aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog16 maart 2021

Spataderen: laat ze onderzoeken!

Ze brengen vaak een hoop ongemak met zich mee maar zijn in principe niet gevaarlijk. We hebben het over spataderen. Om spataderen goed te kunnen behandelen is er vaak eerst onderzoek nodig. Dit onderzoek wordt een duplexonderzoek genoemd en geeft de specialist inzicht over hoe de kleppen in uw aderen werken. Vaatlaborante Gladys Barron, werkzaam bij DC Klinieken Lairesse, vertelt het hoe en waarom van dit onderzoek.

Gladys: “Voordat we ingaan op het duplexonderzoek, is het goed om te weten hoe spataderen ontstaan. De functie van het aderstelsel is om zuurstofarm bloed terug te voeren naar het hart. In de benen stroomt het bloed vanaf de enkels naar het hart, van beneden naar boven. Terugstroom van bloed richting de enkels wijst op slecht functionerende kleppen. De kleppen sluiten onvolledig waardoor het bloed terugzakt naar beneden. De druk in de betreffende ader zal toenemen waardoor deze wijder wordt en op den duur kronkelige uitstulpingen gaat vormen. Deze uitstulpingen of spataders zijn duidelijk zichtbaar op de huid of duidelijk voelbaar onder de huid.”

 

Behandeling van een spatader is niet altijd nodig. Bij forse spataderen en klachten is behandeling wel gewenst omdat er op den duur spontane wonden kunnen ontstaan die slecht genezen. Gladys: “In de onderzoekskamer zie ik patiënten van uiteenlopende leeftijden. Soms lopen mensen al jaren rond met spataderen, en besluit men ze te laten onderzoeken omdat ze groter worden. Ook zien we veel vrouwen, die in de zomer graag een leuke korte broek aan willen.”

“Ook zien we veel vrouwen, die in de zomer graag een leuke korte broek aan willen…”

Gladys voert duplexonderzoeken uit. “Voordat de dermatoloog goed kan beoordelen welke behandeling het beste past, moet in kaart worden gebracht hoe de kleppen in iemands aderen werken. Met een duplexonderzoek krijgen we daar meer inzicht in.” Een duplexonderzoek geeft meer informatie over:

 

  • het functioneren van de kleppen;
  • eventuele verstoppingen;
  • de oorsprong van eventuele spataderen.

 

Vaak wordt de vraag gesteld of een spatader gevaarlijk is. Gladys: “Spataderen zijn op zich niet gevaarlijk. Ze kunnen wel voor ongemak zorgen. En los hiervan worden ze vaak als heel ontsierend ervaren. Gelukkig kunnen spataderen dus behandeld worden. Het geeft mij voldoening wanneer patiënten met een tevreden gevoel de onderzoekskamer verlaten, nadat bekend is dat de behandelmogelijkheden gunstig zijn.” Bij een duplexonderzoek of echo worden met geluidsgolven de aderen in kaart gebracht. Dit onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

 

Na het onderzoek kan iemand in de meeste gevallen meteen door naar de dermatoloog, die dan de eventuele behandelopties en het behandelplan met u bespreekt.”

 

Duplexonderzoek bij DC Klinieken

U kunt bij DC Klinieken terecht voor een duplexonderzoek in de vestigingen DC Klinieken Lairesse en Groningen. U heeft wel een verwijzing van uw huisarts nodig. Uiteraard gebeurt het onderzoek veilig met inachtneming van alle coronamaatregelen.


Terug naar top arrow_upward
close