aA
sluiten
Wanneer je in januari of zelfs in december last hebt van niezen, snotteren, hoesten en tranende, jeukende ogen, denk je waarschijnlijk dat dit een ‘gewone’ verkoudheid is. Maar wist je dat je ook in de wintermaanden al last kunt hebben van hooikoortsklachten? De klimaatverandering zorgt de laatste jaren voor relatief zachte winters, waardoor de bomen eerder beginnen te bloeien. Zo kunnen de hazelaar en els al in december beginnen met bloeien waarbij pollen (stuifmeel) in de lucht vrijkomen en op die manier kan je inderdaad in december al klachten krijgen van hooikoorts.
Ongeveer 15-20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts. Hooikoorts is een vorm van een zogenoemde luchtwegallergie. Hierbij is er sprake van een allergische reactie die ontstaat na contact met het luchtwegallergeen en de slijmvliezen.
Wat betreft de boompollen, zijn de hazelaar, els en de berk de grootste veroorzakers van hooikoorts. Als eerste begint de hazelaar te bloeien in januari of zelfs als in december, daarna zijn de els en de berk aan de beurt. In de maanden hierna (mei t/m aug/sept) is dat het stuifmeel van graspollen. Andere bekende luchtwegallergenen die het hele jaar een rol kunnen spelen zijn huisstofmijt, kat en hond.
De meeste mensen hebben maar een paar dagen per jaar last en halen bij de supermarkt of drogist een tabletje. Dit werkt voor de meeste mensen, maar niet voor iedereen. Hieronder staat weergegeven wat de overige behandelopties/-adviezen zijn. Ook kunt u in dit blog meer lezen over wat u kunt doen aan hooikoorts.
Wanneer bovenstaande adviezen niet genoeg werken, kun je overstappen op medicijnen. Sommige medicijnen zijn bij de plaatselijke drogisterij of supermarkt te verkrijgen, anderen kun je alleen op recept krijgen. Het is van belang om de medicijnen dagelijks te gebruiken in het pollenseizoen. Wanneer je ze alleen gebruikt bij klachten, werken ze minder goed.
Hebben bovenstaande medicijnen onvoldoende effect en ervaar je nog steeds veel hooikoortsklachten? Dan kom je in aanmerking voor immunotherapie. Dit is een behandeling waarbij de oorzaak van de allergie wordt aangepakt. In een later blog zullen we hier meer aandacht aan besteden.
Eind december kwam het bericht dat alle planbare zorg wordt uitgesteld. Dit geldt niet voor DC Klinieken. U kunt nog steeds bij ons terecht voor reguliere zorg. Wanneer u een afspraak heeft staan, gaat deze – zonder tegenbericht – door. U hoeft hiervoor geen contact met ons op te nemen.
Indien u gevaccineerd bent voor COVID-19 is het belangrijk dat er tussen de vaccinatie en een behandeling of onderzoek bij DC Klinieken een tussenliggende periode van minimaal 48 uur wordt aangehouden. Het is belangrijk dat u dit vermeldt bij het maken van een afspraak, zodat de medewerker van DC Klinieken daar rekening mee kan houden.
De avondklok heeft geen invloed op onze avondprogramma’s. Heeft u een afspraak bij ons en bent u hierdoor later dan 21:00 uur thuis? Zorg dan dat u een bewijs van uw afspraakbevestiging (digitaal of fysiek) en een ingevulde eigen verklaring avondklok bij u draagt.
Om ervoor te zorgen dat u onze vestigingen veilig kunt blijven bezoeken, hebben we enkele aanvullende maatregelen genomen. De belangrijkste is dat het dragen van een mondneusmasker in al onze centra verplicht is. Wij verzoeken u vriendelijk deze voor het betreden van het centrum op te zetten. Heeft u geen mondneusmasker? U kunt in elke vestiging een gratis exemplaar krijgen. Blijf gezond en wellicht tot snel!