aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Trigeminus neuralgie in het kort

  • Trigeminus neuralgie is een vorm van aangezichtspijn.
  • U ervaart heftige pijnscheuten aan één kant van het gezicht.
  • U kunt snel terecht voor een behandeling van trigeminus neuralgie in een van onze erkende pijncentra.

Wat is trigeminus neuralgie?

Trigeminus neuralgie is een van de meest voorkomende vormen van aangezichtspijn. De pijn wordt veroorzaakt door de nervus trigeminus. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het gevoel in het aangezicht. De zenuw wordt ook wel drielingzenuw genoemd. Hij verspringt namelijk vanuit het zogeheten ganglion van Gasser in drie takken. De verschillende takken zijn verantwoordelijk voor het gevoel van het voorhoofd en de ogen, het middenstuk van het gelaat en de onderkant van het hoofd.

 

De klachten kenmerken zich als een aanvalsgewijze pijn aan één kant van het hoofd. De pijn wordt vaak vergeleken met stroomstoten. De plaats van de pijn kan aanduiden welke zenuwtak de veroorzaker is. Tussen de pijnaanvallen is de pijn vaak helemaal weg. De klachten kunnen plots ontstaan, maar ook plots verdwijnen. Vaak wordt de pijn uitgelokt door kou, bewegingen en aanrakingen.

Mogelijke oorzaken

De pijn bij trigeminus neuralgie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een overprikkeling van de aangezichtszenuw. Dit komt bijvoorbeeld door een bloedvat dat tegen de zenuw aandrukt. In zeldzame gevallen wordt de pijn veroorzaakt door een tumor of ontsteking.

Behandelingen bij erkende pijncentra

 

Wanneer u last heeft van trigeminus neuralgie, kunt u hiervoor terecht bij een van onze 10 gespecialiseerde hoofdpijncentra. Deze vormen de grootste keten van hoofdpijncentra in Nederland. Door deze gespecialiseerde aanpak kunnen de meeste vormen van aangezichtspijn effectief worden behandeld.

Afspraak maken

Heeft u last van hevige hoofdpijn aan één kant van het hoofd? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van de 10 erkende hoofdpijncentra van DC Klinieken.

Terug naar top arrow_upward
close