aA
088 0100 900
Pagina voorlezen
Nieuws5 november 2020

Nieuw bij DC Klinieken: eczeemspreekuur

Vanaf oktober 2020 is DC Klinieken gestart met een speciaal eczeemspreekuur. Dit spreekuur, uniek in Nederland, is bedoeld voor vragen als ‘Wordt mijn eczeem veroorzaakt door een allergie?’ en ‘Eten van bepaalde dingen maakt mijn huid onrustiger, kan dat?’.

 

“Dit zijn veelgehoorde vragen in mijn spreekkamer”, aldus dermatoloog Jan-Gert Geerdink. Op het eczeemspreekuur wordt je gezien door zowel een allergoloog als een dermatoloog. Jan-Gert legt uit wat dit nieuwe multidisciplinaire spreekuur inhoudt.

Eczeem

Eczeem is een veel voorkomende huidziekte waarbij jeukende rode, schilferige plekken op de huid ontstaan. De ernst van de klachten kan heel wisselend zijn. Soms gaat het om een paar kleine plekken. Soms zitten mensen helemaal onder het eczeem en kunnen ze door de erge jeuk niet meer normaal functioneren.

 

Eczeem kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende soort is constitutioneel eczeem. Dit is eczeem dat wordt veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Dit gaat vaak gepaard met hooikoortsklachten of een (milde) voedselallergie. In sommige gevallen kan een contactallergie de oorzaak van het eczeem zijn of het bestaande eczeem verergeren.

 

Ook kinderen kunnen last hebben van eczeem. Eerder schreven we al een artikel over de relatie tussen de ontwikkeling van voedselallergie en eczeem.

Het eerste consult op het eczeemspreekuur

Het eczeemspreekuur is er voor patiënten die last hebben van eczeem maar ook van andere allergische aandoeningen, zoals hooikoorts of voedselallergie. We hebben het spreekuur zo opgezet dat je in één bezoek twee specialisten achter elkaar ziet: een allergoloog en een dermatoloog. Dit scheelt veel tijd voor patiënt en arts.

 

Als eerste heb je een gesprek met de allergoloog, hier ligt de focus op de hooikoortsklachten, astma en/of voedselallergie. Vervolgens is een huidpriktest ingepland. Na de huidpriktest wordt de uitslag besproken en een behandelplan gemaakt.

 

Aansluitend heb je een afspraak met de dermatoloog. De dermatoloog zal na een gesprek je huid onderzoeken, de diagnose bespreken en een behandelplan voor het eczeem met je maken. Ook zal de dermatoloog beoordelen of er nog een vervolgonderzoek met plakproeven (= onderzoek naar contactallergie) gepland moet worden.

 

Het behandelplan

Er zijn veel behandelmogelijkheden om te zorgen dat het eczeem sterk vermindert of zelfs verdwijnt. Welke behandeling wordt gekozen, is afhankelijk van de oorzaak en de ernst. De hoeksteen van de behandeling bestaat uit basiszalven en hiernaast ook zalven met ontstekingsremmende medicatie. Eventueel kan lichttherapie een optie zijn.

 

Bij DC Klinieken word je bijgestaan door een eczeemcoach. Goede begeleiding is namelijk essentieel. Wanneer moet je smeren, hoeveel moet je smeren, wanneer kun je stoppen. Dit blijft vaak onduidelijk of hier wordt onvoldoende aandacht aan besteed. Verder kunnen bepaalde leefstijladviezen ook erg belangrijk zijn. De eczeemcoach helpt je hierbij op weg en gaat uitgebreid in op deze vragen.

 

Nazorg

Eczeem is een chronische aandoening. Op vaste momenten word je teruggezien door de gespecialiseerd assistente/verpleegkundige en de dermatoloog. Verder kun je snel terecht wanneer de eczeemklachten weer verergeren.

Afspraak maken

Jan-Gerts ervaring leert dat mensen met eczeem vaak veel vragen hebben. “Met dit nieuwe combinatiespreekuur kan ik als dermatoloog samen met de allergoloog uitgebreid aandacht besteden aan al deze vragen, antwoorden geven en een goed onderbouwd behandelplan maken.”

 

Je kunt voor dit gecombineerde eczeemspreekuur, meestal op hele korte termijn, terecht bij de vestigingen DC Klinieken Groningen en DC Klinieken Lairesse. Om een afspraak te maken heb je een verwijzing nodig.


Terug naar top arrow_upward
close