Sensitisatie is een aandoening en onderdeel van het specialisme pijnzorg

Wat is sensitisatie?

Zenuwen hebben een signaalfunctie, bijvoorbeeld als er schade optreedt door een snee, verbranding of onderkoeling. De zenuwen worden geprikkeld en geven een signaal af. Als de pijn zich ontwikkeld tot chronische pijn, dan verdwijnt de signaalfunctie en kan de zenuw continu pijnsignalen afgeven of is deze gevoeliger geworden. Als de zenuw gevoeliger is geworden (dus sneller reageert op prikkels), spreken we van sensitisatie.


Mogelijke oorzaken

Sensitisatie komt vaak voor in combinatie met andere aandoeningen, zoals:

  • (Lage) rugpijn
  • Fibromyalgie
  • Nekpijn (whiplash)


Vaak ontstaat sensitisatie geleidelijk tot een chronische aandoening. Hieronder de belangrijkste oorzaken:

  • Spierspanning of overbelasting van het lichaam
  • Verslechterde lichamelijke conditie
  • Negatieve gevoelens, zoals angst, depressie, stress


Behandelingen en onderzoek

Heeft u last van sensitisatie? Neem dan contact op met uw huisarts en bespreek uw klachten. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van de pijncentra van DC Klinieken. Door onze gespecialiseerde aanpak kunnen de meeste vormen van sensitisatie effectief worden behandeld.


Behandelingen bij DC Klinieken

Pijnbehandeling

Iedereen ervaart wel eens pijn. Het kan gaan om een vervelende pijnscheut of zeurende pijn. Maar ook kan het gaan om pijn waarbij de kwaliteit van leven minimaal is.

Pijncentrum

Binnen de pijncentra van DC Klinieken wordt op een unieke manier gekeken naar pijn. De visie op pijnzorg is gevat in het concept integrale pijnzorg. Dit betekent dat de oorzaak van pijn niet altijd een fysieke oorzaak hoeft te kennen, maar vaak door psychosociale problemen is ontstaan.

Zenuwblokkade

Zenuwen geven signalen door aan de hersenen, waaronder pijnprikkels.