aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Blog19 november 2020

Huidkanker herkennen: 4 tips om er op tijd bij te zijn

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Jan-Gert Geerdink is dermatoloog bij DC Klinieken Groningen en behandelt patiënten met huidkanker.  ‘U heeft huidkanker’, hoor ik mezelf een groot deel van de dag zeggen. “Het baart me zorgen dat mensen terughoudend zijn om hun arts te bezoeken, vanwege het coronavirus. Vooral als het om melanomen gaat”. Jan-Gert geeft je 4 praktische tips voor het herkennen van huidkanker en geeft aan wanneer je aan de bel moet trekken.

Ruim 70.000 huidkankergevallen per jaar

Met ruim 70.000 nieuwe gevallen per jaar staat huidkanker ver bovenaan in de lijst van kwaadaardige tumoren. En dat getal blijft maar stijgen. De belangrijkste reden is dat we ouder worden en dat we onze huid meer blootstellen aan de zon.

 

Er zijn verschillende vormen van huidkanker. De drie meest voorkomende zijn:

 

 • Basaalcelcarcinoom: groeit lokaal door, maar zaait niet uit.
 • Plaveiselcelcarcinoom: zaait soms uit, vooral als het langer bestaat.
 • Melanoom: zaait relatief snel uit, kan daardoor levensbedreigend zijn.

  Basaalcelcarcinoom

  Plaveiselcelcarcinoom

  Melanoom

Huidkanker herkennen is lastig

Je zou zeggen dat huidkanker snel te herkennen is, omdat het aan de buitenkant van het lichaam zit. Helaas valt dat vaak tegen. “Regelmatig hoor ik in de spreekkamer terug dat het plekje er lange tijd als een onschuldig bultje uitzag of dat iemand geen klachten van het plekje had.”, aldus Jan-Gert.

 

Huidkankerplekjes groeien meestal langzaam en geven in het begin vaak geen klachten. Dat maakt het lastiger te herkennen voor mensen. Elke keer wennen ze er weer aan dat het plekje ongemerkt wat is gegroeid.

 

Daarnaast komt huidkanker vaker voor op hogere leeftijd. En als mensen ouder worden krijgen ze ook meer goedaardige plekjes en vlekjes. Om tussen al die goedaardige plekken de kwaadaardige te herkennen is lang niet altijd eenvoudig.

4 tips voor zelfonderzoek op huidkanker

“Als dermatoloog doe ik niet anders dan de hele dag naar huidplekjes kijken. Voor mij is het dus makkelijk praten, want mijn oog is getraind op het snel herkennen van de vreemde eend in de bijt.” Jan-Gert geeft je tips die hij mensen in de spreekkamer ook geeft.

 

 1. Bekijk je lichaam eens per 3 maanden
  Kom je vaak in de zon, ben je als kind regelmatig verbrand, heb je een lichte huid of heb je wel eens afwijkende huidplekjes gehad? Bekijk dan eens per 3 maanden kritisch je lichaam. Controleer of er nieuwe plekken bij gekomen zijn of dat er bestaande plekken zijn veranderd. Als je een donkere huid hebt of altijd goed hebt gesmeerd met zonnebrand is regelmatige zelfcontrole minder nodig.

 

 1. Bekijk zon blootgestelde delen
  Bekijk vooral de veel aan de zon blootgestelde delen (bovenlichaam en scheenbenen) en laat je partner of iemand anders je rug bekijken. Het grootste deel van de huidkankers zien we in deze gebieden.

 

 1. Controleer op ruwe bultjes, wondjes en bruine plekken
  Let bij de controle vooral op de volgende plekken:

  • nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst er op.
  • wondjes die niet goed genezen
  • bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw).
  • nieuw ontstane ‘moedervlekken’ als je ouder bent dan 40 jaar

 

 1. Ga op tijd naar je huisarts; óók in coronatijd
  Misschien wel de belangrijkste tip in deze coronatijd: heb je verdachte plekjes of twijfel je, bezoek wél je huisarts (of je behandelend dermatoloog).

 

Huidkanker is vaak goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Ga daarom naar de huisarts wanneer je huidkanker denkt te herkennen. Met een verwijzing van je huisarts kun je op korte termijn, meestal binnen een week, terecht bij DC Klinieken Groningen, Almere, Den Haag, Lairesse (Amsterdam) of Voorschoten. Maak op deze pagina een afspraak.


Terug naar top arrow_upward
close