• Behandeling
  • Praktische informatie
  • Vergoeding

Elektrocardiogram (ECG)

ECGWat is een elektrocardiogram (ECG)

Een ECG, ook wel hartfilmpje genoemd, geeft informatie over de conditie en de werking van uw hart. Tijdens het onderzoek worden de elektrische stroompjes die het hart afgeeft gemeten. Uw arts krijgt zo onder andere informatie over het hartritme en de zuurstofvoorziening in de hartspier.

Verwijzing van uw (huis)arts

In overleg met uw (huis)arts is er besloten om een ECG te ondergaan. Bij DC Klinieken maken we ECG’s bij personen vanaf 18 jaar; bij kinderen t/m 17 jaar wordt hier een ECG gemaakt onder begeleiding van de kindercardioloog. U kunt meestal binnen een dag, soms zelfs op dezelfde dag, terecht voor een ECG.

Het onderzoek

Vóór het onderzoek wordt u gevraagd het bovenlichaam te ontbloten en sieraden die u om de polsen draagt af te doen. Als u een panty draagt, moet u deze uit doen. Ook uw schoenen dient u voor het onderzoek uit te trekken, uw sokken kunt u aanhouden. U gaat op de onderzoekstafel liggen.

Vervolgens worden er elektroden geplakt op de borstkas, de polsen en de enkels. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek probeert te ontspannen en niet beweegt of praat. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Hierna zal de doktersassistent de elektroden weer verwijderen en kunt u zich weer aankleden.

Duur van het onderzoek

Het maken van een ECG duurt ongeveer 5 minuten.

De uitslag

Het onderzoek wordt extern beoordeeld door een specialist. Zodra de uitslag bekend is, wordt deze verstuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Uw (huis)arts ontvangt de uitslag binnen 24 uur na het onderzoek.

Elektrocardiogram (ECG)

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak voor een ECG hebt u een verwijzing nodig van een arts. Als u die hebt, kunt u ons bellen voor een afspraak: 088 0100 900.

Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

  • Maandag t/m donderdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur
  • Zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af.

Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Voor de afspraak

Wij verzoeken u vriendelijk 10 minuten eerder aanwezig te zijn. U kunt zich dan melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?:

  • het aanvraagformulier, dat u van uw (huis)arts meekrijgt
  • uw verzekeringspasje
  • uw identiteitsbewijs

Mocht u een gemaakte afspraak toch niet na kunnen komen, zeg deze dan telefonisch en minstens 24 uur van tevoren af. Als u niet verschijnt of te laat afzegt, ontvangt u een rekening.

Belangrijk

Voor de beoordeling van het ECG is het belangrijk te weten of u klachten heeft en welke medicijnen u gebruikt. De doktersassistent zal u hiernaar vragen. Gebruikt u medicijnen, neemt u deze dan mee.

Elektrocardiogram (ECG)

Wordt een ECG (elektrocardiogram) bij DC Klinieken vergoed?

Ja. Een ECG valt onder de basisverzekering en wordt volledig door uw zorgverzekeraar vergoed als u een verwijzing van uw (huis)arts hebt. Houd wel rekening met uw eigen risico.

Meer informatie over vergoedingen bij DC Klinieken

Hebt u nog vragen over vergoedingen van zorg binnen DC Klinieken, kijk dan op de website onder vergoedingen. Of neem contact op met de financiële administratie via het telefoonnummer 088 0100 937 of mail naar debiteuren@dcklinieken.nl.