Hepatitis A, B en C is onderdeel van het specialisme hiv-zorg

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Naast medicijnen, drugs en alcohol kan hepatitis ook door een virus worden veroorzaakt. Hepatitis A, B en C zijn de bekendste vormen, maar er worden nog steeds nieuwe virussen ontdekt die een ontsteking van de lever kunnen veroorzaken.


  • Hepatitis A: Voor hepatitis A is geen behandeling, deze infectie moet u uitzieken. Als u eenmaal hepatitis A heeft gehad, dan bent u voor de rest van uw leven beschermd. U kunt de infectie voorkomen met twee vaccinaties.
  • Hepatitis B: De hepatitis B infectie kunt u doormaken en zelf weer opruimen (klaren), dan bent u voor de rest van uw leven beschermd. Als u hepatitis B niet zelf opruimt, is er sprake van een chronische hepatitis B-infectie. Deze moet uw leven lang behandeld worden. U kunt gevaccineerd worden en op die manier beschermd zijn.
  • Hepatitis C: Een hepatitis C-infectie kunt u soms zelf spontaan opruimen (klaren). Gebeurt dat niet, dan gaat de acute ontsteking over in een chronische ontsteking. Deze moet behandeld worden gedurende een periode van acht tot 20 weken. Na de behandeling en genezing kunt u opnieuw geïnfecteerd worden. Er is geen vaccin om u te beschermen.


Hepatitis oplopen

Het hepatitis-virus is een zeer besmettelijk virus. Hepatitis A kan overgedragen worden via:


  • onbeschermde seks
  • slechte hygiëne (voedsel of water dat besmet is met ontlasting)


Hepatitis B en C kunnen beiden overgedragen worden via:


  • onbeschermde seks (orale seks, anale seks, vaginale seks)
  • het delen van injectienaalden en rietjes
  • gezamenlijk gebruik van tandenborstels en scheermesjes
  • slijmvliezen, sperma en bloed

Behandeling

Hepatitis A

Deze infectie moet u uitzieken, er is geen behandeling voor.

Hepatitis B

Alleen een chronische infectie moet behandeld worden. Afhankelijk van uitslagen en resultaten van onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling bestaat meestal uit tabletten.

Acute hepatitis C

Bij een acute hepatitis C infectie streven we naar een snelle start met medicatie. Het behandelteam wacht een aantal weken om te kijken of het lichaam de ontsteking zelf klaart, zo niet, dan wordt in overleg met u de behandeling gestart.

De behandeling duurt acht tot twaalf weken en bestaat uit tabletten. Twaalf weken ná de behandeling vindt nog een bloedcontrole plaats om te bepalen of het virus echt niet meer aantoonbaar is. Pas dan bent u officieel ‘genezen’.

Chronische hepatitis C

De duur van de behandeling is onder andere afhankelijk van de mate van fibrose (littekens in de lever) en varieert tussen de acht en 20 weken medicatiegebruik. De kans op genezing is bijna 100%.