Nekpijn is een aandoening en onderdeel van het specialisme pijnzorg

Wat is nekpijn?

Nekpijn is een veelvoorkomende vorm van pijn. Meer dan 30% van de Nederlanders krijgt hiermee te maken. De pijn varieert van vervelende pijn tot extreme nekpijn, waarbij bewegen lastig is. De nekpijn straalt vaak uit naar schouder en arm, wat bewegen nog lastiger maakt.


Soorten nekpijn

Er zijn veel soorten nekpijn. Dit zijn de meest voorkomende soorten zijn:


  • Whiplash: een whiplash ontstaat vaak door auto-ongelukken. Een klap van de zijkant of van achteren maakt dat de nek een behoorlijke kracht moet opvangen. Dit kan leiden tot spierpijn of verschoven wervels.
  • Nekhernia: bij een nekhernia zitten de zenuwen van de nek klem. Hierdoor kan er weinig bloed stromen naar de ledematen en het hoofd. Dit kan leiden tot tintelingen en krachtverlies.
  • Osteoporose: door botontkalking zakken de nekwervels in en worden bewegingen vanuit de nek zeer pijnlijk. Vaak ontstaat dit door leeftijd en/of slechte leefgewoonten.


Mogelijke oorzaken

Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Overbelasting van de nek
  • Verkeerde houding
  • Artrose
  • Ingezakte nekwervels
  • Whiplash


Behandelingen en onderzoek

Bij DC Klinieken kunt u terecht bij een van de 10 (erkende) pijncentra. De behandelingen worden uitgevoerd door multidisciplinaire pijnteams. Door deze gespecialiseerde aanpak kunnen de meeste vormen van nekpijn effectief worden behandeld.



Behandelingen bij DC Klinieken

Pijncentrum

Binnen de pijncentra van DC Klinieken wordt op een unieke manier gekeken naar pijn. De visie op pijnzorg is gevat in het concept integrale pijnzorg. Dit betekent dat de oorzaak van pijn niet altijd een fysieke oorzaak hoeft te kennen, maar vaak door psychosociale problemen is ontstaan.

Pijnbehandeling

Iedereen ervaart wel eens pijn. Het kan gaan om een vervelende pijnscheut of zeurende pijn. Maar ook kan het gaan om pijn waarbij de kwaliteit van leven minimaal is.

Zenuwblokkade

Zenuwen geven signalen door aan de hersenen, waaronder pijnprikkels.