Kindercardiologie is onderdeel van het specialisme kindercardiologie

Wat is kindercardiologie?

Kindercardiologie is onderzoek en behandeling van klachten bij kinderen en baby’s die met het hart te maken kunnen hebben. Meestal besluit de arts van het consultatiebureau, de huisarts of de kinderarts tot nader onderzoek. U wordt dan door hem of haar verwezen naar een kindercardioloog. Tijdens het spreekuur kindercardiologie bij DC Klinieken worden diverse onderzoeken uitgevoerd. Hiermee wordt vastgesteld of er iets aan de hand is met uw kind en zo ja, wat.

Meestal vinden deze onderzoeken plaats omdat er een hartruis is geconstateerd. Maar soms ook omdat kinderen hartkloppingen of pijn op de borst hebben. Bij 70% van alle kinderen tussen 0-16 jaar kan een ruis gehoord worden. In 90% van die gevallen is echter niets ernstigs aan de hand. Mocht er wel iets mis zijn, dan is het vanwege mogelijke consequenties belangrijk snel duidelijkheid te krijgen voor ouders/verzorgers.

Het onderzoek kindercardiologie

Voorbereiding thuis

Een onderzoek kan best spannend zijn voor kinderen. Het is goed om thuis de (oudere kinderen) voor te bereiden op wat er gaat gebeuren.

Daarnaast verzoeken wij u om uw kind niet in te smeren met lotion of badolie in verband met de stickers die voor een eventuele ECG op het lichaam geplakt moeten worden. Omdat de onderzoeken in verschillende onderzoekskamers plaatsvinden, verzoeken wij voor baby’s een omslagdoek en voor grotere kinderen een badjas mee te nemen. Wij raden u aan om voor kleinere kinderen speeltjes mee te nemen ter afleiding tijdens de onderzoeken, zoals boekjes, beestjes, speentjes of een flesje drinken.

Aanmelden

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn. U kunt zich melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

  • het aanvraagformulier, dat u van uw verwijzer meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs
  • het consultatieboekje

Nadat u zich gemeld heeft bij de balie, wordt u met uw kind opgeroepen door de laborant. U mag als ouders/verzorgers altijd bij het onderzoek aanwezig zijn.

ECG

Dit onderzoek begint met een eventueel elektrocardiogram ook wel ‘hartfilmpje’ of ECG genoemd). Dit gebeurt vooral bij kinderen met hartritmestoornissen of kinderen die vaak flauwvallen. Met een ECG wordt de elektrische activiteit van het hart gemeten. Zo kan direct de aanwezigheid van een (aangeboren) hartafwijking worden vastgesteld. In sommige gevallen is een 24-uurs ECG of eventrecorder nodig.

Intakegesprek & lichamelijk onderzoek

Na dit eventuele hartfilmpje gaat u met uw kind of baby naar de kindercardioloog. Het onderzoek begint met een intakegesprek gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Het lichamelijke onderzoek bestaat uit het nakijken van uw kind of baby door onder meer te luisteren naar het hart en de longen.

Echo

Na het lichamelijke onderzoek maakt de kindercardioloog een echo. Er wordt eerst wat gel op de borstkas gesmeerd. Daarna kan met de echokop (een zogenaamde transducer) via een monitor het hartje worden gezien. We gebruiken altijd een warme gel in plaats van een koude.

Onze specialisten

DC Klinieken heeft een topteam van kinderartsen. Wij hechten veel waarde aan onze specialisten en de meeste zijn dan ook al een langdurige tijd actief voor DC Klinieken.