aA
Pagina voorlezen
Blog20 april 2023

Allergie voor fruit, noten en groenten

“Waarom reageer ik op appel met jeuk in mijn mond en kriebel in mijn keel en kan ik wel zonder problemen appeltaart eten?”

 

Regelmatig krijg ik patiënten op mijn spreekuur met deze vraag. Vaak van de ene op de andere dag hebben ze last gekregen van deze meest voorkomende vorm van voedselallergie in Nederland, het oraal allergie syndroom. De klachten ontstaan vaak direct na het eten van steenvruchten, zoals appel, sommige noten zoals hazelnoot of sommige groenten, zoals tomaat.

 

De klachten bestaan veelal uit:

 

  • jeuk
  • tinteling en/of zwelling van de lippen, mond en keel
  • jeukende ogen en neusklachten, zoals loopneus en niezen
  • soms: maagklachten, zoals misselijkheid

 

In zeldzame gevallen gaan de klachten over in ernstigere vormen van een allergische reactie, zoals jeukende huiduitslag over het gehele lichaam of shock.

Hoe kom ik aan een allergie voor fruit, noten en groenten?

De oorzaak van deze allergie moet gezocht worden in de allergie voor pollen, hooikoorts, die mensen vaak hebben of hebben gehad. (Overigens: soms weten mensen niet eens dat ze vroeger hooikoorts hebben gehad). Hun lichaam zit dan vol met antistoffen tegen deze pollen (of specifieker gezegd: tegen de eiwitten die in deze pollen zitten). Daardoor is het mogelijk dat je op een gegeven moment ook allergische reacties krijgt tegen eiwitten die verwant zijn met deze polleneiwitten. Deze bijna gelijke eiwitten zitten in vruchten en noten die oorspronkelijk van bomen komen. Vaak zijn de antistoffen tegen eiwitten van deze boompollen de oorzaak van deze kruisallergie.

 

Deze vorm van allergie, het oral allergy syndroom, ontstaat vaak in de loop van het leven (je moet namelijk eerst ‘hooikoorts’ ontwikkelen). Dus van de kinderleeftijd tot voorbij de pensioenleeftijd kan hij ontstaan. Helaas lijkt deze vorm van allergie niet te voorkomen.

 

Ongeveer 15-30% van patiënten met hooikoorts door een allergie voor boompollen, ontwikkelt in de loop der jaren deze vorm van voedselallergie.

Waar kan ik allemaal op reageren?

We zien deze klachten vaak optreden bij het eten van bijvoorbeeld appel, peer, nectarine, pruimen, kersen, (groene) kiwi, abrikoos, hazelnoot, amandel, walnoot en cashewnoot. Soms gaat de allergie verder dan vruchten en noten en heb je ook last van bepaalde groentes zoals komkommer en tomaat. Je kunt overigens op heel veel andere plantaardige producten reageren, deze lijst is dus niet compleet.

Is allergie voor fruit, noten en groente te behandelen?

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal dat de patiënt vertelt en de positieve huid– en/of bloedtest voor boom- en/of graspollen. Aanvullend onderzoek door middel van bloed- en huidtesten met voedselallergenen, is in veel gevallen helaas niet zinvol. De testen geven vaak geen betrouwbare uitslag.

 

De behandeling bestaat uit het vermijden van de vruchten, noten en/of groentes waar je op reageert. Helaas is er geen behandeling waardoor je van deze allergie kunt genezen. Gelukkig zijn de klachten over het algemeen mild en niet ernstig. Dit komt omdat de eiwitten niet precies hetzelfde zijn. Het is alsof de sleutel in het slot past, maar niet het slot opent. Sporen of kleine hoeveelheden zijn dus geen probleem. Desalniettemin zijn de klachten soms erg vervelend – vaak ‘vergeet’ je dat je deze allergie hebt. Om de klachten sneller weg te laten trekken kun je een hooikoortstablet innemen. Het dragen van een pen met adrenaline die je bij jezelf kunt injecteren, is niet nodig.

Waarom kan ik dan toch appeltaart eten?

De eiwitten waar iemand op reageert zijn ‘thermolabiel’, dit betekent dat ze hun structuur verliezen als ze verwarmd of (sterk) gekoeld worden. Dit betekent dus dat verhitte en verwerkte vruchten en groenten geen klachten meer kunnen geven. Je hoeft dus gelukkig niet bang te zijn dat je reageert op ‘verborgen’ allergenen.

 

Tip:

 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met lichte klachten normaal appels kunnen eten als deze kort zijn voorbehandeld in de magnetron. Deze appel (evt. in partjes) werd gedurende 1 minuut in de magnetron (750 watt) geplaatst en vervolgens minstens 30-45 minuten afgekoeld.
Door Richard Oei, allergoloog

Terug naar boven