aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog31 juli 2020

Het oral allergy syndroom, wat is dat?

In een eerder artikel schreven we al over hooikoorts en wat je daaraan kunt doen. Maar wist je dat hooikoorts soms gepaard gaat met het oral allergy syndroom? Ongeveer 30-50% van de hooikoortspatiënten heeft namelijk ook last van een voedselallergie. We vertellen je hoe dat zit.

 

Wat is het oral allergy syndroom?

Bij sommige mensen met hooikoorts (veroorzaakt door boompollenallergie) zien we ook een allergie voor voedingsmiddelen ontstaan zoals appels, pruimen, kersen en bepaalde noten (zoals hazelnoot en amandel). Dit noemen we het oral allergy syndroom.

 

De oorzaak van deze allergie moet gezocht worden in de hooikoorts. Dit is eigenlijk een allergische reactie die ontstaat na contact met stuifmeel. Dit stuifmeel bestaat uit zijn beurt weer uit eiwitten. Bij hooikoorts zit ons lichaam eigenlijk vol met antistoffen tegen deze eiwitten. In sommige vruchten en noten zitten eiwitten die heel erg op de eiwitten uit stuifmeel lijken. Daardoor is het mogelijk om allergische reacties na het eten van noten en bepaalde vruchten krijgen. Dit noemen we een kruisallergie. Deze vorm van kruisallergie ontstaat vaak in de loop van het leven (vaak ontwikkel je namelijk eerst hooikoorts). Vanaf de kinderjaren tot na de pensioenleeftijd kan het oral allergy-syndroom ontstaan.

Welke klachten horen bij het oral allergy sydroom?

Vaak krijg je van de een op de andere dag last van klachten. De klachten ontstaan direct na het eten van steenvruchten (zoals appel), sommige noten (zoals hazelnoot) of groenten (zoals tomaat).

 

Je kunt last krijgen van jeuk in de mond, kriebel in de keel en zwelling van de lippen. Deze klachten gaan gelukkig in bijna alle gevallen na korte tijd, circa 30 minuten, weer over. In heel zeldzame gevallen gaan de klachten over in ernstigere vormen van een allergische reactie, zoals jeukende huiduitslag over het gehele lichaam of shock. Maar dit is gelukkig heel uitzonderlijk.

 

Helaas is deze allergie niet te genezen, wat betekent dat je de vruchten, noten en/of groenten waar je op reageert moet vermijden. Gelukkig zijn de klachten vaak niet ernstig en zijn sporen of kleine hoeveelheden geen probleem. Wanneer je er veel last van hebt kun je een hooikoortstablet innemen.

 

De meest voorkomende voedingsmiddelen die oral allergy-klachten geven zijn: aardappel, abrikoos, amandel, ananas, appel, banaan, hazelnoot, kers, kiwi (groen), meloen, nectarine, paprika, paranoot, peer, perzik, pinda, pruim, selderij, soja, tomaat, walnoot en wortel.

Maar bij appeltaart heb ik geen klachten, hoe zit dat?

De eiwitten waar iemand op reageert zijn gelukkig niet goed bestand tegen hitte of extreme koude. Dit betekent dat ze hun structuur verliezen als ze verwarmd of (sterk) gekoeld worden. Daardoor geven verhitte en verwerkte vruchten en groenten geen klachten. Een (goed doorbakken) appeltaart kun je dus gewoon eten!

 

Tip: Een appel kan in de magnetron verhit worden (1 minuut op 750 Watt). Als je deze dan dertig minuten afkoelt, blijft de appel goed van structuur en veroorzaakt deze bij een groot deel van de mensen geen klachten meer. Er zijn ook speciale rassen die speciaal geteeld worden voor hooikoortspatiënten (deze bevatten niet de kruisreagerende eiwitten): Elise of Santana.

Terug naar top arrow_upward
close