aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

Kindercardiologie

Kindercardiologie in het kort

 • Tijdens het spreekuur kindercardiologie onderzoeken en behandelen we klachten bij kinderen en baby’s die mogelijk met het hart te maken hebben.
 • Het onderzoek bestaat uit een lichamelijk onderzoek en een hartecho, eventueel aangevuld met een ECG (hartfilmpje).
 • In totaal duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten. De kindercardioloog bespreekt vervolgens de uitslag met u.

Wat is kindercardiologie?

Kindercardiologie is onderzoek en behandeling van klachten bij kinderen en baby’s die met het hart te maken kunnen hebben. Meestal besluit de arts van het consultatiebureau, de huisarts of de kinderarts tot nader onderzoek. U wordt dan door hem of haar verwezen naar een kindercardioloog. Tijdens het spreekuur kindercardiologie bij DC Klinieken worden diverse onderzoeken uitgevoerd. Hiermee wordt vastgesteld of uw kind iets mankeert en zo ja, wat.

 

Meestal vinden deze onderzoeken plaats omdat er een hartruis is geconstateerd. Maar soms ook omdat kinderen hartkloppingen of pijn op de borst hebben. Bij 70% van alle kinderen tussen 0-16 jaar kan een ruis gehoord worden. In 90% van die gevallen is echter niets ernstigs aan de hand. Mocht er wel iets mis zijn, dan is het vanwege mogelijke consequenties belangrijk snel duidelijkheid te krijgen voor ouders/verzorgers.

Het kindercardiologie-onderzoek

Aanmelden

Nadat u zich gemeld heeft bij de balie, wordt u met uw kind opgeroepen door de laborant. U mag als ouders/verzorgers altijd bij het onderzoek aanwezig zijn.

ECG

Dit onderzoek begint met een eventueel elektrocardiogram ook wel ‘hartfilmpje’ of ECG genoemd). Dit gebeurt vooral bij kinderen met hartritmestoornissen of kinderen die vaak flauwvallen. Met een ECG wordt de elektrische activiteit van het hart gemeten. Zo kan direct de aanwezigheid van een (aangeboren) hartafwijking worden vastgesteld. In sommige gevallen is een 24-uurs ECG of eventrecorder nodig.

Belangrijk: rol voor de ouders/verzorgers

Tijdens het kindercardiologisch onderzoek spelen de ouders/verzorgers een belangrijke rol bij het afleiden van hun kind of baby. Het is altijd ons uitgangspunt om het onderzoek zo rustig mogelijk te laten verlopen. Als het nodig is geven we baby’s suikerwater, hiervan worden zij vaak rustig. Daarnaast raden wij altijd aan om een mobiele telefoon mee te nemen, dit kan gebruikt worden als afleiding.

Intakegesprek & lichamelijk onderzoek

Na dit eventuele hartfilmpje gaat u met uw kind of baby naar de kindercardioloog. Het onderzoek begint met een intakegesprek gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Het lichamelijke onderzoek bestaat uit het nakijken van uw kind of baby door onder meer te luisteren naar het hart en de longen.

Echo

Na het lichamelijke onderzoek maakt de kindercardioloog een echo. Er wordt eerst wat gel op de borstkas gesmeerd. Daarna kan met de echokop (een zogenaamde transducer) via een monitor het hartje worden gezien. We gebruiken altijd een warme gel in plaats van een koude.

Vestigingen

Hier kunt u terecht voor kindercardiologie

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Amsterdam
DC Klinieken Den Haag
DC Klinieken Groningen
DC Klinieken Rotterdam

Vergoedingen

Kindercardiologie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed. Zorg voor kinderen tot 18 jaar kent ook geen eigen risico.

Vergoedingen

Praktische informatie

Verwijzing

Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de arts van het consultatiebureau, de huisarts of de kinderarts. Bij DC Klinieken kunt u meestal binnen een week terecht.

 

Afspraak maken

Voor kindercardiologie moet u altijd een afspraak maken. Als u een verwijzing hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

 

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur

 

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Veelgestelde vragen

 • Wordt kindercardiologie vergoed?

  Kindercardiologie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat het onderzoek volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed. Zorg voor kinderen tot 18 jaar kent ook geen eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(0) Nee(0)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close