• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (maagonderzoek)Wat is een gastroscopie?

Tijdens een gastroscopie wordt het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm van binnen bekeken met een dunne flexibele slang met een camera, een zogenaamde endoscoop. De letterlijke vertaling, en dus de betekenis van ‘endoscopie’ is ‘naar binnen kijken’. Als u wilt zien hoe een gastroscopie bij DC Klinieken in zijn werk gaat, bekijkt u dan dit filmpje. Een gastroscopie wordt ook wel een slokdarmonderzoek of een maagonderzoek genoemd.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw arts heeft u besloten een gastroscopie te ondergaan. Dit kan bij een ziekenhuis of een kliniek. Bij ons kunt u hiervoor snel terecht. Uw verwijzing stuurt u naar DC Klinieken, waar de aanvraag in behandeling wordt genomen en contact met u wordt opgenomen voor een afspraak.

Gastroscopie, hoe en waarom?

Een gastroscopie wordt uitgevoerd met een bestuurbare buigzame slang met aan het uiteinde een zeer kleine videocamera waarmee het onderzoek op een beeldscherm te volgen is. De centra van DC Klinieken maken gebruik van de nieuwste generatie ultradunne endoscopen.

Het voordeel van een gastroscopie is dat de arts bepaalde afwijkingen zoals ontstekingen, zweertjes, bloedinkjes en gezwellen direct kan zien. Het is ook mogelijk om via het instrument stukjes weefsel weg te nemen voor nader onderzoek (biopsie). Dit is niet pijnlijk en veroorzaakt geen bloedverlies. Daarnaast kunnen via de scoop foto’s worden gemaakt, zodat men zo nodig achteraf nog eens rustig naar de beelden kan kijken.

Voorbereiding op het onderzoek

De voorbereiding van het onderzoek begint de avond voorafgaand aan de gastroscopie. Vanaf middernacht mag u niet meer eten of drinken, omdat voedsel in de maag het bekijken van de maagwand heel moeilijk maakt. U krijgt van het centrum waar u de gastroscopie ondergaat, een speciaal eetschema mee. U dient zich aan dit schema te houden.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt u begeleid door de verpleegkundige van de endoscopieafdeling en de MDL-arts voert het onderzoek uit. Tijdens de gastroscopie ligt u op uw linkerzijde op de onderzoekstafel. Dit is een onderzoek dat met of zonder roesje uitgevoerd kan worden (dit verschilt per vestiging). Wij verrichten het onderzoek niet onder narcose. Op de scoop is een zalf aangebracht of er wordt een spray aangebracht voor de verdoving waarna het instrument voorzichtig door de mond naar binnen geschoven wordt. Eenmaal op zijn plaats geeft het instrument bijna geen hinder meer. Uw ademhaling wordt door de scoop op geen enkele manier belemmerd. Tijdens de gastroscopie wordt via de scoop lucht ingeblazen. U kunt het onderzoek volgen op de monitor.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal maar enkele minuten. Als de specialist bepaalde ingrepen moet verrichten duurt het misschien wat langer. Inclusief de voorbereiding moet u rekenen op een duur van 15 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek weer normaal eten en drinken. Wanneer uw keel verdoofd is, raden wij u aan hiermee te wachten tot een half uur na het onderzoek, omdat u zich gemakkelijk zou kunnen verslikken.

De uitslag

In het algemeen zal de specialist die de gastroscopie verricht heeft, u daar direct na het onderzoek iets over vertellen. Voor een definitieve uitslag moet eerst het resultaat van weefselonderzoek in het laboratorium worden afgewacht; dat duurt 4 tot 6 werkdagen. De uitslag wordt dan doorgegeven aan uw (huis)arts of specialist bij wie u onder behandeling bent. Hij of zij bespreekt de definitieve resultaten van het onderzoek en de eventuele behandeling met u.

Gastroscopie (maagonderzoek)

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 15 minuten eerder aanwezig te zijn. Mocht de gastroscopie onder een roesje plaatsvinden, dan graag 30 minuten voor aanvang in het centrum aanwezig zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie.

Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

Mocht u een afspraak niet na kunnen komen zegt u deze dan minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Belangrijk

Bij het maken van een afspraak graag vermelden of u diabetespatiënt bent. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn stukjes weefsel weg te halen.

Bloedverdunnende, ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen kunnen de kans op bloedingen vergroten en moeten bij voorkeur gedurende enkele dagen voor het onderzoek niet worden ingenomen. Uw behandelend arts zal u vertellen om welke medicijnen het gaat. Bij twijfel of vragen kunt u het beste met uw behandelend arts overleggen. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen.

Als uw onderzoek in de ochtend is en u ’s ochtends medicijnen moet gebruiken, vraag dan aan uw arts hoe u dit kunt aanpassen. Dit geldt speciaal voor diabetespatiënten.

DC Klinieken behandelt alleen patiënten in ASA-klasse 1 en 2.

Complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Een mogelijke complicatie is een perforatie (scheur) of een bloeding, maar dit komt zelden voor. Wanneer u na afloop heftige maagpijn of hoge koorts krijgt, moet u contact opnemen met de specialist die de gastroscopie heeft verricht.

Klachten na de gastroscopie

Wanneer u ernstige buikpijn of koorts boven de 38 graden, kunt u de behandelende specialist op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur bereiken op tel. 088 0100 900.

Spoednummers (buiten kantooruren)

Buiten kantooruren kunt u met klachten na de gastroscopie terecht op onderstaande nummer:

DC Klinieken Almere  
Spoedpost Almere(0900) 203 0203
Flevoziekenhuis(036) 545 4380
OLVG(020) 599 9111
DC Klinieken Lairesse 
OLVG(020) 599 9111
DC Klinieken Maastricht 
Atrium MC Heerlen(045) 576 6666
DC Klinieken Rotterdam 
IJsselland Ziekenhuis(010) 258 5000
DC Klinieken Schiedam 
IJsselland Ziekenhuis(010) 258 5000

 

Gastroscopie (maagonderzoek)

Wordt een gastroscopie bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een gastroscopie valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw(huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.