aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Zenuwblokkade

Zenuwblokkade in het kort

 • Bij een zenuwblokkade wordt de pijngeleiding van een zenuw onderbroken.
 • Om te kijken om welke zenuw het gaat, krijgt u eerst een proefblokkade.
 • Een anesthesioloog-pijnspecialist voert deze blokkade uit.
 • Als de betreffende zenuwen zijn uitgeschakeld, kunt u tot twee jaar geen nek- of rugpijnklachten meer ervaren.

Wat is een zenuwblokkade?

Zenuwen geven signalen door aan de hersenen, waaronder pijnprikkels. Soms zijn de gewrichten in de wervelkolom, de facetgewrichten, pijnlijk bij het bewegen. Dan kan een zenuwblokkade een oplossing bieden. Zo kunnen nek- en/of rugpijnklachten verminderen.

 

Bij een zenuwblokkade wordt de pijngeleiding van een zenuw in de nek of rug onderbroken. De zenuwen die naar het pijnlijke facetgewricht lopen, worden door verhitting langdurig uitgeschakeld. Daardoor kan de pijnprikkel niet meer aan de hersenen worden doorgegeven. Een zenuwblokkade helpt dus bij pijnbestrijding.

De behandeling

Voorbereiding

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
 • uw verzekeringspasje
 • uw identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht

 

Let op: wanneer u op de dag van de behandeling geen pijn heeft, kan de behandeling niet doorgaan. U kunt dan namelijk niet bepalen of de blokkade zinvol is. Neem contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.

Proefblokkade

Om te kijken om welke zenuw het gaat, krijgt u eerst een proefblokkade met verdovingsvloeistof. Bij een geslaagde proefblokkade vermindert de pijn tijdelijk. Het doel van een proefblokkade is beoordelen of verdoving van een structuur in uw lichaam uw pijnklachten beïnvloedt. Dit betekent dat het alleen zinvol is een proefblokkade uit te voeren als u op dat moment duidelijk pijn in uw nek of rug heeft. Of als u die pijn goed op kunt wekken.

De behandeling

Als de zenuwen zijn gevonden die de pijn veroorzaken, wordt een zenuwblokkade uitgevoerd. We plaatsen u dan onder een zogeheten C-boog. Dit is een röntgenapparaat waarbij de juiste plaats van de pijn op beeld wordt getoond. De anesthesioloog-pijnspecialist plaatst onder verdoving een naald bij de zenuw en schakelt de zenuw uit door middel van hitte. Deze hitte wordt opgewekt aan het einde van de naald, waardoor de zenuw zeer nauwkeurig kan worden uitgeschakeld.

 

Als de betreffende zenuwen zijn uitgeschakeld, kunt u tot twee jaar geen nek- of rugpijnklachten meer ervaren.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Alkmaar
DC Klinieken Almere
DC Klinieken Breda
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Roermond
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Erkende pijncentra

Een pijnbehandeling bij DC Klinieken betekent een effectieve aanpak van uw pijn in een van de tien erkende pijncentra. Wij zijn de grootste aanbieder van pijnzorg in Nederland. Binnen de pijncentra werken anesthesiologen-pijnspecialisten, neurologen, orthopeden, fysiotherapeuten en psychologen samen om onze patiënten de beste zorg aan te bieden.

 

Vergoedingen

Een zenuwblokkade behandeling bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

 

Praktische informatie

Verwijzing

Voor een zenuwblokkade heeft u een verwijzing nodig. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een zenuwblokkade? Dit kan via de website of telefonisch. Belangrijk: u heeft eerst een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op de volgende tijdstippen:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur;
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur;
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt de behandeling vergoed?

  Deze behandeling valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(8) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close