• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Botdichtheidsmeting (Botdensitometrie)

BotdichtheidsmetingWat is een botdichtheidsmeting?

Een botdichtheidsmeting (of botdensitometrie) is een röntgenscan van de onderrug en heupen. Hiermee is het mogelijk de hoeveelheid kalk in de botten te meten. Met deze meting kan worden vastgesteld of er eventueel sprake is van osteoporose (botontkalking).

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een botdichtheidsmeting te ondergaan. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een dag, soms zelfs op dezelfde dag, terecht voor de botdichtheidsmeting.

Het onderzoek

De botdichtheidsmeting wordt uitgevoerd door een van onze laboranten of doktersassistenten. Eerst wordt de botdichtheid van uw onderste rugwervels gemeten. Hierbij ligt u op uw rug met een groot kussen onder uw knieën. De meetapparatuur beweegt op een afstand van ongeveer 20 cm boven uw buik. Deze meting duurt ongeveer 5 minuten.

Daarna wordt de heup gemeten. Hierbij ligt u op uw rug en uw been wordt een beetje naar binnen gedraaid. Deze meting duurt ook ongeveer 5 minuten.

Het onderzoek is niet pijnlijk. Voor het onderzoek zal u vertelt worden welke kledingstukken u eventueel uit moet trekken.

Duur van het onderzoek

Een botdichtheidsmeting duurt ongeveer 20 minuten.

De uitslag

De uitslag van de botdichtheidsmeting wordt binnen 24 uur verstuurd naar de (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hij of zij zal u verder informeren.

Botdichtheidsmeting (Botdensitometrie)

Afspraak maken

Voor een botdichtheidsmeting moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: (088) 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij een röntgenscan af.

Belangrijk

Wij raden u aan sieraden en piercings thuis te laten.

Botdichtheidsmeting (Botdensitometrie)

Wordt een botdichtheidsmeting bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een botdichtheidsmeting valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.