Chronische rugpijn is een aandoening en onderdeel van het specialisme pijnzorg

Wat is chronische rugpijn?

Als u langer dan drie maanden rugpijn hebt, dan spreken we van chronische rugpijn. Meestal zit deze pijn in de lage rug.

Mogelijke oorzaken

De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Een verkeerde houding van het lichaam: door langdurig een verkeerde houding aan te nemen, moeten sommige spieren extra hard werken. Zo ontstaat er spierspanning, die weer lichamelijke stress veroorzaakt. Deze kan leiden tot onder meer chronische rugpijn.
  • Overmatige belasting: door de rug erg te belasten, kan de pijn in de rug chronisch worden. Denk aan het tillen van te zware objecten en/of een verkeerde houding aannemen tijdens het tillen.

Andere oorzaken van chronische rugpijn zijn:

  • Ongezonde voeding
  • Alcohol
  • Roken
  • Te weinig slaap

Behandelingen en onderzoek

Heeft u chronische rugpijn en wilt u deze laten behandelen? Neem dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van de huisarts kunt u vervolgens terecht bij een van de 10 erkende pijncentra van DC Klinieken. De behandelingen worden uitgevoerd door multidisciplinaire pijnteams. Door deze gespecialiseerde aanpak kunnen de meeste vormen van chronische rugpijn effectief worden behandeld.

Behandelingen bij DC Klinieken

Behandeling van een zenuwwortel

Een behandeling van een zenuwwortel is een pijnbehandeling van de rug.

RACZ-procedure

Een RACZ-procedure is een behandeling voor patiënten met chronische pijn in de lage rug en/of de benen. Bijvoorbeeld veroorzaakt door littekenweefsel in het wervelkanaal na een eerdere rugoperatie. RACZ (ofwel epidurale adhesiolyse) wordt vaak uitgevoerd als eerdere zenuwwortelbehandelingen onvoldoende lang pijnstilling hebben gegeven.