Blog16 augustus 2020

Pijnconsulent Yvonne Museler vertelt over onze integrale pijnzorg

In een eerder artikel schreven we al over de meerwaarde van een hoofdpijncentrum. Maar naast hoofdpijncentra hebben we bij DC Klinieken ook tien pijncentra. Waarom zouden patiënten met langdurige klachten daarheen moeten? Een van onze pijnconsulenten, Yvonne Museler, vertelt u er alles over.

 

Het verloop van een afspraak

De pijnconsulent wordt binnen DC Klinieken ingezet als casemanager voor chronische pijnpatiënten. Bij het intakegesprek maakt u kennis met de pijnconsulent en hij/zij blijft het aanspreekpunt voor u gedurende het hele traject. Vanuit een multidisciplinaire visie benaderen wij de patiënten met chronische pijnklachten. De pijnconsulent werkt namelijk nauw samen met de:

 

  • pijnspecialist / anesthesioloog;
  • neuroloog;
  • fysiotherapeut;
  • pijnverpleegkundige;
  • psycholoog.

 

Tijdens het intakegesprek besteden we veel aandacht aan het goed op een rijtje krijgen van de hele pijngeschiedenis. Daarvoor maken we gebruik van gestructureerde vragenlijsten. Er is veel aandacht voor de impact die de klachten hebben op het dagelijks leven van patiënten, zowel in de werk- als in de privésfeer.

Het behandeltraject

Vervolgens bekijken we – in overleg en samenwerking met de patiënt en de pijnarts – wat een eventueel behandeltraject zou kunnen inhouden en welke behandelaars erbij betrokken zouden kunnen worden. De behandelingen kunnen bestaan uit:

 

  • het aanmeten van TENS;
  • begeleiding bij medicatie voorschriften of afbouw van te veel gebruikte of verslavende medicatie;
  • uitleg van het pijnsysteem;
  • een gesprek over de herstel belemmerende factoren in uw leven en of er mogelijk sprake is van onderliggend lijden waardoor angst en somberheid een rol gaan spelen.

 

In beweging komen

We zien vaak dat een behandeling met injecties, medicatie of andere therapieën niet effectief genoeg zijn. Terwijl het wel belangrijk is dat de pijnklachten voor u op de achtergrond komen. In deze gevallen kijken we hoe we de patiënt in beweging kunnen laten komen. We zien namelijk vaak dat patiënten somber en angstig worden, doordat zij niet meer actief zijn door de pijnklachten.

 

Wij zien in beweging komen als een doel op zich. Denk hierbij aan relaties, werk, financiën, sociale omgeving, sporten, seksualiteit en kinderen. Dit noemen wij de stressoren. Deze liggen buiten u zelf en u heeft daar geen invloed op. U kunt alleen veranderen dat wat het met u doet. De pijnconsulent kan met u meekijken waarin u vastloopt.

 

Wanneer er sprake is van andere stresserende factoren in uw leven kan het zijn dat u in aanmerking komt voor de stressorengroepen bij ons op de polikliniek. Deze worden begeleid door een pijnconsulent en een psycholoog en heeft als doel om de regie weer terug te nemen en autonoom te zijn. Om van het “overleven” weer “gaan leven” te maken.

Pijnpoli’s bij DC Klinieken

DC Klinieken heeft sinds 2008 op meerdere locaties pijnpoli’s kunnen openen, om zo een beter concept te kunnen bieden voor de chronisch pijnpatiënten. Op dit moment kunt u voor pijnklachten terecht in onze vestigingen in Alkmaar, Amsterdam (Lairesse), Almere, Breda, Dokkum, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Schiedam (diagnostiek) en Voorschoten

Terug naar boven