• Behandeling
 • Praktische informatie
 • Vergoeding

Colonoscopie (darmonderzoek)

Colonoscopie (darmonderzoek)(1)

Wat is een colonoscopie?

Bij een colonoscopie wordt het slijmvlies van de dikke darm van binnen bekeken met een buigzame, bestuurbare kijker, een ‘endoscoop’. Endo betekent ‘inwendig’ en scopie betekent ‘kijken’, vandaar endoscopie. Bij DC Klinieken gebruiken we de nieuwste generatie ultradunne endoscopen. De endoscoop wordt via de anus tot aan het begin van de dikke darm opgeschoven en indien nodig tot in het laatste deel van de dunne darm. Bij een colonoscopie kan de arts bepaalde afwijkingen zien, zoals ontstekingen, zweertjes, bloedinkjes, divertikels (darmuitstulpingen), poliepen en gezwellen.

Het is mogelijk om tijdens de scopie kleine ingrepen direct uit te voeren. Zo kunnen stukjes weefsel worden weggenomen voor nader onderzoek (biopsie) of poliepen worden verwijderd. Dit laatste gebeurt met een kleine lasso, die om de poliep wordt getrokken (diathermische lis). Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. Tijdens de scopie worden foto’s gemaakt, zodat men zo nodig achteraf nog eens rustig naar de beelden kan kijken.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw arts heeft u besloten een colonoscopie te ondergaan. Bij DC Klinieken zijn er geen lange wachtlijsten dus kunt u ook voor dit onderzoek snel bij ons terecht. Uw huisarts verstuurt de verwijzing voor dit darmonderzoek naar ons. Daarna neemt ons servicecentrum contact met u op over het maken van een intakeafspraak.

Voorbereiding op het onderzoek

Afhankelijk of het onderzoek in de ochtend of middag plaatsvindt, is de voorbereiding verschillend. Bij het maken van de afspraak ontvangt u hierover een folder met alle informatie over de voorbereidingen.

Het onderzoek

Het is belangrijk dat u zich probeert te ontspannen tijdens het onderzoek. Hierdoor ervaart u het onderzoek als minder onaangenaam. U gaat op het onderzoeksbed op uw linkerzijde liggen, met opgetrokken knieën. De endoscoop, die voorzien is van geleidende gel, wordt voorzichtig via de anus (sluitspier) naar binnen geschoven. Het inbrengen kan een drukkend gevoel of kramp veroorzaken. Als dit erg hinderlijk is, zeg het dan tegen de arts. Om de darm te ontplooien en een goed overzicht te krijgen, wordt vervolgens via de endoscoop CO2-gas ingeblazen. Ook dit kan krampen veroorzaken. Daarnaast kan een gevoel van aandrang optreden. Laat het ingeblazen gas gerust ontsnappen door winden te laten. Dit geeft vaak opluchting. U kunt het onderzoek volgen op de monitor. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn dat u een andere houding moet aannemen. Ook kan het zijn dat de verpleegkundige op verzoek van de arts op uw buik steunt om de endoscoop van buitenaf tegen te houden.

Na het onderzoek

 • U mag weer normaal eten en drinken. Vettige en sterk gekruide maaltijden worden de eerste 24 uur afgeraden.
 • U heeft misschien een opgeblazen gevoel. Dat komt door het CO2-gas dat tijdens het onderzoek in uw darm is geblazen. Winden laten geeft verlichting.
 • Omdat u medicatie tijdens het onderzoek heeft gehad, is uw reactievermogen vertraagd. Daarom mag u tot 24 uur na het onderzoek niet zelf autorijden, fietsen of op een andere manier deelnemen aan het verkeer. Ook mag u om deze reden de afdeling niet zonder begeleiding verlaten. Als u geen begeleiding kunt regelen, zijn er op sommige locaties van DC Klinieken afspraken met vrijwilligersorganisaties.
 • Doe het de dag van het onderzoek thuis nog rustig aan. Het is beter om de eerste nacht na het onderzoek niet alleen thuis te zijn.
 • Als tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, kunnen extra controles nodig zijn. De arts zal dit met u bespreken.
 • Als er poliepen of andere stukjes weefsel zijn verwijderd, kan het zijn dat u de eerste 12 uur wat bloed bij de ontlasting verliest. Het is zelfs mogelijk dat u tot 3 weken na het onderzoek nog last heeft van bloedverlies.

