aA
Pagina voorlezen
Blog4 mei 2023

Bij DC Klinieken snel(ler) van je pijn af

Voor mensen die te kampen hebben met ondraaglijke pijnklachten, is elke dag er één. Het is dan ook belangrijk dat ze snel geholpen worden, bij voorkeur door een professioneel, gespecialiseerd team. Anesthesioloog-pijnspecialist Raad Dakheel van DC Klinieken Maastricht vertelt erover.

 

Ellenlange wachttijden voor pijnpatiënten zijn eerder regel dan uitzondering bij de meeste ziekenhuizen. Hoe zit dat bij DC Klinieken?

“We begrijpen dat voor iemand met pijn elke dag er één is. Waar je bij ziekenhuizen soms wel drie maanden moet wachten voordat je op gesprek mag komen, kun je bij ons daarvoor binnen een week terecht. En een eventuele behandeling volgt vrij snel, meestal ook binnen één week, terwijl je daar elders ook vaak weer minimaal een maand op moet wachten. Kortom, voor pijnbehandeling kun je bij DC Klinieken zeer snel terecht. Bij DC Klinieken hebben we daarnaast een goed opgeleid, gespecialiseerd en professioneel team, dat bijna alle vormen van pijnbehandeling aanbiedt, volgens het biopsychosociale model.”

Wat houdt dat biopsychosociale model in?

“Het is de basis van de integrale pijnzorg van DC Klinieken. Het biopsychosociale model gaat ervan uit dat pijn niet alleen te maken heeft met biologische factoren, maar ook met psychische en sociale factoren, zoals stress en werk. In de praktijk betekent dit dat niet alleen een anesthesioloog-pijnspecialist betrokken is bij de behandeling, maar ook een pijnconsulent en soms ook een fysiotherapeut, neuroloog en psycholoog. Mogelijke behandelopties zijn beweegtherapie en stressorengroepsbehandelingen, uiteraard naast pijneducatie – uitleg over pijn – en pijnbestrijding.”

“Soms zie je mensen huilend van de onverdraaglijke pijn binnenkomen, bij wie je vervolgens snel goede resultaten kunt behalen.”

Wat doen jullie precies op dat laatste gebied, de pijnbestrijding?

“Met een verwijzing van een huisarts of specialist kan iemand een afspraak maken bij DC Klinieken. De eerste afspraak is dan altijd een intakegesprek, waar door een pijnconsulent veel informatie over de patiënt wordt verzameld. De pijnspecialist stelt vervolgens na grondig klinisch onderzoek een therapievoorstel op. De behandeling die volgt, kan bijvoorbeeld bestaan uit injecties, medicatie, fysiotherapie, Qutenza-pleister, TENS of iontoforese. TENS is een apparaat dat via pleisters op de huid elektrische stroompjes afgeeft die de pijn reduceren. Qutenza is een pleister met hoge concentraties Spaanse peper die lokaal huidzenuwen verdooft. Met iontoforese worden pijnstillers die zijn opgelost in kleine pleisters via stroom in de huid gebracht. We doen pijnbehandelingen bij verschillende pijnklachten, zoals uitstralende pijn in de benen als gevolg van een hernia, of slijtage van de rug. Ook behandelen wij langdurige arm- of nekpijn, zenuwpijnen, gewrichtspijn, littekenpijn en posttraumatische dystrofie. En hoofdpijn, mijn eigen specialisme.”

 

In hoeverre helpt de pijnbehandeling?

“Soms zie je mensen huilend van de onverdraaglijke pijn binnenkomen, bij wie je vervolgens snel goede resultaten kunt behalen. Dat resultaat is overigens lang niet altijd het volledig verdwijnen van de pijn. Het betekent vaak al veel voor een patiënt als we zijn of haar pijn naar een aanvaardbaar niveau weten te brengen.”

 

Sinds enkele jaren geeft u ook botox-injecties bij bepaalde vormen van migraine, kunt u daar iets meer over vertellen?

“Bij migraine die door een neuroloog is vastgesteld en waartegen medicatie niet of onvoldoende helpt, geven botoxinjecties vaak heel goede resultaten. Deze injecties bestaan uit kleine prikjes die ongeveer elke drie maanden kunnen worden herhaald. Na het geven van de injecties vinden de migraineaanvallen minder vaak plaats en zijn ze minder heftig. Regelmatig blijven ze zelfs helemaal weg en kan iemand die ernstige migraineklachten had vanaf dan pijnvrij door het leven.”

Terug naar boven