Soa-test is onderdeel van het specialisme hiv-zorg

Wat is een soa?

Een seksueel overdraagbare aandoening of soa is een bacterie of virus die door seks wordt doorgegeven. Mensen die onbeschermde seks en/of wisselende partners hebben, lopen risico op een soa. Soa’s gaan niet altijd gepaard met symptomen of klachten. Dit betekent dat u een soa kunt hebben zonder dat u er iets van merkt.


De meest voorkomende bacteriële soa’s zijn chlamydia en gonorroe. Deze kunnen met een wattenstaafje worden aangetoond in de keel, urine, anus en vagina.


Syfilis en soa’s die worden overgedragen door een virus zoals hiv en hepatitis C, worden vastgesteld via een bloedtest.


Soa-test en behandeling

Aangezien soa’s net als hiv kunnen worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact, is het raadzaam om regelmatig soa-testen te doen naast de hiv-behandeling. U kunt een soa hebben zonder symptomen. Om die reden is het belangrijk regelmatig te testen. De meeste soa’s zijn namelijk goed te behandelen, maar er kunnen ernstigere gevolgen optreden als u zich niet op tijd laat behandelen.

Soa-test afnemen

Afspraak maken

Maak (anoniem) een afspraak voor een soa-test via 088 0100 944. U wordt geregistreerd onder de gegevens die u doorgeeft, maar dit wordt niet gecontroleerd via het BSN. De behandelaar heeft geen rechtstreeks contact met de huisarts of een andere specialist.

Voor het testen van soa’s is geen wachttijd. Een afspraak is wel nodig. Bent u geen hiv-patiënt bij ons? Ook dan kunt u anoniem een soa-test aanvragen.

Ons advies is in de eerste plaats een soa-test te doen bij uw huisarts of de GGD. Mocht dit voor u geen optie zijn, dan bent u van harte welkom bij DC Klinieken.

Testsoort

Tijdens de afspraak bekijken we in overleg welke testen nodig zijn, afhankelijk van de vraag en de eventuele klachten.

Uitslag

Na de testen bespreken we hoe we de uitslagen aan u doorgeven: per telefoon of e-mail. Ook bekijken we of een vervolgafspraak gewenst of nodig is. Zo ja, dan plannen we die in.

De soa-zorg na een positieve soa-test vindt plaats conform de geldende standaarden.

Kosten

De kosten vallen onder de verzekerde zorg wanneer u een verwijzing heeft of wanneer u onder behandeling bent in ons Hiv Behandelcentrum. Wilt u anoniem soa-zorg ontvangen, dan zijn de kosten wel voor eigen rekening. Een hiv-sneltest is altijd gratis.