-interview- Radiologen: specialisten van het hele lichaam

Publicatiedatum:

Of het nu baby’s zijn of hoogbejaarde patiënten, een radioloog onderzoekt mensen van alle leeftijden. Dennis Carli, radioloog bij onder meer DC Klinieken Maastricht, licht zijn specialisme door: “Ik bekijk met behulp van straling of geluidsgolven het inwendige van een patiënt.”

Radiologie is een enorm breed specialisme. Niet alleen ziet een radioloog mensen van 0 tot 80 jaar, maar ook kan het hele lichaam – van top tot teen – door een radioloog worden beoordeeld. Dat maakt het vak even interessant als lastig, je moet immers heel veel kennis hebben van het menselijk lichaam en verschillende ziektebeelden. Toch, zo stelt radioloog Dennis Carli, komen sommige klachten uiteraard meer voor dan andere: “Verhoudingsgewijs zie ik veel mensen met buikklachten of schouderklachten, en vrouwen die voor borstonderzoek komen. Enige tijd geleden hebben we bij DC Klinieken Maastricht een nieuwe mammograaf aangeschaft, een apparaat waarmee we borsten kunnen onderzoeken.”

Diagnose
Even een stapje terug. Want wat doet een radioloog eigenlijk precies? Carli geeft een definitie: “Een radioloog bekijkt met behulp van straling of geluidsgolven het inwendige van een patiënt.” Een veelvoorkomende taak van een radioloog is het maken van echo’s. Carli: “Dat gebeurt meestal op verzoek van de huisarts. Die geeft mij informatie op basis waarvan ik de echo maak. Tijdens de echo neem ik een korte anamnese af, dat wil zeggen dat ik vraag naar de precieze klachten om erachter te komen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Alles bij elkaar neemt dit zo’n 10 tot 15 minuten in beslag. Ik stel vervolgens de diagnose, en de verwijzende arts gaat met de patiënt verder, met eventuele behandelingen.”

Persoonlijke benadering
Zelf is Carli ruim drie jaar werkzaam als algemeen radioloog, met als specialisaties musculoskeletale radiologie en non-vasculaire interventies. Momenteel doet hij ook promotieonderzoek naar de effectiviteit van vertebroplastieken. Bij DC Klinieken Maastricht is Carli een van de vijf radiologen. Carli noemt de wachtlijsten en de persoonlijke benadering als grote voordelen van DC Klinieken: “Dat is echt een verschil met ziekenhuizen. Patiënten worden bij ons vriendelijk bejegend, bijvoorbeeld door ze op hun gemak te stellen voorafgaand aan een onderzoek. En mensen kunnen bij ons snel terecht, meestal al dezelfde dag.”