Blog30 september 2020

Eczeem en voedselallergie: hoe zit dat?

Is er een verband tussen eczeem en voedselallergie? Heeft een baby met eczeem bijvoorbeeld een grotere kans op voedselallergie? Het antwoord daarop is ja. Dat geldt met name voor kinderen met matig tot ernstig eczeem. Het voorkomen (preventie) van een voedselallergie voor deze kinderen is daarom erg belangrijk. In dit artikel legt Aline Sprikkelman, kinderarts-allergoloog bij DC Klinieken Groningen en Universitair Medisch Centrum Groningen, uit hoe dit zit.

De relatie tussen eczeem en voedselallergie

Wanneer een kind – of baby – last heeft van eczeem, is de huidbarrière beschadigd. Zo kunnen kleine hoeveelheden voedingseiwitten uit de omgeving, bijvoorbeeld pinda-eiwit, kippenei-eiwit en koemelkeiwit (allergenen), door de kapotte huidbarrière heendringen. Hierdoor kan het afweersysteem allergie-antistoffen (IgE-antistoffen genoemd) maken. Dit wordt ook wel sensibilisatie genoemd. Deze sensibilisatie kan zich ontwikkelen tot een voedselallergie.

 

Preventie voedselallergie

Om dit te voorkomen, is het van groot belang dat het eczeem goed wordt behandeld met zalven en crèmes. Dit om de huidbarrière zo goed mogelijk te laten zijn. Daarnaast wordt geadviseerd om de introductie van pinda (pindakaas) en kippenei bij kinderen met eczeem te laten plaatsvinden op een leeftijd tussen de 4 en 8 maanden. Deze introductie vindt plaats via een schema dat door de Sectie Kinderallergologie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is ontwikkeld.

 

Onderzoek heeft laten zien dat vroege introductie van pinda en kippenei voedselallergie voorkomt. Vooral bij kinderen met eczeem. Uitstellen van deze vroege introductie verhoogt de kans op een voedselallergie. Bij kinderen met matig tot ernstig eczeem wordt eerst sensibilisatieonderzoek gedaan. Afhankelijk van de uitslag zal de kinderarts adviseren om de introductie in het ziekenhuis te laten plaatsvinden of thuis.

Juist handelen heel belangrijk

Het is dus heel belangrijk om juist te handelen wanneer een baby eczeem heeft. Zo weten ook Robin en Martina, ouders van zoontje Boaz van 10 maanden oud. “Boaz kreeg een droge huid in zijn gezicht, daarom zijn wij naar de huisarts gegaan. We kregen toen een aantal crèmes en zalfjes voorgeschreven om te testen. Helaas hebben de crèmes en zalfjes geen effect gehad. Een maand of twee later zijn wij nog een keer naar de huisarts gegaan, omdat het eczeem zich had verspreid over zijn hele lichaam”.

 

Boaz is vervolgens doorverwezen naar DC Klinieken Groningen, omdat ze daar snel terecht konden. “We zijn toen terecht gekomen bij dr. Aline Sprikkelman en dermatoloog Christiaan Bakker. We kregen toen een hormoonzalf voorgeschreven. De volgende ochtend was het al bijna helemaal weg. Als het eczeem nu terugkomt, gebruiken we de zalf en is het binnen een aantal uur weer weg.”

 

Voedselprovocatietest

Als een baby eczeem heeft, is het belangrijk om te testen of er een voedselallergie is ontstaan. Robin: “We dachten dat we met een zalfje wel klaar waren, maar dat bleek toch een langer proces. Omdat Boaz matig tot ernstig eczeem had, is tijdens de tweede controle, toen het eczeem behandeld was, een huidpriktest gedaan met pinda en kippenei. Deze voedingsmiddelen waren namelijk nog niet geïntroduceerd. De testen waren negatief, maar omdat het eczeem matig ernstig was, besloten we toch tot een klinische introductie van pinda en kippenei. We zijn daarvoor naar het UMCG gegaan, waar Aline ook werkzaam is. Daar kwam uit de provocatietest dat hij toch een kippenei-allergie heeft ontwikkeld.”

 

Tijdens een voedselprovocatietest wordt het voedsel in opklimmende doseringen gegeven, om te testen of er een allergische reactie komt. “Uit de provocatietest kwam dat Boaz niet tegen gekookt kippenei kan. Bij stap 5, ter grootte van een suikerklontje, werd hij helemaal rood in zijn gezicht en kreeg hij blaasjes op zijn hand. Gelukkig kan hij wel tegen hoogverhit ei en is er de verwachting dat hij over een tijdje over zijn kippenei-allergie heen groeit.”

Kinderallergologie bij DC Klinieken

Heeft uw baby last van eczeem? Dan is het dus belangrijk om snel te handelen om een voedselallergie te voorkomen. Overleg met uw huisarts of consultatiebureau-arts of u verwezen moet worden naar een kinderarts(-allergoloog of -dermatoloog).

 

Bij DC Klinieken Groningen kunt u snel terecht voor een afspraak kinderallergologie. Volwassenen kunnen terecht voor het spreekuur allergologie in de vestigingen Den Haag, Groningen, Amsterdam Lairesse en Voorschoten. Maak op deze pagina direct een afspraak.

Terug naar boven