aA
Pagina voorlezen
Blog19 januari 2021

Hooikoorts in de winter, kan dat?

Wanneer je in januari of zelfs in december last hebt van niezen, snotteren, hoesten en tranende, jeukende ogen, denk je waarschijnlijk dat dit een ‘gewone’ verkoudheid is. Maar wist je dat je ook last kunt hebben van hooikoorts in de winter? De klimaatverandering zorgt de laatste jaren voor relatief zachte winters, waardoor de bomen eerder beginnen te bloeien. Zo kunnen de hazelaar en els al in december beginnen met bloeien waarbij pollen (stuifmeel) in de lucht vrijkomen en op die manier kan je inderdaad in december al klachten krijgen van hooikoorts. Hooikoorts in de winter, dat kan dus zeker.

Wat is hooikoorts?

Ongeveer 15-20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts. Hooikoorts is een vorm van een zogenoemde luchtwegallergie. Hierbij is er sprake van een allergische reactie die ontstaat na contact met het luchtwegallergeen en de slijmvliezen.

 

Winterbloeiers

Wat betreft de boompollen, zijn de hazelaar, els en de berk de grootste veroorzakers van hooikoorts in de winter. Als eerste begint de hazelaar te bloeien in januari of zelfs als in december, daarna zijn de els en de berk aan de beurt. In de maanden hierna (mei t/m aug/sept) is dat het stuifmeel van graspollen. Andere bekende luchtwegallergenen die het hele jaar een rol kunnen spelen zijn huisstofmijt, kat en hond.

 

Hooikoortsklachten (in de winter) behandelen

De meeste mensen hebben maar een paar dagen per jaar last van hooikoorts en halen bij de supermarkt of drogist een tabletje. Dit werkt voor de meeste mensen, maar niet voor iedereen. Hieronder staat weergegeven wat de overige behandelopties/-adviezen zijn. Ook kunt u in dit blog meer lezen over wat u kunt doen aan hooikoorts.

Wat kun je zelf doen? (zonder medicijnen)

  • Houd op warme, winderige dagen de deuren en ramen gesloten. Lucht bij voorkeur vroeg in de ochtend wanneer het buiten nog vochtig is.
  • Draag buiten een zonnebril om de ogen tegen stuifmeel te beschermen.
  • Droog wasgoed liever niet buiten, want kleding en beddengoed vangen stuifmeel op.
  • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.
  • Spoel voor het slapen gaan je haren uit.

En wat als dat niet werkt?

Wanneer bovenstaande adviezen niet genoeg werken, kun je overstappen op medicijnen. Sommige medicijnen zijn bij de plaatselijke drogisterij of supermarkt te verkrijgen, anderen kun je alleen op recept krijgen. Het is van belang om de medicijnen dagelijks te gebruiken in het pollenseizoen. Wanneer je ze alleen gebruikt bij klachten, werken ze minder goed.

  • Antihistamine tablet (bijv. loratadine, cetirizine, fexofenadine)
  • Corticosteroïd (=ontstekingsremmende) neusspray (bijv. fluticason, beclometason, budesonide, mometason) al dan niet samen met een oraal antihistaminicum. Dit is alleen op recept te verkrijgen.

 

Immunotherapie

Hebben bovenstaande medicijnen onvoldoende effect en ervaar je nog steeds veel hooikoortsklachten? Dan kom je in aanmerking voor immunotherapie. Dit is een behandeling waarbij de oorzaak van de allergie wordt aangepakt. In een later blog zullen we hier meer aandacht aan besteden.

 

Maak een afspraak

Je kunt dus zeker last hebben van hooikoorts in de winter. Werken bovenstaande adviezen onvoldoende en maakt ook een tabletje geen verschil? Dan kunt u met een verwijzing van uw huisarts terecht bij een van de allergologen van DC Klinieken. Op deze pagina kunt u een afspraak maken. Alle informatie over hooikoorts kunt u hier terugvinden.

Terug naar boven