Hiv-zorg is een van onze specialismen

Wat is hiv?

Hiv (humaan immunodeficiëntievirus) is een menselijk virus dat de afweer afbreekt. Het virus dringt de witte bloedcellen binnen, die deel uitmaken van uw immuunsysteem en helpen infecties te bestrijden.


Via deze witte bloedcellen kan hiv zich heel snel vermeerderen en uiteindelijk de bloedcellen zelfs vernietigen. Daarmee vermindert uw afweer en bent u steeds vatbaarder voor andere virussen en bacteriën. Wanneer u geen behandeling krijgt, kan hiv levensbedreigend zijn. Met goede medicatie is hiv echter goed behandelbaar.


Hiv is een virus dat overgedragen wordt via slijmvliezen, sperma en bloed:

  • door onbeschermde seks (orale seks, anale seks, vaginale seks)
  • door het delen van injectienaalden,
  • van moeder op kind (zwangerschap, geboorte, borstvoeding)
  • door geïnfecteerd bloed (transfusie)


Waarom het Hiv Behandelcentrum?

Het Hiv Behandelcentrum van DC Klinieken Lairesse (Amsterdam) heeft een eigen visie op hiv-zorg. Mensen met hiv kunnen tegenwoordig een lang en gezond leven leiden. Met deskundige en betrokken verpleegkundigen en internisten stelt u een behandeling op die bij u past.


Wij kijken verder dan alleen hiv. Daarom bespreken we graag open alle aspecten van het leven die horen bij gezond oud worden. Dankzij onze unieke samenwerking met het Amsterdam UMC, huisartsen en andere partners kunnen we u breed helpen.


Wij bieden zoveel mogelijk hiv-zorg onder één dak. Het Hiv Behandelcentrum beschikt over een eigen laboratorium waar u bloed kunt prikken. Ook vindt u bij ons geïntegreerde zorg voor hiv-gerelateerde aandoeningen, zoals hepatitis of AIN. En er bevindt zich een apotheek in het pand.

Onderzoeken en behandelingen

Bij het Hiv Behandelcentrum kunt u terecht voor voorkomen, testen en behandelen.


Indien u een verwijzing heeft van uw (huis)arts, kunt bij ons een afspraak maken voor PREP-medicatie of een hiv-behandeling. U kunt ook bij ons terecht voor een hiv-sneltest, dit kan zonder verwijzing. Bent u hiv-patiënt bij DC Klinieken? Dan kunt u ook terecht voor andere zorg omtrent hepatitis, vaccinaties en AIN. Voor een SOA-test kunt u anoniem een afspraak maken.


Voorkomen

PrEP

PrEP is een preventiemiddel om te voorkomen dat u een hiv infectie krijgt. De ervaring is dat PrEP-gebruik de angst voor hiv vermindert en de beleving van seksualiteit positief beïnvloedt. Het Hiv Behandelcentrum is van mening dat PrEP-gebruik een zorgvuldige medische begeleiding nodig heeft.

Vaccinaties

Het Hiv Behandelcentrum heeft verschillende vaccinaties beschikbaar. Sommige vaccinaties zijn voor mensen met hiv extra aan te raden. We bespreken tijdens de consulten welke vaccinaties nodig zijn en zullen indien nodig en gewenst vaccineren.

Testen

Soa-test

Het Hiv Behandelcentrum op het Valeriusplein 11 in Amsterdam biedt geïntegreerde zorg aan op het gebied van hiv en soa’s. U kunt zich altijd laten testen op soa’s, ook als u geen klachten heeft. Dit kan tijdens het reguliere consult, maar u kunt ook tussendoor bij ons terecht. Als u wordt gediagnosticeerd met een soa, schrijven wij de medicijnen voor. Ook als u geen patiënt bij ons bent, kunt u terecht voor een (anonieme) soa-test.

Hiv-sneltest

Bij het Hiv Behandelcentrum kunt u direct terecht voor een anonieme hiv-sneltest. Bij het maken van een afspraak is uw voornaam en een telefoonnummer voldoende. Het hele onderzoek, met voor- en nagesprek, duurt bij elkaar ongeveer een half uur. Op verzoek krijgt u de uitslag op papier mee.

Behandelen

Hiv behandeling

Hiv is gelukkig goed te behandelen, maar helaas niet volledig te genezen. Bij een succesvolle behandeling met medicatie heeft u een goede levensverwachting. Ons Hiv Behandelcentrum biedt een hiv-behandeling die past bij uw dagelijks leven. Daarnaast bieden wij begeleiding bij een gezond en gelukkig leven met hiv.

Hepatitis A, B en C

Hepatitis is een zeer besmettelijk virus, dat u onder andere kunt oplopen via onbeschermde seks. Voor hepatitis A is geen behandeling, deze infectie gaat vanzelf over. Hepatitis B en C moeten wel behandeld worden. Zonder behandeling kunnen deze vormen leiden tot ernstig falen van de lever en zelfs leverkanker.

AIN (Anale Intra-epitheliale Neoplasie)

AIN betekent een verandering van het slijmvlies in en rondom de anus. Onrustige cellen in dit slijmvlies kunnen een voorloper zijn van anuskanker. AIN kan uit zichzelf weer verdwijnen, maar bij mensen die hiv-positief zijn is de kans hierop waarschijnlijk kleiner. Bij het Hiv Behandelcentrum wordt de AIN-diagnose gesteld én de behandeling uitgevoerd.

Het Hiv behandelteam

Het Hiv Behandelcentrum is een samenwerking tussen DC Klinieken en Amsterdam UMC. In het behandelcentrum werkt een vast team van betrokken en deskundige internisten, verpleegkundigen en assistentes. Het team kijkt verder dan alleen naar hiv. Alle aspecten die horen bij een leven met hiv worden besproken. Niet alleen de medische kant krijgt aandacht, ook bij de psychosociale zaken wordt stilgestaan.

Samenwerkingen

Gezond ouder worden met hiv kan betekenen dat het soms nodig is een verwijzing te krijgen naar een andere arts. Het kan een aanvulling zijn op de behandeling. Het Hiv Behandelcentrum werkt daarom nauw samen met andere hulpverleners. Met deze samenwerking kan de hiv-behandeling beter afgestemd worden op andere behandelingen.