De uitslag

De arts bespreekt voordat u naar huis gaat zijn/haar bevindingen met u. Als er materiaal is weggenomen dat onderzocht moet worden in het laboratorium, streven we ernaar om de uitslag en eventuele behandeling binnen een week met u te bespreken. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige of arts die bij het onderzoek betrokken is geweest. De (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt ook de uitslag van het onderzoek.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 40 minuten. De beelden worden op een scherm weergegeven waardoor de arts bepaalde afwijkingen meteen kan zien. Soms worden dus meteen kleine ingrepen gedaan, bijvoorbeeld het verwijderen van eventueel aanwezige poliepen. Hier merkt u weinig tot niets van.

 

Colonoscopie (darmonderzoek)

Voor de afspraak

 • Als u zich op de dag van het onderzoek niet lekker voelt, neem dan contact met ons op via 088 0100 900.
 • Neem uw verzekeringsbewijs, identiteitsbewijs en het aanvraagformulier (als we dat nog niet hebben) mee naar DC Klinieken.
 • Neem ook een door uw apotheek uitgeprint lijstje mee met de medicatie die u gebruikt, dit is een zogenaamd actueel medicatie overzicht (AMO).
 • Het is verstandig extra ondergoed mee te nemen. Draag liever geen strakke bovenkleding. Wanneer u een trui aandoet, dan graag daaronder een T-shirt dragen.
 • Nagellak en kunstnagels zijn niet toegestaan, omdat we een goede doorbloeding via uw vingertoppen moeten kunnen controleren.
 • Op het afgesproken tijdstip (30 minuten voor het onderzoek) meldt u zich bij de balie van DC Klinieken. U wordt dan opgehaald en naar de dagbehandeling gebracht.

Belangrijk

Bij het maken van een afspraak graag vermelden of u diabetespatiënt of zwanger bent of dat u een pacemaker/inwendige defibrillator heeft. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn stukjes weefsel weg te halen.

Bloedverdunnende, ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen kunnen de kans op bloedingen vergroten en moeten bij voorkeur gedurende enkele dagen voor het onderzoek niet worden ingenomen. Uw behandelend arts zal u vertellen om welke medicijnen het gaat. Bij twijfel of vragen kunt u het beste met uw behandelend arts overleggen. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen.

Als u ’s morgens medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw arts hoe u dit kunt aanpassen. Dit geldt speciaal voor diabetespatiënten.

DC Klinieken behandelt alleen patiënten in ASA-klasse 1 en 2.

Volg alle instructies voorafgaande de nauwgezet op. Hebt u vragen hierover neem dan contact op met het betreffende centrum van DC Klinieken, tel. 088 0100 900.

Complicaties

Een colonoscopie is een veilig onderzoek en verloopt meestal zonder problemen. Hebt u het onderzoek met rustgevende medicatie (Dormicum) ondergaan, dan kan het zijn dat u zich nog enkele uren suf voelt, en mogelijk de herinnering aan het onderzoek en de uitslag mist. Daarnaast kunnen er in zeldzame gevallen problemen met de ademhaling of de hartfunctie ontstaan. Dit komt voor bij 1 op de 1000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen.

Een mogelijke andere complicatie is een perforatie (scheur of gaatje in de darmwand) of een bloeding. Bij het verwijderen van poliepen uit de dikke darm is de kans hierop minder dan 2%. Wanneer u na het onderzoek veel bloed verliest (meer dan 1 kopje), heftige buikpijn of koorts krijgt, moet u contact opnemen met de kliniek waar het onderzoek verricht is, via 088 0100 900. Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met De ZorgCentrale via (020) 592 38 31.

Klachten na de colonoscopie

Wanneer u ernstige buikpijn, koorts boven de 38 graden of wanneer u extreem veel bloedverlies bij de ontlasting heeft, kunt u de behandelend arts op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur bereiken op tel. 088 0100 900. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met het spoednummers van DC Klinieken (zie onderstaand overzicht).

Spoednummers (buiten kantooruren)

Buiten kantooruren kunt u met klachten na de colonoscopie terecht op onderstaande spoednummers:

DC Klinieken Almere  
Spoedpost Almere(0900) 203 0203
Flevoziekenhuis(036) 545 4380
DC Klinieken Lairesse 
OLVG(020) 599 9111
DC Klinieken Maastricht 
Zuyderland045 576 7200
DC Klinieken Rotterdam 
IJsselland Ziekenhuis(010) 258 5000
DC Klinieken Schiedam 
IJsselland Ziekenhuis(010) 258 5000
DC Klinieken Voorschoten 
Haaglanden Medisch
Centrum (HMC)
088 979 7900
DC Klinieken Dokkum  
Algemeen spoedtelefoonnummer020 592 3831
DC Klinieken Groningen  
Algemeen spoedtelefoonnummer020 592 3831
DC Klinieken Breda  
Algemeen spoedtelefoonnummer020 592 3831

 

Colonoscopie (darmonderzoek)

Wordt een colonoscopie bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een colonoscopie valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.