Hiv behandeling is onderdeel van het specialisme hiv-zorg

Behandeling op maat

De behandeling van hiv is de afgelopen jaren in alle opzichten enorm verbeterd. Hiv-remmers hoeven nog maar één of twee keer per dag ingenomen te worden. Ook hebben ze minder bijwerkingen dan vroeger. Met de juiste hiv-behandeling streven behandelaars naar een zo snel mogelijke daling van het aantal virusdeeltjes in het bloed. Het doel is dat de zogenaamde ‘viral load’ zo laag is, dat die niet gemeten kan worden. Niet meetbaar betekent dat hiv niet meer ziek maakt, niet overdraagbaar is en dat het afweersysteem weer kans krijgt sterker te worden.


Om een behandeling op maat samen te stellen kijken we naar de uitslagen van lichamelijke onderzoeken, de geschiedenis en ervaring met medicijnen en de psychologische en sociale aspecten van uw leven. Op basis van deze informatie krijgt u advies over de beste behandeling. Wij nemen het besluit samen met u.

Wachttijden

Spreekuur HIV

Hiv-behandeling starten

Intake

Tijdens het eerste bezoek doet een verpleegkundig specialist de intake. Met de verpleegkundige bespreekt u uw klachten, vragen en andere belangrijke punten. Er worden afspraken gemaakt over bloedonderzoek en aanvullend onderzoek.

We overleggen met uw huisarts of andere behandelaren om andere noodzakelijke medische gegevens te ontvangen.

Uitslag

Tijdens een vervolgafspraak met de verpleegkundige en internist worden de uitslagen van het onderzoek besproken en wordt er een passend behandelplan opgesteld.

Medicatie

De hiv- en andere medicatie haalt u op bij uw eigen apotheek en/of bij de DC Apotheek gevestigd in hetzelfde pand als DC Klinieken Lairesse.


Controles

Zodra het virus niet meer detecteerbaar is in uw bloed, zijn enkel nog halfjaarlijkse controles nodig om de bloedwaardes te meten. Dat doen we om de situatie te blijven monitoren en te bekijken of we iets aan de behandeling moeten veranderen. Tijdens de controles richten we ons niet alleen op de resultaten uit het lab en de behandeling, maar kijken we ook naar andere aspecten van uw gezondheid. Tijdens het consult nemen we de medicijnen door die u regelmatig gebruikt. Dat zijn de medicijnen die u van ons krijgt, maar ook de medicijnen die u daarnaast nog gebruikt (bijvoorbeeld van een andere arts of die u zelf koopt). Deze middelen kunnen namelijk invloed op elkaar uitoefenen. Dit kan ernstige bijwerkingen of klachten tot gevolg hebben. Of zorgen voor een te sterke of juist mindere werking van uw hiv-behandeling.


Oud worden met hiv

Bij gezond ouder worden met hiv hoort ook omgaan met de extra risico’s die het virus met zich meebrengt. Uit onderzoek waar onze patiënten aan meewerken blijkt dat hiv ervoor kan zorgen dat de kans op bepaalde (ouderdoms-)aandoeningen groter is, zoals hart- en vaatziekten, kanker, nierziekten en hersenziekten.


Zelfmanagement en preventie zijn daarom erg belangrijk. Wat kunt u zelf nog meer doen om de risico’s te beperken? Denk daarbij aan stoppen met roken, weinig alcohol drinken, veel bewegen en een gezond dieet.


Waar mogelijk adviseren, motiveren en helpen we u bij het stellen van realistische doelen. Als het nodig is, verwijzen we u door naar andere deskundigen in ons uitgebreide netwerk.


Seksuele gezondheid

Het is bekend dat veel mensen die hiv-positief zijn tegen problemen aanlopen rondom seksualiteit en intimiteit. De problemen hoeven niets met hiv te maken te hebben, maar de diagnose kan in het begin wel voor onzekerheid over seks zorgen. Het helpt vaak al om erover te praten.


De klachten kunnen van lichamelijke of psychische aard zijn, zoals problemen met erecties, pijn bij het vrijen, angst om een soa op te lopen, twijfels hoe u moet daten of hoe u weer intiem kunt zijn met uw partner. De ervaring leert dat het vaak een combinatie is van meerdere factoren.


Sinds maart 2018 biedt DC Klinieken een apart spreekuur aan voor seksuele gezondheid. Praten over seksualiteit vinden veel mensen niet makkelijk. We hopen een open sfeer te creëren waarin u zich veilig voelt seksuele problemen te bespreken. Wij kijken of een verwijzing naar een gespecialiseerde hiv-consulent passend is.

Spreekuur seksuele gezondheid

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken om uw seksuele gezondheid te bespreken? Dan kan tijdens het consult of via het Hiv Behandelcentrum. Meestal is een afspraak op korte termijn mogelijk, die duurt ongeveer een uur. Door een gesprek kunt u erachter komen wat een mogelijke oorzaak van een probleem of klacht is.

Gesprekken

Soms zijn een paar gesprekken al voldoende, soms is een verwijzing naar een andere hulpverlener nodig. De ervaring leert dat patiënten vaak opgelucht zijn als ze open over hun seksualiteit kunnen praten, waardoor seks weer plezierig kan worden.