• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Echografie

EchografieWat is een echografie?

Echografie is een onderzoekmethode om met behulp van ultrageluid een groot deel van de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam in beeld te brengen.

Door middel van echografie wordt informatie verkregen over de vorm, de ligging en structuur van de weefsels. Bij deze techniek maakt men gebruik van geluidsgolven. Door de hoge frequentie zijn deze niet hoorbaar voor het menselijk oor. De geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden die op een monitor te zien zijn. Van deze beelden worden foto’s gemaakt. Sommige weefsels kaatsen sterker de geluidsgolven terug dan andere tijdens een echografie; deze techniek is te vergelijken met radar of sonar.

Een echografie komt tot stand door een apparaatje (transducer) wat geluid uitzendt over het lichaam te bewegen nadat de huid is ingesmeerd met een gel. Het teruggekaatste geluid wordt weer opgevangen en vervolgens op een scherm zichtbaar gemaakt. Op dit scherm kunnen dan verschillende weefsels en structuren onderscheiden worden.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een echografie te ondergaan. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag, soms zelfs op dezelfde dag, terecht voor een echografie.

Het onderzoek

U wordt gevraagd op de onderzoekstafel plaats te nemen. Met een transducer tast de radioloog het lichaamsdeel af dat onderzocht moet worden. Betreft het de buikorganen dan wordt eerst een koude gel op de buik aangebracht voor een betere geleiding. Via de monitor kijkt de radioloog of er eventueel afwijkingen zijn.

Duur van het onderzoek

Een echografie duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De uitslag van de echografie wordt binnen 24 uur verstuurd naar de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal u verder informeren.

Echografie

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak voor een echografie hebt u een verwijzing nodig van een arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af.

Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt;
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij een röntgenscan af.

Echo buik

Heeft u een afspraak voor een echo van uw onder- of bovenbuik, lees onderstaande informatie dan goed door:

  • Echo bovenbuik: u dient nuchter te zijn tijdens het onderzoek (water drinken mag wel);
  • Echo onderbuik: u dient een volle blaas te hebben tijdens het onderzoek.

Per vestiging kunnen er aanvullende wensen zijn ten aanzien van het onderzoek. Als u een afspraak maakt voor dit onderzoek, vraag svp naar de aanvullende wensen van het betreffende centrum waar de behandeling wordt uitgevoerd.

Belangrijk

Wij raden u aan sieraden en piercings thuis te laten.

Echografie

Wordt een echografie bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een echografie valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts heeft. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Heeft u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk op de website onder vergoedingen of neem contact op met de financiële administratie, tel. 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.