VNUS Procedure is onderdeel van het specialisme dermatologie

Wat is een VNUS procedure?

De VNUS (closure) procedure is bekend onder verschillende namen, zoals closurefast procedure, VNUS-behandeling en VNUS closure-methode. Het is een endovasculaire behandeling die ervoor zorgt dat u geen operatie hoeft te ondergaan om uw spataderen te verwijderen. Tijdens de behandeling krijgt u een katheter in uw spatader. Die geeft warmte af, waardoor de ader verschrompelt en zich sluit. U heeft er dan geen last meer van. Na de VNUS procedure kunt u nog een aanvullende spataderbehandeling nodig hebben, zoals sclerocompressietherapie of ambulante flebectomie van Muller.

De behandeling

Voor de behandeling

Op deze manieren bereidt u zich goed voor op de behandeling:

 

  • Draag een zwarte of oude onderbroek zonder pijpjes. Want het desinfectiemiddel kan voor vlekken in uw ondergoed zorgen
  • Neem iemand mee die u na de afspraak naar huis rijdt.

Gebruikt u bloedverdunners? Dat is vrijwel nooit een probleem bij de VNUS closure, tenzij u ze gebruikt op aanwijzing van de trombosedienst. Overleg in dat geval met de trombosedienst en informeer of u voor de behandeling tijdelijk kunt stoppen met de bloedverdunners.

De behandeling

Als u aankomt in de kliniek, krijgt u een prikje tegen trombose. Als de closure procedure begint, desinfecteert de arts of assistent eerst uw been en dekt het af met steriele doeken. Vervolgens prikt de arts uw spatader aan. Dit kan gevoelig zijn. Dan volgt de plaatselijke verdoving, waarna u de katheter in uw ader krijgt. De arts controleert met een echoapparaat of de katheter op de juiste plek zit. Bij de volgende stap krijgt u nog een plaatselijke verdoving. Dit keer gebeurt dat via injecties in uw bovenbeen, in het gebied rondom de katheter. Ook dit kan even gevoelig zijn.

Nu is de katheter klaar om radiofrequente energie af te geven in de vorm van warmte. Daardoor verschrompelt de spatader en sluit deze zich. Op het teken van de arts wordt de katheter warm, waarna hij of zij de katheter steeds een klein stukje terugtrekt om het volgende stuk van uw ader te behandelen. Dat gaat door totdat uw hele spatader is behandeld. Tot slot plaatst de assistent een hechtstrip en legt een drukverband aan. Ook krijgt u elastische kousen aan. Daarna mag u naar huis.

Duur van de closure procedure (VNUS)

Uw VNUS-behandeling duurt rond de 45 minuten. Daarvoor krijgt u een prikje tegen trombose. Rekent u voor de complete afspraak dus ongeveer een uur en een kwartier.

Na de behandeling

Heeft u napijn? Neem dan zodra u thuiskomt paracetamol. Na de closure procedure moet u het drukverband en de verbandkous 4 dagen en nachten laten zitten. De steunkous draagt u alleen overdag, tot aan uw volgende afspraak. Ook nadat u de verbandkous, het drukverband en de hechtstrip heeft verwijderd, blijft u de steunkous dus overdag dragen.

Soms ontstaan er bijwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan harde knobbels of strengen op de behandelde plek. Na een paar weken gaan deze vanzelf weg. Hetzelfde geldt voor een doof gevoel in uw been: dit verdwijnt meestal na 2 tot 12 weken.

Als u last heeft van andere klachten, zoals een opgezwollen been, pijn in uw kuit of benauwdheid, neem dan meteen contact met ons op. In hele zeldzame gevallen kan uw ader namelijk dicht gaan zitten (trombose).