Hiv-sneltest is onderdeel van het specialisme hiv-zorg

Heb ik hiv?

Hiv is een virus dat overgedragen wordt via de slijmvliezen, sperma en bloed. Het virus zorgt voor een verminderde weerstand. Dit kan diverse symptomen en klachten kan veroorzaken. Soms krijgen mensen griepachtige verschijnselen kort nadat ze hiv hebben opgelopen. Deze kunnen variëren van koorts, opgezette lymfeklieren, keelpijn, huiduitslag, recent gewichtsverlies, misselijkheid, braken, diarree en gewrichtspijn. Dit is een acute hiv-infectie.

U kunt hiv ook onopgemerkt oplopen en pas op een later moment klachten ontwikkelen. Dat kan na twee jaar zijn, maar ook na tien jaar, dat is niet te voorspellen en verschilt van persoon tot persoon. Dit is een chronische hiv-infectie.

Voor meer informatie over risicomomenten en symptomen van hiv kunt u kijken op deze website: www.hebikhiv.nl.


Gratis hiv-sneltest

Om erachter te komen of u hiv heeft, kunt u een gratis hiv-sneltest doen. De hiv-sneltest is een gevalideerde test die aantoont of er antistoffen in het bloed aanwezig zijn tegen het hiv-virus. Een positieve test betekent dat het hiv-virus zich in het bloed bevindt. Is de test negatief, dan is er geen hiv-virus aanwezig. U kunt de hiv-sneltest doen als u maximaal vier tot zes weken geleden risico hebt gelopen op besmetting, bijvoorbeeld door onbeschermd seksueel contact of een prikincident. Langer dan zes weken na het mogelijke besmettingsmoment, is de sneltest niet meer betrouwbaar.

Gratis

Een hiv-sneltest is gratis. Dit is in het kader van het project Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties.

Hiv-sneltest afnemen

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak voor een gratis hiv-sneltest heeft u geen verwijzing nodig van uw (huis)arts. Maak (anoniem) een afspraak via 088-0100944.

Het onderzoek

Tijdens de afspraak stelt de verpleegkundige eerst enkele vragen en beantwoordt uw vragen. Het onderzoek gaat met een vingerprik, het bloed wordt opgevangen in een buisje en getest.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u de uitslag in de wachtkamer afwachten, dit duurt ongeveer 20 minuten. Het hele onderzoek, met voor- en nagesprek, duurt bij elkaar ongeveer een half uur.

De uitslag

  • Een negatieve test betekent dat er geen aanvullende onderzoeken gedaan hoeven te worden.
  • Bij een positieve test vindt er een tweede bloedafname plaats om vergissingen uit te sluiten. Na een week ontvangt u de uitslag.