aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Mammografie

Mammografie in het kort

 • Bij een mammografieonderzoek maken we een röntgenfoto van de borsten. Hiermee kunnen we borstkanker opsporen.
 • Soms is een mammografie laten maken niet genoeg en moet er een echo en/of punctie worden gedaan.
 • Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag terecht voor een mammografie.

Wat is een mammografie?

Bij een mammografieonderzoek maken we een röntgenfoto van de borst. Hierbij is het mogelijk eventuele afwijkingen in de borsten op te sporen. Een mammografie wordt veel gebruikt voor het opsporen van borstkanker. Op een mammografie kunnen we klierweefsel, vetweefsel en bindweefsel zien. Een mammografie laten maken is ook onderdeel van het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het mammografieonderzoek

Voor het mammografieonderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt.
 • uw verzekeringspasje.
 • uw identiteitsbewijs.

Het onderzoek

De laborant vraagt u uw bovenkleding uit te doen en voor de mammograaf te gaan staan. Dit is een speciaal röntgenapparaat waarmee we borstfoto’s kunnen maken. Dit apparaat heeft twee platen waartussen uw borsten gecomprimeerd (‘platgedrukt’) worden. Door het platdrukken wordt het borstweefsel verspreid, waardoor eventuele afwijkingen zichtbaar worden. We maken tweedimensionale afbeeldingen van het borstweefsel. Meestal maken we twee foto’s per borst: één van de zijkant en één van de bovenkant. De druk houdt een paar seconden aan.

 

Onze laborante vertelt u hoe u het beste kunt gaan staan. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stilstaat. Het maken van een foto duurt een paar seconden. Als alle foto’s technisch goed gelukt zijn, meldt de laborant dat het onderzoek is afgelopen en u weer naar huis kunt gaan. De foto’s van de mammografie worden vervolgens op een ander tijdstip beoordeeld door de radioloog.

Het is het handigst wanneer u kleding aan heeft waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. We verzoeken u geen bodylotion of andere zalven op te smeren. Dit verslechtert namelijk de kwaliteit van de foto’s.

Duur van het onderzoek

Een mammografie duurt ongeveer 15 minuten, maar dit kan per patiënt variëren. Als er geen bijzonderheden zijn, mag u direct naar huis.

 

Bij DC Klinieken hebben we korte wachttijden, u kunt vaak al binnen een dag terecht.

De uitslag

De uitslag van de mammografie wordt binnen 24 uur verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal u verder informeren. Als eerdere onderzoeksgegevens opgevraagd moeten worden ter vergelijking, kan het langer duren.

 

Realiseert u zich dat een mammografieonderzoek een momentopname is. Wanneer u na het onderzoek (weer) klachten krijgt, neem dan weer contact op met uw arts om een afspraak te maken. Eventuele veranderingen in de borst hoeven niet voelbaar te zijn.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Amsterdam
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Een mammografie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat de mammografie volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Aanvullende informatie

Praktische informatie

Verwijzing

Voor een mammografie heeft u een verwijzing nodig. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Als u een verwijzing heeft, kunt u bellen voor een afspraak via:

 

088 0100 900

 

Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag terecht voor een mammografieonderzoek. Soms zelfs op dezelfde dag.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

Dag Van Tot
Maandag 8:00 uur 20:00 uur
Dinsdag 8:00 uur 20:00 uur
Woensdag 8:00 uur 20:00 uur
Donderdag 8:00 uur 20:00 uur
Vrijdag 8:00 uur 18:00 uur
Zaterdag 9:00 uur 13:00 uur
Zondag Gesloten Gesloten

 

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan vóór het onderzoek contact op met de (huis)arts die de mammografie heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij het maken van röntgenfoto’s af.

 

Veelgestelde vragen

 • Vanaf welke leeftijd wordt een mammografie uitgevoerd?

  Dit borstonderzoek voeren we voornamelijk uit bij mensen boven de 30 jaar . Bij patiënten onder de 30 jaar is het borstweefsel nog te compact, waardoor het moeilijk is om een betrouwbare foto te maken. Daarom krijgen patiënten onder de 30 jaar een MRI en/of een echografie om borstkanker uit te sluiten.
  Mensen tussen de 50 en 75 jaar krijgen eens in de twee jaar een oproep voor het borstonderzoek als onderdeel van het bevolkingsonderzoek borstkanker.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(0) Nee(0)
 • Is een mammografieonderzoek pijnlijk?

  Het platdrukken van de borsten kan als gevoelig of zelfs pijnlijk ervaren worden. De ene persoon heeft hier meer last van dan de andere. Het is echter voor het onderzoek belangrijk dat de borst goed wordt samengedrukt, omdat we anders geen scherpe foto kunnen maken. Uiteraard houden we rekening met de hoeveelheid druk die u kunt verdragen. U kunt van te voren een paracetamol innemen om de pijn te verlichten.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(0) Nee(0)
 • Heb ik een verwijzing nodig?

  Ja, om een afspraak te kunnen maken heeft u een verwijzing nodig.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(169) Nee(1)
 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(36) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close