ECG is onderdeel van het specialisme overige zorg

Wat is een ECG?

Een ECG, ook wel elektrocardiogram of hartfilmpje genoemd, geeft informatie over de conditie en de werking van uw hart. Tijdens het onderzoek worden de elektrische stroompjes gemeten die het hart afgeeft. Uw arts krijgt zo onder andere informatie over het hartritme en de zuurstofvoorziening in de hartspier. U kunt bij DC Klinieken meestal binnen een dag terecht voor een ECG.


We maken ECG’s voor volwassenen en kinderen. Een ECG van een kind wordt gemaakt onder begeleiding van de kindercardioloog.

Het hartfilmpje

Voor de ECG

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. U moet het volgende meenemen en aan de balie laten zien:

  • het aanvraagformulier dat u van uw (huis)arts meekrijgt;
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Belangrijk: Voor de beoordeling van het hartfilmpje is het belangrijk te weten of u klachten heeft en welke medicijnen u gebruikt. De doktersassistent zal u hiernaar vragen. Gebruikt u medicijnen, neemt u deze dan mee.

De ECG

Vóór het onderzoek wordt u gevraagd het bovenlichaam te ontbloten en sieraden die u om de polsen draagt af te doen. Als u een panty draagt, moet u deze uitdoen. Ook uw schoenen dient u voor het onderzoek uit te trekken. Uw sokken kunt u aanhouden. U gaat daarna op de onderzoekstafel liggen.

Vervolgens worden er elektroden geplakt op de borstkas, de polsen en de enkels. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. Ook mag u niet bewegen en praten. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Hierna verwijdert de doktersassistent de elektroden weer en kunt u zich weer aankleden.

Duur van de ECG

Het maken van een ECG duurt alles bij elkaar ongeveer 5 minuten.

De uitslag

Het onderzoek wordt extern beoordeeld door een specialist. Zodra de uitslag bekend is, wordt deze verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Uw (huis)arts ontvangt de uitslag binnen 24 uur na het onderzoek.

Locaties & wachttijden