aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Botdichtheidsmeting

Botdichtheidsmeting in het kort

 • Met een botdichtheidsmeting stellen we vast hoeveel kalk er in uw botten aanwezig is.
 • We maken daarvoor een speciale röntgenscan van de onderrug en heupen. Dit noemen we een DEXA-scan.
 • Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en is pijnloos. Uw huisarts informeert u over de uitslag.

Wat is een botdichtheidsmeting?

Uw specialist of huisarts vermoedt dat u last heeft van botontkalking. Met een botdichtheidsmeting kunnen we hierachter komen. Een botdichtheidsmeting (of botdensitometrie onderzoek) is een röntgenscan van de onderrug en heupen. Hiermee is het mogelijk de hoeveelheid kalk in de botten te meten. Vervolgens kan worden vastgesteld of er sprake is van osteoporose (botontkalking).

 

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Het bot is poreus doordat de hoeveelheid kalk in de botten is afgenomen. Dit komt voornamelijk bij mensen boven de 50 voor, maar ook jongere mensen kunnen er last van hebben. Botontkalking kan ervoor zorgen dat er sneller een botbreuk ontstaat. Met een botdichtheidsonderzoek achterhalen we de hoeveelheid kalk in de botten.

 

Het botdensitometrie onderzoek doen we met behulp van een DEXA-scan. DEXA staat voor Dual Energy X-ray Absorptiometry. Dit is een speciaal röntgenapparaat waarmee we de botdichtheid van een aantal ruggenwervels en de heupen kunnen meten. We meten in welke mate de botten de röntgenstralen tegenhouden. De straling is vele malen kleiner dan bij een gewone röntgenfoto.

De botdichtheidsmeting

Voor de botdichtheidsmeting

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs.

De botdichtheidsmeting

De botdichtheidsmeting wordt uitgevoerd door een van onze laboranten of doktersassistenten. Bij het onderzoek wordt er gebruik gemaakt van (een kleine hoeveelheid) röntgenstraling. Daarom moet u alle metalen voorwerpen afdoen. Denk hierbij aan sieraden, maar ook ritsen, gespen en knopen.

 

Voor het onderzoek wordt u verteld welke kledingstukken u eventueel uit moet trekken. Het onderzoek is niet pijnlijk. Ook zijn er – voor zover bekend – geen bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden. U hoeft zich niet voor te bereiden op het onderzoek.

 

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Eerst meten we de botdichtheid van uw onderste rugwervels. Hierbij ligt u op uw rug met een groot kussen onder uw knieën. De meetapparatuur beweegt op een afstand van ongeveer 20 cm boven uw buik. Deze meting duurt ongeveer 5 minuten. Daarna meten we uw heup. Hierbij ligt u op uw rug en uw been wordt een beetje naar binnen gedraaid. Deze meting duurt ook ongeveer 5 minuten.

Duur van de botdichtheidsmeting

Een botdichtheidsmeting duurt alles bij elkaar ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De radioloog vergelijkt de uitslag van uw meting met het gemiddelde voor iemand van uw leeftijd en geslacht.  Aan de hand van deze vergelijkingen stellen we uw botdichtheid vast en bepalen we of u botontkalking heeft.

 

De uitslag van de botdichtheidsonderzoek wordt binnen 24 uur verstuurd naar de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal u verder informeren.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Amsterdam
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Een botdichtheidsmeting valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Aanvullende informatie

Praktische informatie

Verwijzing

Voor een botdichtheidsmeting heeft u een verwijzing nodig. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Als u een verwijzing heeft, kunt u bellen voor een afspraak:

 

088 0100 900

 

Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag terecht voor een botdichtheidsonderzoek. Soms zelfs op dezelfde dag.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

Dag Van Tot
Maandag 8:00 uur 20:00 uur
Dinsdag 8:00 uur 20:00 uur
Woensdag 8:00 uur 20:00 uur
Donderdag 8:00 uur 20:00 uur
Vrijdag 8:00 uur 18:00 uur
Zaterdag 9:00 uur 13:00 uur
Zondag Gesloten Gesloten

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij een röntgenscan af.

 

Wij raden u aan sieraden en piercings thuis te laten.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(36) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close