Mammografie is onderdeel van het specialisme radiologie

Wat is een mammografie?

Een mammografie wordt veel gebruikt voor het opsporen van borstkanker. Op een mammografie kunnen we klierweefsel, vetweefsel en bindweefsel zien. Een mammografie laten maken is ook onderdeel van het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het mammografie onderzoek

Voor het mammografie onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt (digitaal of fysiek);
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

Het onderzoek

De laborant(e) vraagt u uw bovenkleding uit te doen en voor de mammograaf te gaan staan. Dit is een speciaal röntgenapparaat waarmee we borstfoto’s kunnen maken. Dit apparaat heeft twee platen waartussen uw borsten gecomprimeerd (‘platgedrukt’) worden. Door het platdrukken wordt het borstweefsel verspreid, waardoor eventuele afwijkingen zichtbaar worden. We maken tweedimensionale afbeeldingen van het borstweefsel. Meestal maken we twee foto’s per borst: een van de zijkant en een van de bovenkant. De druk houdt een paar seconden aan.

Onze laborant(e) vertelt u hoe u het beste kunt gaan staan. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stilstaat. Het maken van een foto duurt een paar seconden. Als alle foto’s technisch goed gelukt zijn, meldt de laborant(e) dat het onderzoek is afgelopen en u weer naar huis kunt gaan. De foto’s van de mammografie worden vervolgens op een ander tijdstip beoordeeld door de radioloog.

Het is het handigst wanneer u kleding aan heeft waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. We vragen u geen bodylotion of andere crèmes op te smeren. Dit kan namelijk van invloed zijn op de kwaliteit van de foto’s.

Duur van het onderzoek

Een mammografie duurt ongeveer 15 minuten, maar dit kan per patiënt variëren. Als er geen bijzonderheden zijn, mag u direct naar huis.

Bij DC Klinieken hebben we korte wachttijden. U kunt vaak al binnen een dag terecht.

Na het onderzoek en de uitslag

De uitslag van de mammografie wordt binnen 24 uur verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal u verder informeren. Als er eerdere onderzoeksgegevens opgevraagd moeten worden ter vergelijking, kan het langer duren. Na het onderzoek krijgt u een code om online de beelden te downloaden.

Realiseert u zich dat een mammografie onderzoek een momentopname is. Wanneer u na het onderzoek (weer) klachten krijgt, neem dan weer contact op met uw arts om een afspraak te maken. Eventuele veranderingen in de borst hoeven niet voelbaar te zijn.

 

Onze specialisten

DC Klinieken heeft een topteam van radiologen. Wij hechten veel waarde aan onze specialisten en de meeste zijn dan ook al een langdurige tijd actief voor DC Klinieken.