aA
Pagina voorlezen
Blog15 januari 2023

Huidkanker herkennen: 4 tips om er op tijd bij te zijn

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Jan-Gert Geerdink is dermatoloog bij DC Klinieken Groningen en behandelt patiënten met huidkanker.  ‘U heeft huidkanker’, hoor ik mezelf een groot deel van de dag zeggen. “Het baart me zorgen dat mensen niet altijd op tijd aan de bel trekken”. Jan-Gert geeft je 4 praktische tips voor het herkennen van huidkanker en geeft aan wanneer een bezoek aan de huisarts raadzaam is. 

 

Huidkanker herkennen is lastig

Je zou zeggen dat huidkanker snel te herkennen is, omdat het aan de buitenkant van het lichaam zit. Helaas valt dat vaak tegen. “Regelmatig hoor ik in de spreekkamer terug dat het plekje er lange tijd als een onschuldig bultje uitzag of dat iemand geen klachten van het plekje had.”, aldus Jan-Gert.

Huidkankerplekjes groeien meestal heel langzaam en geven in het begin vaak geen of nauwelijks klachten. Dat maakt huidkanker lastiger te herkennen. Als het plekje is gegroeid of ineens wat is veranderd, gaat dit vaak ongemerkt. Daarnaast krijg je als je ouder wordt, over het algemeen meer goedaardige plekjes en vlekjes. En het herkennen van de kwaadaardige plekjes tussen al die goedaardige, is lang niet altijd eenvoudig.

 

Ruim 70.000 huidkankergevallen per jaar

Met ruim 70.000 nieuwe gevallen per jaar, staat huidkanker bovenaan in de lijst van kwaadaardige tumoren. En dat getal blijft helaas stijgen. De belangrijkste reden is dat we ouder worden en dat we onze huid meer blootstellen aan de zon.

 

Er zijn veel verschillende vormen van huidkanker. De drie meest voorkomende vormen zijn:

 

4 tips voor zelfonderzoek naar huidkanker

“Als dermatoloog doe ik niet anders dan de hele dag naar huidplekjes kijken. Voor mij is het dus makkelijk praten, want mijn oog is getraind op het snel herkennen van de vreemde eend in de bijt.” Dermatoloog Jan-Gert geeft je tips die hij mensen in de spreekkamer ook geeft.

 

1. Bekijk je lichaam eens per 3 maanden

Kom je vaak in de zon, ben je als kind regelmatig verbrand, heb je een lichte huid of heb je wel eens afwijkende huidplekjes gehad? Bekijk dan eens per 3 maanden kritisch je lichaam. Controleer of er nieuwe plekken bij gekomen zijn of dat bestaande plekken zijn veranderd. Als je een donkere huid hebt of altijd goed hebt gesmeerd met zonnebrand is regelmatige zelfcontrole minder nodig.

 

2. Bekijk aan zon blootgestelde delen

Bekijk vooral de veel aan de zon blootgestelde delen (bovenlichaam en scheenbenen) en laat je partner of iemand anders je rug bekijken. Het grootste deel van de huidkankers zien we in deze gebieden.

 

3. Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken

Let bij de controle vooral op de volgende plekken:

  • nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop
  • wondjes die niet goed genezen
  • bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
  • nieuw ontstane ‘moedervlekken’ als je ouder bent dan 40 jaar

 

4. Ga op tijd naar je huisarts!

Misschien wel de belangrijkste tip: heb je verdachte plekjes of twijfel je, bezoek dan je huisarts of behandelend dermatoloog.

 

Huidkanker is vaak goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Ga daarom naar de huisarts wanneer je huidkanker denkt te herkennen. Met een verwijzing van je huisarts kun je op korte termijn, meestal binnen een week, terecht bij DC Klinieken Groningen, Almere, Den Haag, Lairesse (Amsterdam) of Voorschoten. Maak op deze pagina een afspraak.

Terug naar boven