• Behandeling
 • Praktische informatie
 • Vergoeding

Spataderoperatie

SpataderbehandelingenWat is een spataderoperatie?

Tijdens een spataderoperatie worden spataderen operatief verwijderd. Spataderen ontstaan door drukverhoging en verwijding van de oppervlakkige onderhuidse aderen. Door de toename van de druk in de ader wordt deze zichtbaar onder de huid. Zwangere vrouwen, mensen die een staand beroep uitoefenen en personen die een trombose hebben gehad zijn hier vatbaar voor.

Verwijzing

Een spataderoperatie valt onder de verzekerde zorg. Met een verwijzing van uw (huis)arts kunt u ons bellen voor een afspraak.

Vooronderzoek

Bij DC Klinieken wordt voorafgaand aan het eerste gesprek bij de specialist altijd een echo-onderzoek van de aderen (duplex) gedaan. Dit onderzoek vindt plaats om het verloop en het functioneren van uw aderen in kaart te brengen.

Het eerste gesprek

Met de uitslag van het duplexonderzoek kan de fleboloog op een zorgvuldige wijze een afgewogen en specifieke behandeling met u bespreken wat is afgestemd op uw aderstelsel.

De specialist beoordeelt het resultaat en onderzoekt uw spataderen. Zo kan direct de beste behandeling met u besproken worden.

De behandeling

DC Klinieken behandelt de spataderen operatief met de VNUS Closure Fast methode. Dit is een alternatief voor het traditioneel verwijderen van spataderen en is veiliger en minder pijnlijk dan een laserbehandeling.

Een speciale behandelkatheter wordt in de te behandelen ader gebracht en lokale verdoving wordt aangelegd middels een aantal prikjes. Door de hoogfrequente radiogolven (RFO) wordt het uiteinde van de katheter verhit tot maximaal 120 graden Celsius waardoor de vaatwand krimpt en de ader na een aantal dagen sluit.

Eventueel zijn ook onderstaande behandelmethodes mogelijk:

 • Onderbinden: via een kleine snede in de lies wordt de spatader onderbonden.
 • Strippen: via een kleine snede in de lies en het onderbeen wordt de spatader in zijn geheel verwijderd.

Duur van de behandeling

Een spataderoperatie duurt afhankelijk van het te behandelen gebied ongeveer 10 tot 15 minuten.

Na de behandeling volstaat een drukverband of kous, welke er na 48 uur weer af kan. U kunt kort na de behandeling lopend onze kliniek verlaten. U kunt hierna gewoon lopen, fietsen en autorijden.

Na de behandeling

Afhankelijk van de behandelmethode draagt u twee dagen een steunkous. In principe kunt u op eigen gelegenheid naar huis te gaan, maar voor uw eigen gemoedsrust is het soms prettig om begeleid te worden.

U kunt uw activiteiten en werkzaamheden hervatten zodra U voelt dat dit kan, meestal al de volgende dag.

Spataderoperatie

Afspraak maken

Voor een spataderoperatie moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig. U kunt ons direct bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

 • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
 • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
 • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie.

Let op de volgende zaken

 • De eerste dagen kunt u het beste veel lopen, liefst elk uur een klein stukje
 • Tien tot veertien dagen niet sporten
 • Lopen, fietsen, autorijden vormen geen probleem
 • Langdurig staan kunt u het beste vermijden
 • U mag douchen mits u de steunkousen droog houdt. U kunt hiervoor een douchehoes in de kliniek aanschaffen. (kosten € 17,50)
 • Na 48 uur kunt u thuis zelf de steunkousen afdoen

Spataderoperatie

Wordt een spataderoperatie bij DC Klinieken vergoed?

Soms. Een spataderoperatie wordt in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar, als er sprake is van een medische indicatie (CEAP klasse >3). Het ligt echter aan uw zorgverzekeraar en polis of u in aanmerking komt voor (volledige) vergoeding van deze zorg.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.