Blog9 augustus 2023

Wat is een kruisallergie?

Gevaarlijk is het niet, vervelend wel: de kruisallergie. Ouliana Kouznetsova, allergoloog bij DC Klinieken Rotterdam, vertelt je er alles over.

 

Wat is een allergie?

Om goed uit te leggen wat een kruisallergie is, is het eerst belangrijk om te weten wat een allergie op zichzelf eigenlijk is. “Normaliter heeft de mens een afweersysteem dat reageert op schadelijke deeltjes”, vertelt Kouznetsova. “Voorbeelden van zulke deeltjes zijn virussen en bacteriën. Als er sprake is van een allergie, dan is dit afweersysteem overactief en reageert het ook op niet-schadelijke, onschuldige deeltjes, zoals pollen of voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld bij hooikoorts maakt het lichaam antistoffen tegen pollen. Daarbij komt histamine vrij en dat geeft de typische hooikoortsklachten zoals jeuk, niezen en een loopneus.”

 

Overreactie van het afweersysteem

Bij een kruisallergie reageren de afweerstoffen die het lichaam aanmaakt tegen pollen, óók op voedingsmiddelen. “Zoals groente, fruit of noten. Het lichaam denkt dan als het ware dat het pollen eet, het ziet het verschil niet tussen beide.” Gevolg is dat iemand die bijvoorbeeld allergisch is voor boompollen, ook reacties kan krijgen bij het eten van hazelnoten of appels. En dat iemand die allergisch is voor graspollen, kan reageren op wortel, paprika en tomaat. ‘Maar dit geldt niet voor iedereen die allergisch is voor pollen,’ zegt Kouznetsova. “De één krijgt wel klachten, de ander niet, de één veel, de ander weinig.”

 

“Wat je ook kunt doen met het betreffende voedingsmiddel, is verhitten of bevriezen. Dan beschadig je de eiwitstructuren zo dat je geen allergische klachten meer krijgt. Appeltaart zal bijvoorbeeld nooit klachten geven, gebrande noten vaak ook niet of minder.””

Milde klachten

Hoe het ook zij, de klachten zijn altijd relatief mild. Kruisallergie is dan in de regel ook niet gevaarlijk. Anafylaxie, een acute en soms levensbedreigende reactie, komt bij een kruisallergie niet voor. Maar de allergie is wel vervelend. “Je krijgt namelijk klachten zoals jeuk of tintelingen in de mond of keel, of blaasjes aan de lippen. Dat gebeurt direct bij het eten van het betreffende voedingsmiddel.”

 

Slecht nieuws en goed nieuws

Het slechte nieuws: een kruisallergie is (nog) niet te behandelen en gaat niet vanzelf over. “Dus als je hooikoorts behandelt, behandel je de kruisallergie niet automatisch mee, ook met immunotherapie. Soms worden de klachten van kruisallergie wel minder bij patiënten die immunotherapie krijgen tegen pollen.”

 

Het goede nieuws: je kunt er zelf wél iets aan doen. “Stop met het eten van het voedingsmiddel zodra er klachten ontstaan,” besluit Kouznetsova, “zeker in het pollenseizoen. Wat je ook kunt doen met het betreffende voedingsmiddel, is verhitten of bevriezen. Dan beschadig je de eiwitstructuren zo dat je geen allergische klachten meer krijgt. Appeltaart zal bijvoorbeeld nooit klachten geven, gebrande noten vaak ook niet of minder.”

Terug naar boven