Blog2 februari 2024

Snotteren in de winter: bestaat er zoiets als een winterallergie?  

Het winterseizoen is in volle gang. Dat betekent vaak ook dat we massaal aan het snotteren en niezen zijn in de metro of op het werk. We denken dan al snel aan een verkoudheid. Maar wist je dat er ook allergieën in de winter voorkomen? Samen met allergoloog Jorn Heeringa gaan we dieper in op deze allergieën in de winter, hoe je ze herkent en wat je ertegen doet.

 

De winterallergie, allergisch voor de winter?

Sommige allergieën komen in het ene seizoen meer voor dan in het andere seizoen. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts. Ondanks dat hooikoorts ook in de winter voorkomt, linken we deze allergie vooral aan de warmere maanden. Net als deze allergie, die vooral in de lente en zomer voorkomt, zijn er ook bepaalde ‘winterallergieën’. Toch spreken we het liefste niet van een ‘winterallergie’.

Jorn legt uit waarom niet. “Een winterallergie zou betekenen dat je allergisch bent voor de winter en dat is niet het geval. Sommige mensen zijn misschien geen grote fan van de kou, maar dat betekent niet dat je daar allergisch voor bent. Wat er wel mee wordt bedoeld, is dat je last hebt van een allergie in de winter. Bij sommige mensen zien we bijvoorbeeld dat zij meer klachten hebben van hun huisstofmijtallergie. Ook een allergie voor bepaalde bomen, zoals de Els of de Hazelaar kunnen klachten geven in de winter.” 

 

Het ontstaan van een allergie in de winter

Die bomen staan er het hele jaar door en ook huisstofmijt houdt geen zomerslaap. Hoe kan het dan dat we hier in de winter meer last van kunnen hebben? “Een toename van huisstofmijtallergie klachten komt omdat mensen meer binnen zitten en door de kou de kachel aan doen en ramen en deuren meer gesloten houden. Zo houden ze de warmte binnen, maar het huis ventileert hierdoor minder goed waardoor je ook huisstofmijt meer binnen houdt. Omdat je zelf ook meer binnen zit, word je meer en vaker blootgesteld aan huisstofmijt,” vertelt Jorn. Bij bomen ligt het iets anders. “Deze kunnen door warmere winters steeds eerder beginnen met bloeien. Normaal ligt het bloeiseizoen van de Hazelaar en de Els al vroeg in het jaar, namelijk tussen januari en maart.  Tegenwoordig kan dit soms ook al in december zijn.” De symptomen van een allergie in de winter zijn hetzelfde als die van andere allergieën. “Het gaat vooral om klassieke klachten van de neus en ogen, zoals een verstopte neus, loopneus, niezen en jeukende, rode en tranende ogen. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van hun luchtwegen. Als dit ernstig is, kan er sprake zijn van allergisch astma.” 

 

Een verkoudheid of een allergie?

Een loopneus hoeft natuurlijk niet altijd door een allergie te komen. Je kunt ook gewoon verkouden zijn. Het is soms lastig om een allergie van een verkoudheid te onderscheiden. “Zowel een verkoudheid als een allergie tasten de slijmvliezen van de neus en luchtwegen aan en soms ook die van de ogen,” vertelt Jorn. Gelukkig is er wel een verschil waardoor het te onderscheiden is. “De duur van de klachten zegt het meeste. Allergische klachten houden onbehandeld vaak weken aan, terwijl een verkoudheid over het algemeen na een paar dagen weer weg is. Ook staat bij een allergie de jeuk soms wat meer op de voorgrond.” 

“Allergische klachten houden onbehandeld vaak weken aan, terwijl een verkoudheid over het algemeen na een paar dagen weer weg is.”

dr. J.J. Heeringa

Mogelijke oplossingen voor een allergie in de winter

Het is natuurlijk niet fijn om de hele winter met een verstopte neus of jeukende ogen rond te lopen. Maar wat doe je tegen zo’n allergie in de winter? “Het liefste voorkom je zoveel mogelijk de blootstelling aan datgene waar je allergisch voor bent. Denk dan bij een huisstofmijtallergie aan het goed doorluchten van je huis en het beperken van materiaal in je huis waar de huisstofmijt graag in leeft, zoals gordijnen, vloerbedekking, tapijt en (donzen)beddengoed.” Toch blijft het lastig om hetgeen waar je allergisch voor bent te vermijden. In dat geval kan medicatie de allergie soms onderdrukken. “Dit kan bijvoorbeeld met antihistamine tabletten, bepaalde neussprays of oogdruppels,” aldus Jorn. 

 

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je last hebt van een allergie in de winter, is een bezoek aan de drogist voor de eerdergenoemde medicijnen vaak al genoeg. Maar, wanneer je veel last hebt van je allergie en daardoor niet goed meer kunt functioneren, kun je altijd een bezoek brengen aan je huisarts. “Dit geldt ook wanneer je twijfelt of er wel sprake is van een allergie of dat het misschien ergens anders vandaan komt,” vult Jorn aan.  

 

Immunotherapie

“Wanneer je datgene waar je allergisch voor bent niet goed kunt vermijden, wanneer de medicijnen onvoldoende werken of je veel last hebt van de bijwerkingen, dan is het voor sommige allergieën immunotherapie mogelijk. Hiermee behandel je niet de symptomen van een allergie, maar probeer je echt de onderliggende allergie zelf te behandelen en te voorkomen dat er überhaupt symptomen optreden. Dit kan bijvoorbeeld voor boompollen en huisstofmijt. Zo’n behandeling doen wij hier bij DC Klinieken heel regelmatig, waarbij dit bij een aanzienlijk deel van de mensen een hele goede verbetering geeft. Voor zo’n behandeling moet je wel altijd door je huisarts naar een allergoloog worden doorverwezen.” 

 

Tot slot

Ook in de winter kun je dus meer last hebben van bepaalde allergieën, bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent voor bomen als de Hazelaar of de Es. Gelukkig is een allergie in de winter vaak goed te onderdrukken door hetgeen waar je allergisch voor bent te vermijden of door medicatie. Mocht je twijfelen of je allergisch bent of dat er iets anders aan de hand is, dan kun je het beste een afspraak met je huisarts maken. Een huisarts kan je in sommige gevallen ook doorverwijzen voor immunotherapie. Daarvoor kun je terecht bij DC Klinieken Groningen, Amsterdam en Lairesse (Amsterdam).  

Terug naar boven