Blog8 november 2022

Hiv-injecties in de praktijk: animo is groot

Sinds eind 2021 is het voor hiv-patiënten mogelijk om in plaats van pillen voor injecteerbare hiv-medicatie te kiezen. Soaids Nederland interviewde Loek Elsenburg, verpleegkundig consulent bij DC Klinieken Lairesse waar patiënten voor hiv-zorg terecht kunnen, over deze nieuwe hiv-injecties. In het artikel geeft Loek aan aangenaam verrast te zijn door de grote animo voor injecteerbare hiv-medicatie.

Nieuwe ontwikkelingen binnen de hiv-zorg

Loek: “In mijn hiv-behandelcentrum wordt nu, binnen een jaar na introductie, al bijna 5% van de mensen met injecties behandeld. Dat percentage is hoger dan ingeschat en de animo heeft mij toch wat verbaasd. Het voordeel van het niet dagelijks hoeven slikken weegt blijkbaar op tegen het 6 keer per jaar naar het behandelcentrum komen voor 2 prikken die je echt wel voelt. Van veel patiënten hoor ik terug dat zij het niet hoeven slikken van pillen als een enorme bevrijding ervaren.” 

Eind dit jaar zal waarschijnlijk de eerste hiv-injectie geregistreerd worden die eens per 6 maanden toegediend hoeft te worden. “Zodra een tweede medicijn is ontwikkeld, dat gecombineerd kan worden tot een volwaardige hiv-behandeling en maar eens per 6 maanden hoeft te worden toegediend, is de revolutie in hiv-behandeling een feit!” Aldus Loek.

Hiv-zorg bij DC Klinieken

Het Hiv Behandelcentrum, onderdeel van DC Klinieken Lairesse, is op dit moment de enige locatie waar DC Klinieken hiv-zorg aanbiedt. Patiënten kunnen hier met een verwijzing terecht voor een hiv-behandeling met pillen of hiv-injecties. Daarnaast worden er anonieme soa-testen en hiv-sneltesten aangeboden. Ten slotte kunnen hiv-patiënten hier ook terecht voor andere zorg omtrent hepatitis, vaccinaties en AIN 

 

Klik hier om het hele artikel te lezen

Terug naar boven