Blog12 april 2021

Het pollenseizoen is begonnen, wat kun je verwachten?

Het is lente en dat betekent dat het pollenseizoen in volle gang is. Wanneer je last krijgt van hooikoortsklachten is afhankelijk van het type allergie. In dit artikel vertelt internist-allergoloog-immunoloog Andrea Kales, werkzaam bij DC Klinieken Voorschoten en Den Haag, uit hoe het pollenseizoen eruit ziet en welke verschillende allergieën er zijn.  

Als hooikoortspatiënt kun je al klachten krijgen in januari of februari, denk aan niezen en snotteren en oogklachten. De meest voorkomende hooikoortsklachten zijn: rode, tranende of jeukende ogen, een loopneus of juist een verstopte neus en veel niezen. Sommige patiënten zijn ook benauwd bij pollen en kunnen last hebben van een piepende ademhaling of hoesten.

 

Verschillende soorten pollen

De allergische klachten in het pollenseizoen worden veroorzaakt door verschillende pollen (stuifmeel). Pollen zijn onder te verdelen in drie categorieën:

 

  • Pollen van de bomen, zoals de hazelaar, els en berk.
  • Pollen van grassen, zoals timothee.
  • Pollen van (on)kruiden, zoals bijvoet en weegbree.

 

Deze pollen geven niet allemaal op hetzelfde momenten klachten, dit is namelijk afhankelijk van de verschillende bloeiperiodes. Wanneer welke pollen klachten geven, staat beschreven in de pollenkalender.

Pollenseizoen

De boompollen veroorzaken gemiddeld klachten vanaf januari tot mei, maar bij een warme winter kunnen de boompollen (zoals de hazelaar en els) soms ook al in december allergische klachten veroorzaken. Hooikoorts in de winter is dus mogelijk.

 

De graspollen veroorzaken gemiddeld klachten vanaf mei tot en met eind augustus/begin september. Onkruidpollen kunnen allergische klachten geven in het najaar, gemiddeld vanaf augustus tot en met oktober. Afhankelijk van welke maanden van het jaar een patiënt precies klachten heeft, past dit dus bij een bepaald soort pollenallergie.

 

Patiënten met een pollenallergie kunnen allergisch zijn voor alleen boompollen, alleen graspollen of  onkruidpollen of zij kunnen allergisch zijn voor een combinatie van deze pollen (bijv. een boom- en graspollenallergie, of bijv. een gras- en onkruidpollenallergie).

Behandeling

Afhankelijk van de soort klachten (oogklachten of neusklachten) en de ernst hiervan bestaat de behandeling uit symptoombestrijding door middel van antihistamine tabletten, antihistamine oogdruppels en eventueel een corticosteroïd neusspray. Bij onvoldoende effect van deze symptomatische behandeling komt een patiënt mogelijk in aanmerking voor immunotherapie Dit is een behandeling waarbij door middel van tabletten of injecties de oorzaak van de allergie wordt behandeld. Meer weten over wat te doen aan hooikoorts? In dit artikel lichten we het toe.

 

Heb je last van hooikoortsklachten en wil je een behandeling bij een allergoloog? Je kunt terecht bij DC Klinieken Groningen, Lairesse (Amsterdam), Rotterdam, Den Haag en Voorschoten. Om een afspraak te maken heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

Terug naar boven