Blog27 maart 2023

Wist u dat u ook bij DC Klinieken terecht kunt voor het Bevolkingsonderzoek darmkanker?

Het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker wordt uitgevoerd bij mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. DC Klinieken is een van de gecontracteerde ziekenhuizen en klinieken die dit vervolgonderzoek mag uitvoeren. Onze klinieken en artsen zijn hiervoor gecertificeerd. U kunt vaak snel bij ons terecht, daardoor hoeft u niet lang in onzekerheid te zitten.

 

De voordelen van DC Klinieken

Bij DC Klinieken willen we patiënten graag snel en met aandacht helpen. We bieden verzekerde zorg in een gastvrije omgeving.

 

  • Wij hebben aandacht voor u als patiënt en nemen de tijd.
  • Wij hebben korte wachttijden voor het uitvoeren van een onderzoek.
  • Wij zijn altijd bij u in de buurt met 14 vestigingen door heel Nederland.

 

Lees hier meer over onze visie op maag- en darmonderzoeken

 

Wat is het bevolkingsonderzoek darmkanker?

Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans is dat u geneest. Daarom is in Nederland het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Dit onderzoek is vooral bedoeld om goedaardige darmpoliepen in een vroeg stadium op te sporen. Deze poliepen worden dan verwijderd voordat ze kanker kunnen worden.

 

Met het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt er onderzocht of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Zo kunnen eventuele poliepen op tijd worden ontdekt en weggehaald. Regelmatig onderzoek kan later veel problemen voorkomen. U wordt voor het eerst opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek als u 55 jaar bent. Normaliter krijgt u iedere 2 jaar een uitnodiging tot 75 jaar. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker gaat u naar de website van het RIVM

 

Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit twee delen:

  • Een ontlastingstest
  • Een eventueel vervolgonderzoek, meestal is dit een coloscopie

 

Een coloscopie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat deze volledig door uw zorgverzekeraar wordt vergoed wanneer u een verwijzing van uw (huis)arts heeft. Houd wel rekening met uw eigen risico.

 

Alles over darmkanker: ontstaan, verschillende stadia en behandeling

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker
Terug naar boven