Hiv behandeling is onderdeel van het specialisme hiv-zorg

Behandeling op maat

De behandeling van hiv is de afgelopen jaren in alle opzichten enorm verbeterd. Hiv kan tegenwoordig behandeld worden met enkele injecties per jaar. Ook hiv-remmers in de vorm van tabletten hoeven nog maar één of twee keer per dag ingenomen te worden. En ze hebben minder bijwerkingen dan vroeger.


Met de juiste hiv-behandeling streven wij naar een zo snel mogelijke daling van het aantal virusdeeltjes in het bloed. Het doel is de zogenaamde ‘viral load’ zo te verlagen, dat het virus niet meer meetbaar is. Niet meetbaar betekent dat hiv u niet meer ziek maakt, niet overdraagbaar is en dat het afweersysteem weer kans krijgt sterker te worden.


Om een behandeling op maat samen te stellen, kijken we naar de uitslagen van lichamelijke onderzoeken, de geschiedenis en ervaring met medicijnen en de psychologische en sociale aspecten van uw leven. Op basis van deze informatie krijgt u advies over de beste behandeling die bij u past. Wij nemen het besluit samen met u.

Hiv-behandeling starten

Intake

Tijdens het eerste bezoek doet een verpleegkundige de intake. Met de verpleegkundige bespreekt u uw klachten, vragen en andere belangrijke punten. Er worden afspraken gemaakt over bloedonderzoek en aanvullend onderzoek.

We overleggen met uw huisarts of andere behandelaren om andere noodzakelijke medische gegevens te ontvangen.

Uitslag

Tijdens een vervolgafspraak met de verpleegkundige en internist worden de uitslagen van het onderzoek besproken en wordt er een passend behandelplan opgesteld.

Behandeling

Voor de behandeling van hiv ontvangt u medicatie in de vorm van tabletten of injecties:

  • Tabletten: deze neemt u dagelijks in. U haalt de hiv- en andere medicatie op bij uw eigen apotheek of bij de apotheek die gevestigd is in onze kliniek (DC Klinieken Lairesse).
  • Injecties: long-acting injectables is de nieuwste vorm van de behandeling van hiv. U krijgt 6 keer per jaar 2 prikken. Het voordeel van injecties is dat u niet dagelijks medicijnen hoeft te slikken.

Welke behandeling past bij uw persoonlijke situatie, bespreken wij tijdens uw afspraak.


Controles

Zodra het virus niet meer meetbaar is in uw bloed, wordt u in principe nog maar twee keer per jaar gecontroleerd. Wij controleren dan uw bloedwaardes en bespreken die met u tijdens een consult. Tijdens het controle-consult bespreken we ook andere aspecten van uw gezondheid. We nemen onder andere de medicijnen door die u regelmatig gebruikt. Dat zijn de medicijnen die u van ons krijgt, maar ook de medicijnen die u daarnaast mogelijk nog gebruikt (bijvoorbeeld van een andere arts of die u zelf koopt). Deze middelen kunnen namelijk invloed op elkaar uitoefenen. Dit kan (ernstige) bijwerkingen of klachten tot gevolg hebben. Of zorgen voor een te sterke of juist mindere werking van uw hiv-behandeling.


Oud worden met hiv

Bij gezond ouder worden met hiv hoort ook omgaan met de extra risico’s die het virus met zich meebrengt. Uit onderzoek waar onze patiënten aan meewerken, blijkt dat hiv de kans op bepaalde (ouderdoms-)aandoeningen kan vergroten, zoals hart- en vaatziekten, kanker, nierziekten en hersenziekten.


Zelfmanagement en preventie zijn daarom erg belangrijk. U kunt de risico’s beperken door niet te roken, met mate alcohol te gebruiken, voldoende te bewegen en gezond te eten.


Waar mogelijk adviseren, motiveren en helpen we u bij het stellen van realistische doelen. Als het nodig is, verwijzen we u door naar andere deskundigen in ons uitgebreide netwerk.


Seksuele gezondheid

Het is bekend dat veel mensen die hiv-positief zijn tegen problemen aanlopen rondom seksualiteit en intimiteit. De problemen hoeven niets met hiv te maken te hebben, maar de diagnose kan in het begin wel voor onzekerheid over seks zorgen. Het helpt vaak al om erover te praten.


De klachten kunnen van lichamelijke of psychische aard zijn, zoals problemen met erecties, pijn bij het vrijen, angst om een soa op te lopen, twijfels hoe u moet daten of hoe u weer intiem kunt zijn met uw partner. De ervaring leert dat het vaak een combinatie is van meerdere factoren.


Sinds maart 2018 biedt DC Klinieken een apart spreekuur aan voor seksuele gezondheid. Praten over seksualiteit vinden veel mensen niet makkelijk. We hopen een open sfeer te creëren waarin u zich veilig voelt seksuele problemen te bespreken. Wij kijken of een verwijzing naar een gespecialiseerde hiv-consulent passend is.

Spreekuur seksuele gezondheid

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken om uw seksuele gezondheid te bespreken? Dan kan tijdens het consult of via het Hiv Behandelcentrum. Meestal is een afspraak op korte termijn mogelijk, die duurt ongeveer een uur. Door een gesprek kunt u erachter komen wat een mogelijke oorzaak van een probleem of klacht is.

Gesprekken

Soms zijn een paar gesprekken al voldoende, soms is een verwijzing naar een andere hulpverlener nodig. De ervaring leert dat patiënten vaak opgelucht zijn als ze open over hun seksualiteit kunnen praten, waardoor seks weer plezierig kan worden.