Botdichtheidsmeting is onderdeel van het specialisme radiologie

Wat is een botdichtheidsmeting?

Een botdichtheidsmeting (of botdensitometrieonderzoek) is een röntgenscan van de onderrug en heupen. Hiermee is het mogelijk de hoeveelheid kalk in de botten te meten. Vervolgens kan worden vastgesteld of er sprake is van osteoporose (botontkalking).

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Het bot is poreus doordat de hoeveelheid kalk in de botten is afgenomen. Dit komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50, maar ook jongere mensen kunnen er last van hebben. Botontkalking kan ervoor zorgen dat er sneller een botbreuk ontstaat. Met een botdichtheidsonderzoek achterhalen we de hoeveelheid kalk in de botten.

Het botdensitometrie onderzoek doen we met behulp van een DEXA-scan. DEXA staat voor Dual Energy X-ray Absorptiometry. Dit is een speciaal röntgenapparaat waarmee we de botdichtheid van een aantal ruggenwervels en de heupen kunnen meten. We meten in welke mate de botten de röntgenstralen tegenhouden. De straling is vele malen kleiner dan bij een gewone röntgenfoto.

De botdichtheidsmeting

Voor de botdichtheidsmeting

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

 

  • het aanvraagformulier dat u van uw huisarts meekrijgt (digitaal of fysiek);
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

De botdichtheidsmeting

De botdichtheidsmeting wordt uitgevoerd door een van onze laboranten of doktersassistenten. Bij het onderzoek wordt er gebruikgemaakt van (een kleine hoeveelheid) röntgenstraling. Daarom moet u alle metalen voorwerpen afdoen. Denk hierbij aan sieraden, maar ook ritsen, gespen en knopen.

Voor het onderzoek wordt u verteld welke kledingstukken u eventueel uit moet trekken. Het onderzoek is niet pijnlijk. Ook zijn er – voor zover bekend – geen bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden. U hoeft zich niet voor te bereiden op het onderzoek.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Eerst meten we de botdichtheid van uw onderste rugwervels. Hierbij ligt u op uw rug met een groot kussen onder uw knieën. De meetapparatuur beweegt op een afstand van ongeveer 20 cm boven uw buik. Deze meting duurt ongeveer 5 minuten. Daarna meten we uw heup. Hierbij ligt u op uw rug en uw been wordt een beetje naar binnen gedraaid. Deze meting duurt ook ongeveer 5 minuten.

Duur van de botdichtheidsmeting

Een botdichtheidsmeting duurt alles bij elkaar ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De radioloog vergelijkt de uitslag van uw meting met het gemiddelde voor iemand van uw leeftijd en geslacht. Aan de hand van deze vergelijkingen stellen we uw botdichtheid vast en bepalen we of u botontkalking heeft.

De uitslag van de botdichtheidsonderzoek wordt binnen 24 uur verstuurd naar de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal u verder informeren.

 

Locaties & wachttijden

Onze specialisten

DC Klinieken heeft een topteam van radiologen. Wij hechten veel waarde aan onze specialisten en de meeste zijn dan ook al een langdurige tijd actief voor DC Klinieken.