Bloedafname is onderdeel van het specialisme overige zorg

Wat is laboratoriumonderzoek?

Laboratoriumonderzoek is het onderzoeken van urine of andere materialen door een laboratorium. Met deze onderzoeken kunnen de waarden in het lichaam worden onderzocht en kunnen artsen bepalen of u bijvoorbeeld een ziekte hebt.


Voor bloedafname en het afgeven van andere materialen (zoals urine) heeft u een afspraak nodig, met uitzondering van DC Klinieken Amsterdam en Maastricht. Bij DC Klinieken Amsterdam kunt u tussen 8:30 en 16:00 zonder afspraak binnenlopen. Bij DC Klinieken Maastricht kunt u tussen 8:00 tot en met 13:30 zonder afspraak terecht.


Aan de balie kunt u ook ander materialen zoals urine, sputum en ontlasting afgeven. Wij stellen het op prijs als u deze materialen hygiënisch verpakt. U kunt hiervoor tijdens onze openingstijden gratis een potje afhalen. Ook zijn deze potjes bij de apotheek te koop.

Het onderzoek

Voor het onderzoek

U kunt zich melden bij onze balie. Wat moet u meenemen en bij de balie laten zien?

 

  • het aanvraagformulier dat u van uw huisarts meekrijgt;
  • uw verzekeringspasje;
  • uw identiteitsbewijs.

S.v.p. uw aanvraagformulier goed controleren op juistheid van uw persoonsgegevens voordat u deze afgeeft aan de balie.

Let op: Bij DC Klinieken Amsterdam, DC Klinieken Den Haag en DC Klinieken Voorschoten prikken wij geen kinderen jonger dan 6 jaar.

De bloedafname

U wordt door de doktersassistent opgeroepen voor bloedafname. Om persoonsverwisseling uit te sluiten, wordt opnieuw uw naam en geboortedatum gevraagd.

Nadat een stuwband is omgedaan en de huid is gedesinfecteerd, worden er één of meer buisjes bloed afgenomen. De assistent kan u vragen hierbij een vuist te maken. Het prikken kan even pijnlijk zijn.

Na het onderzoek

Na de bloedafname is het van belang nog een minuutje druk uit te oefenen op de prikplaats om nabloeding (blauwe plek) te voorkomen. Soms ontstaat er toch een blauwe plek. Dit is vervelend, maar deze blauwe plek zal na enkele dagen vanzelf verdwijnen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Duur van het onderzoek

Het prikken duurt maximaal vijf minuten.

De uitslag

Afhankelijk van de aanvraag kan dit variëren van 1 dag tot 1 week. Alle laboratoriumbepalingen worden door een extern onderzoekslaboratorium uitgevoerd. De uitslag wordt rechtstreeks naar uw (huis)arts gestuurd. Hij of zij zal u verder informeren.

Locaties & wachttijden

Lees verder