• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Mammografie

MammografieWat is een mammografie?

Een mammografie is een afbeelding van de borstklier door middel van röntgenstraling. Hierbij is het mogelijk eventuele afwijkingen in de borsten op te sporen. Een mammografie wordt onder andere veel gebruikt voor het opsporen van borstkanker.

 Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw arts hebt u besloten een mammografie te laten maken. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag terecht voor een mammografie.

Het onderzoek

De laborant vraagt u uw bovenkleding uit te doen en voor het röntgenapparaat te gaan staan. Voor het maken van borstfoto’s is een speciaal röntgenapparaat ontwikkeld. Dit apparaat heeft twee platen waartussen uw borsten gecomprimeerd (‘platgedrukt’) worden. Het comprimeren is nodig voor het verkrijgen van goede foto’s. Van elke borst worden twee foto’s gemaakt.

Als alle foto’s technisch goed gelukt zijn meldt de laborant dat het onderzoek is afgelopen en u weer naar huis kunt gaan. De foto’s van de mammografie worden vervolgens op een ander tijdstip beoordeeld door de radioloog.

Na het onderzoek

Soms vindt de radioloog een aanvullend echografieonderzoek nodig. Deze echografie kan direct na de mammografie gemaakt worden. Zowel de mammografie als de echografie kunnen zonder problemen worden uitgevoerd tijdens de menstruatie.

Soms moet ook een punctie worden verricht. De radioloog voert deze punctie uit: hij neemt wat weefsel af en stuurt dit voor onderzoek naar het laboratorium. Uw huisarts krijgt vervolgens de uitslag van dit onderzoek. Van een punctie voelt u vrijwel niets.

Duur van het onderzoek

Een mammografie duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De uitslag van de mammografie wordt binnen 24 uur verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal u verder informeren. Indien eerdere onderzoeksgegevens opgevraagd moeten worden ter vergelijking, kan het langer duren.

Mammografie

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak voor een mammografie hebt u een verwijzing nodig van een arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: (088) 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af.

Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan vóór het onderzoek contact op met de (huis)arts die de mammografie heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij het maken van röntgenfoto’s af.

Mammografie

Wordt een mammografie bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een mammografie valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.