• Behandeling
  • Voorbereiding
  • Vergoeding

CT-onderzoek

Wat is een CT-onderzoek?

Bij Computer Tomografie, beter bekend als CT-scan, ligt u op een tafel die in een soort ring wordt geschoven. In deze ring bevindt zich een ronddraaiende röntgenbuis. Met behulp van een computer kunnen op deze wijze dwarsdoorsneden van het lichaam in beeld worden gebracht. Zodoende verkrijgen we een goed ruimtelijk overzicht van het lichaam. Gedurende de scan schuift de tafel langzaam door de scanner, terwijl u rustig blijft liggen.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een CT-onderzoek te ondergaan. Bij DC Klinieken kunt u, afhankelijk van de vraagstelling, meestal binnen een dag terecht voor het gewenste CT-onderzoek. Voor het maken van een CT-onderzoek zijn verschillende voorbereidingen. Mocht er voor u een voorbereiding voor het te verrichten onderzoek noodzakelijk zijn, dan krijgt u hierover informatie bij het maken van de afspraak. Deze informatie wordt u tevens schriftelijk gegeven.

Het onderzoek

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie mag u plaatsnemen in de wachtkamer. De laborant haalt u op uit de wachtkamer en begeleidt u naar de kleedkamer. De laborant vertelt u welke kledingstukken u dient uit te trekken. Als u bent omgekleed, loopt u naar de CT-ruimte. De CT-laborant vraagt u hierna op de onderzoekstafel plaats te nemen en schuift u dan op een beweegbare tafel in de CT-scan. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht komt in de CT-scan. Afhankelijk van het soort onderzoek krijgt u een contrastinjectie toegediend. De laborant bevindt zich tijdens het onderzoek buiten de CT-ruimte. Gedurende het hele onderzoek heeft de laborant contact met u via de intercom. Tijdens het onderzoek worden verschillende series gemaakt. Een serie kan enkele seconden duren. Het is heel belangrijk dat u tijdens het gehele onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen, omdat anders de foto’s kunnen mislukken.

Duur van het onderzoek

Een CT-onderzoek duurt 5 minuten tot 30 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis gaan. Als u een kopie van de CT-scan op cd-rom wilt ontvangen, dan kan dat tegen een vergoeding.

De uitslag

Binnen 24 uur versturen we de uitslag van het CT-onderzoek naar de (huis)arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Hij of zij zal u vervolgens informeren.

CT-onderzoek

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak voor een CT-onderzoek hebt u een verwijzing nodig van een arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw huisarts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of denkt te zijn, neem dan vóór het onderzoek contact op met de (huis)arts die de mammografie heeft aangevraagd. Tijdens de zwangerschap raden wij het CT-onderzoek af.

CT-onderzoek

Wordt een CT-onderzoek bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een CT-onderzoek valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.