aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Priktest

Priktest in het kort

 • Een priktest is een vorm van een allergietest.
 • Bij een priktest worden druppeltjes testvloeistof met een klein naaldje in de huid gebracht.
 • De testen zijn niet erg pijnlijk, maar kunnen bijvoorbeeld door een kind wel zo worden ervaren.

Wat is een priktest?

Een allergietest is bedoeld voor patiënten met uiteenlopende klachten veroorzaakt door een allergische reactie. Om te onderzoeken welke stoffen (allergenen) de allergische reactie veroorzaken, zijn er verschillende behandelmethoden mogelijk, zoals een priktest, plakproef of bloedonderzoek. Bij een priktest worden druppeltjes testvloeistof met een klein naaldje in de huid gebracht.

De priktest

Voor het onderzoek

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs.

De priktest

Uw bezoek begint met een spreekuur bij de behandelend specialist. De specialist bepaalt welke allergene stoffen er getest worden, daarna voert de praktijkassistente de test uit.

 

De huidpriktest vindt plaats door kleine prikjes in de huid van uw arm of uw rug. Er worden inhalatieallergenen en/of voedselallergenen getest. De testen zijn niet erg pijnlijk, maar kunnen bijvoorbeeld door een kind wel zo worden ervaren.

Duur van de priktest

De priktest duurt ongeveer 30 minuten. Het totale onderzoek duurt maximaal 1,5 tot 2 uur.

Na de priktest

Na ongeveer 15 minuten is de allergietest af te lezen. Na de test bespreekt de arts de resultaten met u en stelt hij met u een behandelplan op. Als er nog andere onderzoeken nodig zijn, zoals een bloedonderzoek, longfunctieonderzoek of een gesprek met de voedingsdeskundige, vinden deze zo mogelijk aansluitend aan de allergietest plaats.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Voorschoten

Vergoedingen

Een allergietest door middel van een priktest valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat dit volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van de (huis)arts heeft. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak voor een allergietest heeft u een verwijzing nodig van een arts. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een allergietest? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Overige praktische informatie

 • Voor deze test is het noodzakelijk dat de huid van uw arm of rug in een goede conditie is en bijvoorbeeld niet ontstoken is.
 • Medicatie (die antihistamine bevatten) kunnen van invloed zijn op de uitslag van de priktest. Daarom is het van belang dat u 48 uur van te voren met betreffende medicatie stopt. De specialist zal dit met u bespreken.

 

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(44) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close