aA
Pagina voorlezen
Contact & FAQ

Dagbehandeling

Dagbehandeling in het kort

  • Een dagbehandeling is een speciale afdeling om patiënten te laten bijkomen uit een roesje of ander sederend middel.
  • Deze afdeling wordt voornamelijk gebruikt voor maag- en darmonderzoeken en pijnzorg.
  • Het verblijf op een dagbehandeling is vaak beperkt tot een aantal uren.

Wat is een dagbehandeling?

U heeft binnenkort een pijnbehandeling of een maagonderzoek. Tijdens dit onderzoek krijgt u een verdovend of sederend middel (slaapmiddel) toegediend. Na het onderzoek kunt u niet direct naar huis, maar moet u bijkomen van de behandeling, maar zeker van het toegediende middel.

 

Patiënten worden na een dergelijke behandeling overgebracht naar de dagbehandeling. Dit is een aparte afdeling waar patiënten kunnen bijkomen van de behandelingen met verdoving/sedatie. De patiënten staan op deze afdeling onder supervisie van een aantal verpleegkundigen, die continu de gezondheid en herstel van de patiënten monitoren.

 

Ontslag uit dagbehandeling

U wordt regelmatig gecontroleerd door de aanwezig verpleegkundigen. Zij zullen kort lichamelijk onderzoek en/of vragen stellen. Aan de hand van de uitkomsten, wordt uiteindelijk besloten wanneer u weer naar huis kunt gaan.

 

Let op! Na ontslag van de dagbehandeling mag u alleen onder begeleiding het centrum verlaten.

 

Wanneer moet een patiënt naar de dagbehandeling?

Zoals eerder vermeld, moeten alle patiënten na een behandeling met verdoving/sedatie herstellen op de dagbehandeling. Maar het kan ook voorkomen dat een patiënt heftiger dan normaal reageert op een behandeling en voor controle nog een paar uur op de dagbehandeling moet blijven.

Begeleiding

Als u op de dagbehandeling wordt opgenomen, wordt dit tijdens het maken van de afspraak en eventueel intakegesprek besproken.

 

Let op! Het is verplicht om begeleiding mee te nemen naar het centrum, als u op de dagbehandeling wordt opgenomen en/of dit expliciet wordt vermeld tijdens het maken van de afspraak.

 

Wij nemen uw veiligheid serieus, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Door de verdoving bent u niet in staat om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Mocht u geen begeleiding mee hebben genomen, dan is het mogelijk dat uw behandeling wordt geweigerd en op een andere datum moet worden uitgevoerd.

 

De begeleider kan tijdens uw behandeling en herstel op de dagbehandeling, plaatsnemen in de wachtkamer van het centrum. Elk centrum heeft de beschikking over koffie/thee/water en wifi.

Terug naar boven