aA
sluiten
“ ‘U heeft huidkanker’, hoor ik mezelf een groot deel van de dag zeggen. Maar het aantal patiënten dat ik zie met huidkanker is wel flink gedaald sinds de coronacrisis. Komt huidkanker opeens minder voor? Ik vrees van niet. Mensen zijn terughoudend om hun arts te bezoeken uit angst voor het virus of om de dokter niet te belasten. En dat baart me zorgen. Vooral als het om melanomen gaat.” Jan-Gert Geerdink, dermatoloog bij DC Klinieken Groningen geeft je 4 praktische tips voor zelfonderzoek en wanneer je aan de bel moet trekken.
Met ruim 70.000 nieuwe gevallen per jaar staat huidkanker ver bovenaan in de lijst van kwaadaardige tumoren. En dat getal blijft maar stijgen. De belangrijkste reden is dat we ouder worden en dat we onze huid meer blootstellen aan de zon.
Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De drie meest voorkomende zijn:
Basaalcelcarcinoom
Plaveiselcelcarcinoom
Melanoom
Je zou zeggen dat huidkanker snel te herkennen is, omdat het aan de buitenkant van het lichaam zit. Helaas valt dat vaak tegen. “Regelmatig hoor ik in de spreekkamer terug dat het plekje er lange tijd als een onschuldig bultje uitzag of dat iemand geen klachten van het plekje had.”, aldus Jan-Gert.
Huidkankerplekjes groeien meestal langzaam en geven in het begin vaak geen klachten. Dat maakt het lastiger te herkennen voor mensen. Elke keer wennen ze er weer aan dat het plekje ongemerkt wat is gegroeid.
Daarnaast komt huidkanker vaker voor op hogere leeftijd. En als mensen ouder worden krijgen ze ook meer goedaardige plekjes en vlekjes. Om tussen al die goedaardige plekken de kwaadaardige te herkennen is lang niet altijd eenvoudig.
“Als dermatoloog doe ik niet anders dan de hele dag naar huidplekjes kijken. Voor mij is het dus makkelijk praten, want mijn oog is getraind op het snel herkennen van de vreemde eend in de bijt.” Jan-Gert geeft je tips die hij mensen in de spreekkamer ook geeft.
Kom je vaak in de zon, ben je als kind regelmatig verbrand, heb je een lichte huid of heb je wel eens afwijkende huidplekjes gehad? Bekijk dan eens per 3 maanden kritisch je lichaam. Controleer of er nieuwe plekken bij gekomen zijn of dat er bestaande plekken zijn veranderd. Als je een donkere huid hebt of altijd goed hebt gesmeerd met zonnebrand is regelmatige zelfcontrole minder nodig.
Bekijk vooral de veel aan de zon blootgestelde delen (bovenlichaam en scheenbenen) en laat je partner of iemand anders je rug bekijken. Het grootste deel van de huidkankers zien we in deze gebieden.
Let bij de controle vooral op de volgende plekken:
Misschien wel de belangrijkste tip in deze coronatijd: heb je verdachte plekjes of twijfel je, bezoek wél je huisarts (of je behandelend dermatoloog).
Huidkanker is vaak goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Ga daarom naar de huisarts wanneer je een verdacht plekje ziet. Met een verwijzing van je huisarts kun je op korte termijn, meestal binnen een week, terecht bij DC Klinieken Groningen, Almere, Den Haag, Lairesse (Amsterdam) of Voorschoten.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!