aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Colonoscopie

Colonoscopie in het kort

 • Een colonoscopie is een onderzoek van (vooral) de dikke darm.
 • De arts gebruikt een endoscoop om de darm te onderzoeken.
 • Bij een colonoscopie kan een arts bepaalde afwijkingen zien, zoals ontstekingen en poliepen.

Wat is een colonoscopie?

Bij een colonoscopie (of coloscopie) wordt het slijmvlies van de dikke darm van binnen bekeken. Dit gebeurt met een buigzame, bestuurbare kijker, een ‘endoscoop’. Bij DC Klinieken gebruiken we de nieuwste generatie ultradunne endoscopen. De endoscoop wordt via de anus tot aan het begin van de dikke darm opgeschoven. En als het nodig is tot in het laatste deel van de dunne darm. Bij een colonoscopie kan de arts bepaalde afwijkingen zien, zoals:

 

 • ontstekingen;
 • zweertjes;
 • bloedinkjes;
 • divertikels (darmuitstulpingen);
 • poliepen; en
 • gezwellen.

 

Het is mogelijk om tijdens de scopie kleine ingrepen direct uit te voeren. Zo kan de arts stukjes weefsel wegnemen voor nader onderzoek. Dit heet een biopsie. Ook kan hij poliepen verwijderen. Dat gebeurt met een kleine lasso, die om de poliep wordt getrokken. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk.

 

Tijdens de scopie worden foto’s gemaakt, zodat men zo nodig achteraf nog eens rustig naar de beelden kan kijken.

Het onderzoek

Voor het onderzoek

 

Eerst krijgt u een intakeafspraak. De verpleegkundige neemt tijdens het gesprek een vragenlijst met u door en vertelt u over de voorbereiding op en het verloop van de dag. Vanzelfsprekend kunt u tijdens het gesprek zelf ook vragen stellen. Als u niet zo goed Nederlands kunt, dan is het slim om een tolk mee te nemen.

Darmvoorbereiding

Ontlasting belemmert het zicht op de darmwand. Voor dit onderzoek is het dan ook noodzakelijk dat de darm helemaal leeg en schoon is. Dit doet u door te laxeren met een laxeermiddel. Bij het intakegesprek ontvangt u daarom informatie over de darmvoorbereiding. Lees deze informatie goed door. U ontvangt het laxeermiddel thuis via de post of tijdens het intakegesprek.

 

Overige informatie over de voorbereiding op de colonoscopie

 • Als u zich op de dag van het onderzoek niet lekker voelt, neem dan contact met ons op via 088 0100 988.
 • Neem uw verzekeringsbewijs, identiteitsbewijs en het aanvraagformulier mee naar DC Klinieken.
 • Neem ook een door uw apotheek uitgeprint lijstje mee met de medicatie die u gebruikt. Dit is een zogenaamd actueel medicatie overzicht (AMO). Haal dit tijdig bij uw apotheek!
 • Het is ten slotte verstandig extra ondergoed mee te nemen. Draag liever geen strakke bovenkleding. Wanneer u een trui aandoet, dan graag daaronder een T-shirt dragen.
 • Nagellak en kunstnagels zijn niet toegestaan, omdat we een goede doorbloeding moeten kunnen controleren.
 • Op het afgesproken tijdstip (30 minuten voor het onderzoek) meldt u zich bij de balie van DC Klinieken.

De colonoscopie

 

Een verpleegkundige ontvangt u op de dagbehandeling. Hij of zij begeleidt u voor en na het onderzoek. Deze verpleegkundige controleert uw vitale functies (hartslag, bloeddruk, etc.) en brengt een infuusnaaldje in. Daarna rijdt hij of zij u met het bed naar de onderzoekskamer.

 

U krijgt vlak voor het onderzoek pijnstillende en/of rustgevende medicatie van de arts. De bijwerking hiervan is een verminderd reactievermogen. Het is daarom belangrijk dat iemand u na het onderzoek naar huis begeleidt. Als u niemand meebrengt of als niemand u na het onderzoek kan ophalen, kan de arts u helaas geen medicatie geven.

 

Het is belangrijk dat u zich probeert te ontspannen tijdens het onderzoek. Hierdoor ervaart u het onderzoek als minder onaangenaam. U gaat op het onderzoeksbed op uw linkerzijde liggen, met opgetrokken knieën. De endoscoop is voorzien van geleidende gel. Deze wordt voorzichtig via de anus (sluitspier) naar binnen geschoven. Het inbrengen kan een drukkend gevoel of kramp veroorzaken. Als dit erg hinderlijk is, zeg het dan tegen de arts.

 

Om de darm te ontplooien en een goed overzicht te krijgen, wordt vervolgens via de endoscoop CO2-gas ingeblazen. Ook dit kan krampen veroorzaken. Daarnaast kan een gevoel van aandrang optreden. Laat het ingeblazen gas gerust ontsnappen door winden te laten. Dit geeft vaak opluchting.

