Het wintersportseizoen is in volle gang. Misschien heb jij al genoten van de sneeuw en ben je alweer plannen aan het maken voor volgend jaar. Of misschien staat jouw wintersportvakantie juist nog voor de deur. Skikleren, handschoenen, een muts: het staat waarschijnlijk allemaal op de paklijst. Maar wist je dat goede zonbescherming ook onmisbaar is voor een vakantie in de sneeuw? De felle winterzon in de bergen kan namelijk verraderlijk zijn. Samen met dermatoloog Karlijn Mulder bespreken we hoe jij je huid het beste beschermt tegen de zon. Of je nu heerlijk op een terras geniet van een mok chocolademelk of juist met volle vaart de piste af suist op je snowboard.
Verbranden in de kou, hoe dan?
Wanneer je op zomervakantie gaat naar een warm land, hou je al snel rekening met verbrandingsgevaar. Toch kun je in de sneeuw ook flink verbranden. Dermatoloog Karlijn Mulder legt uit hoe dat kan: “Hoog in de bergen is de uv-straling sterker, ook als de zon zich niet laat zien. Daarnaast is er door de sneeuw en het ijs een weerkaatsing van het uv-licht.” Het hoeft dan niet eens heel erg warm te zijn. Het is namelijk niet de warmte, maar de zonkracht die de kans op verbranding en daarmee schade aan de huid bepaalt. Het kan daarom zomaar zijn dat je na een dag op de piste zonder huidbescherming flink rood terugkomt.
Vervelende gevolgen
En dat geeft risico’s. Karlijn Mulder: “Het uv-licht geeft schade aan de huidcellen, het DNA van de cellen. Dit zorgt voor huidveroudering en ook een verhoogd risico op zonschade en huidkanker.” Het is dus belangrijk om een verbrande huid te voorkomen, maar wat voor zonnebrandcrème kies je in de sneeuw? “Voor de wintersport is een iets vettere zonnebrandcrème fijn van tenminste factor 30, maar het liefste factor 50. Gebruik je zonnebrandcrème op waterbasis? Overweeg dan een vette crème eroverheen aan te brengen.” Volgens Karlijn moet je er ook op letten dat er naast uv-B-bescherming, ook een uv-A-factor in de zonnebrand crème zit. Uv-A-straling zorgt voor veroudering van de huid en uv-B-straling zorgt voor het verbranden van de huid. Allebei zorgen ze voor een hoger risico op huidkanker. “Het uv-A-logo staat vaak naast de factor. SPF zegt alleen iets over de uv-B-bescherming.”
Vergeet je lippen niet!
Naast het karakter van de zonnebrandcrème, is ook het gebruik ervan belangrijk. “Je kunt het beste elke 2 uur smeren, maar bij zweten en wrijving van handen en kleding is het belangrijker om vaker te smeren. Dus vergeet je tube niet mee te nemen de piste op. En vergeet ook geen goede ski- of zonnebril met voldoende uv-bescherming”, vertelt Karlijn. Daarnaast is het belangrijk om je lippen niet vergeten in te smeren. “Je lippen kunnen ook verbranden, maar ook zonder verbranding lopen lippen uv-schade op met hetzelfde risico als de huid: zonschade en lipkanker.”
“Bescherm jezelf goed, maar geniet vooral ontzettend van het buiten zijn, de bergen en de wintersport.”
Andere kwaaltjes op wintersport
Naast het verbranden, zijn er nog andere huidkwaaltjes die op de loer liggen tijdens je vakantie in de sneeuw. “In de wintersportgebieden is de luchtvochtigheid vaak lager, waardoor de huid kan uitdrogen. De huid houdt dan minder goed vocht vast”, vertelt Karlijn. Een heel droge huid kan erg vervelend worden wanneer je last krijgt van trekkerigheid, jeuk, irritatie of eczeem. Gelukkig is het niet gevaarlijk. “Je kunt bijvoorbeeld een crème gebruiken om de huid te ondersteunen. Kies dan voor een vette crème of een crème met ureum erin. Als de zonnebrandcrème vet genoeg is, helpt dit ook tegen uitdroging.”
Te laat, wat nu?
“Als de huid zonverbrand is kan een vette of een verkoelende crème uitkomst bieden. Helaas is de schade aan de huid en het DNA van de huidcellen door de verbranding niet meer terug te draaien”, aldus Karlijn. Ze vult aan: “Bij blaren kun je het beste overleggen met een (huis)arts. En het allerbelangrijkste: laat het je niet nog een keer gebeuren en denk aan preventieve maatregelen, zoals uv-werende kleding en een zonnebrandcrème.”
Tot slot!
Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn. Zeker als je bepaalde medicijnen gebruikt of een extra gevoelige huid hebt door een (huid)aandoening. “Er zijn bepaalde aandoeningen of medicijnen die de huid gevoeliger maken voor uv-licht. Je verbrandt dan sneller in de zon. Een heel bekend voorbeeld is isotretinoine, een medicijn dat mensen krijgen voor acne. Maar er zijn ook andere medicijnen zoals bepaalde antibiotica waarbij je extra op moet letten. Toch heeft Karlijn nog een belangrijke boodschap: “Bescherm jezelf goed, maar geniet vooral ontzettend van het buiten zijn, de bergen en de wintersport.”