• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Ganglion

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een met vocht of gelei gevulde holte. Meestal ontstaat een ganglion vanuit een gewricht of peeskoker. Er is zelden een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion. Deze kan plotseling ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. Soms verdwijnt een ganglion na een periode van rust, maar wordt weer groter na activiteit. Het kan ook gebeuren dat het ganglion spontaan verdwijnt of stuk barst. Wanneer er veel spanning op het ganglion staat kan het vervelend aanvoelen.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een afspraak te maken voor de behandeling van het ganglion. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht.

Diagnose en behandeling

Er zijn verschillende methodes tegen een ganglion. Als u geringe klachten heeft, is een ingreep vaak niet nodig. De ganglion verdwijnt vaak na verloopt van tijd.
Besluit de specialist toch om een behandeling uit te voeren, dan wordt u eerst plaatselijk verdoofd. Daarna wordt de vocht uit de holtes van de hand gehaald. Dit is een heldere en stroperige vloeistof.

Wanneer het ganglion blijft terugkeren kan het operatief verwijderd worden. Dit is een lichte ingreep en kan onder lokale anesthesie in onze kliniek plaatsvinden.

Duur van de behandeling

De behandeling van het ganglion duurt 15 tot 30 minuten.

Ganglion

Afspraak maken

Voor behandeling van het ganglion moet u altijd een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)

Belangrijk

Kort na de ingreep kunt u naar huis. De behandelend specialist geeft instructies mee voor het hervatten van uw dagelijkse werkzaamheden. Het is belangrijk dat u meteen na de behandeling uw vingers buigt en strekt.

Na de ingreep van de ziekte van het ganglion kunt u nog wat stijfheid in de hand ervaren. Het kan een aantal weken duren, voordat u uw hand weer volledig kunt gebruiken.

U krijgt een vervolgafspraak voor het verwijderen van de hechtingen. De hechtingen worden gemiddeld een tot twee weken na de behandeling verwijderd.

Ganglion

Wordt een behandeling van een ganglion bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een behandeling van een ganglion valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.