aA
Pagina voorlezen

Waarom word ik niet eerder uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker?

De meeste mensen die darmkanker krijgen zijn 55 jaar of ouder. Tussen de 55 en 75 jaar is de kans op darmkanker het grootst. Daarom is het belangrijk op deze leeftijd goed onderzoek te doen naar de gezondheid van uw darmen. Bent u jonger dan 55 jaar en krijgt u klachten die kunnen wijzen op darmkanker, wacht dan niet en neem contact op met uw huisarts. . Lees hier meer informatie over darmkanker.

Deelname is vrijwillig. U kunt zelf beslissen of u meedoet. Het is wel belangrijk om te weten dat het bevolkingsonderzoek darmkanker de beste manier is om vroege tekenen van darmkanker op te sporen omdat darmkanker in een vroegtijdig stadium vaak geen klachten geeft.

De meeste mensen met darmkanker zijn 55 jaar of ouder. Tussen de 55 en 75 jaar is de kans het grootst dat iemand darmkanker krijgt. Daarom is het belangrijk op deze leeftijd goed onderzoek te doen naar de gezondheid van uw darmen. Op dit moment wordt overwogen de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker de verlagen naar 50 jaar. In dit artikel leest u meer over de campagne ‘Red 1000 levens’ die DC Klinieken hiervoor heeft gevoerd samen met andere zorgorganisaties.

Helaas is dat niet mogelijk. U kunt meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker vanaf 55 jaar. Als u eerder klachten heeft kunt u dit bespreken met uw huisarts. Zo nodig kan de huisarts u verwijzen voor een darmonderzoek.

Afhankelijk van uw klachten en de mogelijke behandeling kan er tijdens uw eerste consult al een behandeling plaatsvinden. Dit verschilt echter per locatie en specialisme. Ons advies is daarom altijd een begeleider mee te nemen als u een fysieke afspraak heeft bij DC Klinieken.

Op alle locaties met een MDL-afdeling worden er maag- en darmonderzoeken gedaan (coloscopie en gastroscopie). Op onze locaties in Almere, Amsterdam (Lairesse) Apeldoorn en Groningen wordt ook proctologie gedaan.

De wachttijd voor de coloscopie die u van uw huisarts heeft doorgekregen is in feite de wachttijd voor het eerste intakegesprek, niet het onderzoek zelf. Omdat u voor dit onderzoek een roesje krijgt, moeten wij eerst een intake doen. Hetzelfde geldt voor een gastroscopie met sedatie. Voor een gastroscopie zonder sedatie is de wachttijd werkelijk de tijd tot het onderzoek zelf, en niet tot het eerste intakegesprek. 

Bij Huid & Allergie is het eerste consult altijd een intake. We doen dan nog geen behandeling.

U kunt 24 uur na uw afspraak bij radiologie uw beelden bekijken via beeld.dcklinieken.nl. U heeft hiervoor een referentiecode nodig. Die kunt u vinden op het formulier dat u na de afspraak heeft meegekregen. Heeft u deze niet (meer)? Neem dan contact op met het Service- en Informatiecentrum via telefoonnummer 088 0100 900.

Terug naar boven