 

U kunt het onderzoek volgen op de monitor. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn dat u een andere houding moet aannemen. Ook kan het zijn dat de verpleegkundige op verzoek van de arts op uw buik steunt. Dit is om de endoscoop van buitenaf tegen te houden.

Duur van de colonoscopie

 

Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 40 minuten. De beelden worden op een scherm weergegeven waardoor de arts bepaalde afwijkingen meteen kan zien. Soms worden dus meteen kleine ingrepen gedaan. Bijvoorbeeld het verwijderen van eventueel aanwezige poliepen. Hier merkt u weinig tot niets van.

Na de colonoscopie

 

Na het onderzoek blijft u nog minimaal een uur ter observatie op de dagbehandeling. U krijgt gelegenheid te rusten of te slapen. Ook krijgt u wat te eten en te drinken. Hierna wordt het infuusnaaldje verwijderd. Vervolgens kunt u, na een kort gesprek met de arts, onder begeleiding naar huis.

 

Voor de eerste tijd na het onderzoek geldt het volgende:

 

 • U mag weer normaal eten en drinken. Vettige en sterk gekruide maaltijden worden de eerste 24 uur afgeraden.
 • U heeft misschien een opgeblazen gevoel. Dat komt door het CO2-gas dat tijdens het onderzoek in uw darm is geblazen. Winden laten geeft verlichting.
 • Uw reactievermogen is vertraagd. Dit komt omdat u medicatie tijdens het onderzoek heeft gehad. Daarom mag u tot 24 uur na het onderzoek niet zelf autorijden, fietsen of op een andere manier deelnemen aan het verkeer. Ook mag u om deze reden de afdeling niet zonder begeleiding verlaten. Als u geen begeleiding kunt regelen, zijn er op sommige locaties van DC Klinieken afspraken met vrijwilligersorganisaties.
 • Doe het op de dag van het onderzoek thuis nog rustig aan. Het is beter om de eerste nacht na het onderzoek niet alleen thuis te zijn.
 • Als tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, kunnen extra controles nodig zijn. De arts bespreekt dit met u.
 • Als er poliepen of andere stukjes weefsel zijn verwijderd, kan het zijn dat u de eerste 12 uur wat bloed bij de ontlasting verliest. Het is zelfs mogelijk dat u tot 3 weken na het onderzoek nog last heeft van bloedverlies.

Complicaties/klachten na het onderzoek

 

Een colonoscopie is een veilig onderzoek. Het verloopt meestal zonder problemen. In zeldzame gevallen kunnen er problemen met de ademhaling of de hartfunctie ontstaan. Dit komt voor bij 1 op de 1000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed te behandelen met medicijnen. Een mogelijke andere complicatie is een perforatie (scheur of gaatje in de darmwand) of een bloeding. Bij het verwijderen van poliepen uit de dikke darm is de kans hierop minder dan 2%.

 

Wanneer moet u contact opnemen met de kliniek waar het onderzoek verricht is? Als u na het onderzoek veel bloed verliest (meer dan 1 kopje), heftige buikpijn of koorts krijgt. Bel ons dan via 088 0100 900. Buiten kantooruren kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met De ZorgCentrale via (020) 592 38 31.

De uitslag

De arts bespreekt voordat u naar huis gaat zijn/haar bevindingen met u. Soms is er materiaal weggenomen dat onderzocht moet worden in het laboratorium. Dan streven we ernaar om de uitslag en eventuele behandeling binnen een week met u te bespreken. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige of arts die bij het onderzoek betrokken is geweest. De (huis)arts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt ook de uitslag van het onderzoek.

Onze MDL-artsen

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Almere
DC Klinieken Breda
DC Klinieken Dokkum
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Lairesse
DC Klinieken Maastricht
DC Klinieken Rotterdam
DC Klinieken Schiedam
DC Klinieken Voorschoten

Wachttijden

Vergoedingen

Een colonoscopie bij DC Klinieken valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Voor een colonoscopie heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts.

 

Afspraak maken

Uw huisarts stuurt de verwijzing naar ons. Daarna neemt ons Service- en Informatiecentrum vanzelf contact met u op voor het maken van een intakeafspraak. Het is voor het onderzoek belangrijk om bij het maken van de afspraak aan te geven of u een pacemaker of ICD heeft.

 

Bent u plots verhinderd? Zeg uw afspraak dan uiterlijk 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt, of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

Als u medicijnen gebruikt, vraag dan aan uw arts of u dit tijdens de voorbereiding op het onderzoek moet aanpassen. En zo ja, hoe u dit kunt doen. Dit geldt speciaal voor diabetesmedicatie en bloedverdunners. Stop in elk geval nooit op eigen initiatief met medicijngebruik. Uw medicijngebruik komt ook ter sprake tijdens het intakegesprek met de verpleegkundige.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(7) Nee(0)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch, kijk voor meer informatie op deze pagina

Terug naar top arrow_upward notifications_none