aA
088 0100 900
Pagina voorlezen

ECG

ECG in het kort

 • Een ECG geeft informatie over de conditie en de werking van het hart. Zoals informatie over het hartritme en de zuurstofvoorziening in de hartspier.
 • We maken ECG’s voor volwassenen en kinderen. Een ECG van een kind wordt gemaakt onder begeleiding van de kindercardioloog.
 • U kunt bij DC Klinieken meestal binnen een dag terecht voor een ECG.

Wat is een ECG?

Een ECG, ook wel elektrocardiogram of hartfilmpje genoemd, geeft informatie over de conditie en de werking van uw hart. Tijdens het onderzoek worden de elektrische stroompjes gemeten die het hart afgeeft. Uw arts krijgt zo onder andere informatie over het hartritme en de zuurstofvoorziening in de hartspier.

Het harfilmpje

Voor de ECG

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. U moet het volgende meenemen en aan de balie laten zien:

 

 • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt;
 • uw verzekeringspasje;
 • uw identiteitsbewijs.

 

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Belangrijk: Voor de beoordeling van het hartfilmpje is het belangrijk te weten of u klachten heeft en welke medicijnen u gebruikt. De doktersassistent zal u hiernaar vragen. Gebruikt u medicijnen, neemt u deze dan mee.

De ECG

Vóór het onderzoek wordt u gevraagd het bovenlichaam te ontbloten en sieraden die u om de polsen draagt af te doen. Als u een panty draagt, moet u deze uitdoen. Ook uw schoenen dient u voor het onderzoek uit te trekken, uw sokken kunt u aanhouden. U gaat daarna op de onderzoekstafel liggen.

 

Vervolgens worden er elektroden geplakt op de borstkas, de polsen en de enkels. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. Ook mag u niet bewegen en praten. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Hierna verwijdert de doktersassistent de elektroden weer en kunt u zich weer aankleden.

Duur van de ECG

Het maken van een ECG duurt alles bij elkaar ongeveer 5 minuten.

De uitslag

Het onderzoek wordt extern beoordeeld door een specialist. Zodra de uitslag bekend is, wordt deze verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Uw (huis)arts ontvangt de uitslag binnen 24 uur na het onderzoek.

Vestigingen

Bekijk locatie op de kaart
DC Klinieken Amsterdam
DC Klinieken Rotterdam

Wachttijden

Vergoeding van de ECG

Een ECG valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat een ECG volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Praktische informatie

Verwijzing

Om een ECG te laten maken, hebt u een verwijzing nodig. Daarna kunt u een afspraak maken.

 

Afspraak maken

Als u een verwijzing hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900. U kunt meestal binnen een dag terecht voor een hartfilmpje. Soms is dat al op dezelfde dag.

 

Voor het maken van een afspraak zijn wij telefonisch bereikbaar van:

 

 • Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur
 • Vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
 • Zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur

 

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

 

Overige praktische informatie

ECG’s maken we bij personen vanaf 18 jaar. Bij kinderen tot en met 17 jaar wordt een ECG gemaakt onder begeleiding van de kindercardioloog.

Veelgestelde vragen

 • Wordt dit onderzoek vergoed?

  Dit onderzoek valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

  Was deze informatie nuttig?

  Ja(35) Nee(1)

Afspraak maken of terugbellen

Een afspraak maken kan ook telefonisch via 088 0100 900.

Terug naar top arrow_upward
close