vorm van endoscopie, waarbij de endoscoop via de anus wordt ingebracht om de dikke darm te onderzoeken. Andere vormen van endoscopie die wij bij DC Klinieken uitvoeren zijn een gastroscopie (waarbij de endoscoop via de mond wordt ingebracht om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te bekijken) en de sigmoïdoscopie (waarbij de endoscoop via de anus wordt ingebracht om de laatste 50 centimeter van de dikke darm te onderzoeken).

Een darmonderzoek is nodig om de oorzaak van uw darmklachten zoals buikpijn, veranderd ontlastingspatroon of bloederige ontlasting te achterhalen. Daarnaast er gecontroleerd worden op darmpoliepen, tumoren, ontstekingen, bloedingen en andere afwijkingen in de darmen. Door middel van een darmonderzoek (coloscopie) kan ook de diagnose darmkanker bevestigd of uitgesloten worden. Verder wordt het ingezet om bepaalde behandelingen uit te voeren, zoals het verwijderen van darmpoliepen.

Een maagonderzoek (gastroscopie) is nodig om de oorzaak van uw maagklachten te achterhalen en om te controleren op zweren, poliepen, tumoren, ontstekingen en andere afwijkingen in de maag. Een maagonderzoek kan ook gedaan worden voor aanvullend onderzoek zoals het uitvoeren van een biopsie.

Een gastroscopie duurt meestal 5 tot 10 minuten. Dit is afhankelijk van de reden van de procedure en of er eventuele afwijkingen worden gevonden tijdens het onderzoek.

Een coloscopie duurt meestal ongeveer 20 tot 40 minuten. Voor het onderzoek wordt u opgenomen op de dagverpleging, waar voorbereidingen plaats vinden voor het onderzoek. Daarom vragen we u om 30 minuten eerder dan afgesproken tijd aanwezig te zijn. Na het onderzoek zult u enige tijd moeten rusten tot de effecten van medicatie zijn verdwenen. U kunt na het onderzoek last hebben van buikpijn, gas of een opgeblazen gevoel. Deze symptomen verdwijnen echter snel. Uw arts zal u vertellen wanneer u weer kunt eten en drinken en uw normale activiteiten kunt hervatten.

Een coloscopie is over het algemeen een veilig onderzoek en complicaties komen zelden voor. Aan iedere medische ingreep zijn risico’s verbonden, ook aan een coloscopie. Tijdens het intakegesprek wordt u geïnformeerd over de risico’s en eventuele voorzorgsmaatregelen. Ook kunt u hierover lezen in onze folder coloscopie. Verliest u na het onderzoek veel bloed (meer dan 1 kopje), krijgt u last van ernstige buikpijn, koorts (boven de 38 graden) of andere ongewone symptomen? Neem dan contact met ons op.

Voorafgaand aan het onderzoek moet u uw darmen leegmaken via een speciaal dieet gecombineerd met het innemen van het laxeermiddel Pleinvue. Tijdens het laxeren moet u vaak het toilet bezoeken. U start met het laxeren 1 dag voor het onderzoek. Houdt hier rekening mee met de planning van uw dagelijkse bezigheden. U krijgt alle informatie en instructies over het dieet en laxeren van de verpleegkundige tijdens en na het intakegesprek.  

De meeste mensen met darmkanker zijn 55 jaar of ouder. Tussen de 55 en 75 jaar is de kans het grootst dat iemand darmkanker krijgt. Daarom is het belangrijk op deze leeftijd goed onderzoek te doen naar de gezondheid van uw darmen. Op dit moment wordt overwogen de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker de verlagen naar 50 jaar. In dit artikel leest u meer over de campagne ‘Red 1000 levens’ die DC Klinieken hiervoor heeft gevoerd samen met andere zorgorganisaties.

Helaas is dat niet mogelijk. U kunt meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker vanaf 55 jaar. Als u eerder klachten heeft kunt u dit bespreken met uw huisarts. Zo nodig kan de huisarts u verwijzen voor een darmonderzoek.

Heeft u in Den Haag of Voorschoten een afspraak voor allergologie na 1 juli 2022? Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om een nieuwe afspraak in te plannen op een andere locatie (Amsterdam (Lairesse), Rotterdam of Groningen). Daarnaast bieden wij sommige consulten ook aan op afstand (via beeldbellen). Zo hoeft u niet iedere keer naar onze kliniek te komen. Mocht u daarin geïnteresseerd zijn, kunt u dat aangeven bij uw (huis)arts.  

Terug naar boven