aA
Pagina voorlezen
Blog4 april 2022

Last van hooikoorts? Dit kun je eraan doen!

De lente is in volle gang. Voor de meeste mensen een zegen: meer zonlicht en langere dagen. Maar voor hooikoortspatiënten is dit vaak een gevreesde tijd. Voor hen betekent dit niezen, snotteren, hoesten en jeuk. Ongeveer 15 tot 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts. Veel mensen zijn geholpen met een tabletje van de drogist of de supermarkt. Een deel van de patiënten heeft hier echter niet genoeg baat bij. In dit artikel leggen we je uit hoe dat kan, en belangrijker: wat je eraan kunt doen.

Hoe ontstaat hooikoorts?

Hooikoorts is een zogenoemde luchtwegallergie. Hierbij is er sprake van een allergische reactie die ontstaat na contact tussen het luchtwegallergeen en de slijmvliezen. Bij elke allergie zorgen zogeheten antilichamen ervoor dat er stofjes vrijkomen, waaronder histamine. Hierdoor ontstaan de hooikoortsklachten.

 

In het voorjaar (jan/feb t/m april) is met name stuifmeel van de hazelaar, els en de berk de grootste veroorzaker van hooikoorts. In de maanden hierna (mei t/m aug/sept) is dat het stuifmeel van graspollen.

Wat kun je zelf doen aan hooikoorts?

Wanneer je last hebt van hooikoorts, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Voor veel mensen zijn antihistamine-tabletten afdoende. Deze zijn vaak vrij verkrijgbaar bij de drogist of supermarkt. Voorbeelden hiervan zijn loratadine en cetirizine. Het helpt om deze tabletten preventief in te nemen, aangezien ze eigenlijk de histamine-receptor (type I) blokkeren. Deze werken minder goed als er al klachten zijn.

 

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je kunt proberen:

 

  • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Lucht bij voorkeur vroeg in de morgen wanneer het buiten nog vochtig is.
  • Draag buiten een zonnebril om je ogen tegen stuifmeel te beschermen.
  • Droog wasgoed liever niet buiten, want kleding en beddengoed vangen stuifmeel op.
  • Ga wandelen of sporten na een regenbui of ’s ochtends vroeg, dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.
  • Spoel voor het slapen je haren uit.

 

Wat kan de huisarts doen?

 

Werkt bovenstaande niet? Dan kun je bij aanhoudende klachten naar de huisarts gaan. Hij kan je dan een neusspray met een ontstekingsremmer voorschrijven. Voorbeelden hiervan zijn fluticason, beclometason, budesonide en mometason. Het is belangrijk dat deze neusspray dagelijks wordt gebruikt in het hooikoortsseizoen. Wanneer deze medicijnen alleen bij klachten worden gebruikt, helpen ze namelijk niet.

Wat kan een allergoloog doen?

Mocht ook het bezoek aan de huisarts niet geholpen hebben, dan kun je doorverwezen worden naar een allergoloog voor immunotherapie. De huisarts zal vaak eerst aanvullend onderzoek verrichten door middel van een bloedtest (Phadiatop). Deze bloedtest geeft vaak bevestiging van de allergie. Mocht er een allergie zijn voor boompollen, graspollen of huisstofmijt, dan kan de huisarts besluiten om je door te sturen.

 

Immunotherapie (ook wel desensibilisatie genoemd) is een behandeling waarbij het betreffende allergeen wordt toegediend. Hierdoor wordt het immuunsysteem als het ware ‘ongevoelig’ gemaakt, waardoor er op den duur geen klachten meer zullen zijn. Hierbij ‘genees’ je dus van de hooikoorts. Dit is echter geen kwestie van een aantal weken, het is een behandeling die minstens 3 jaar lang duurt. Er zijn op dit moment twee beschikbare vormen: door middel van injecties in de bovenarm en tabletten die je onder de tong kunt laten smelten.

Immunotherapie bij DC Klinieken

Wanneer je huisarts besluit om je door te verwijzen naar een allergoloog, kun je terecht bij DC Klinieken Groningen, Lairesse (Amsterdam) en Rotterdam. In deze vestigingen bieden wij ook immunotherapie aan. De allergoloog zal bij een verwijzing eerst uitgebreid spreken over de klachten en aansluitend een huidtest verrichten. De uitslag hiervan wordt direct besproken en we zullen dan ook de verschillende behandelingsopties (o.a. immunotherapie) met je bespreken.

Terug naar boven