Zweten, rillingen, het warm krijgen: opvliegers kunnen heel erg vervelend zijn en kunnen je beperken in je dagelijkse leven. Als behandeling van opvliegers denken we vaak aan het innemen van hormonen of het aanpassen van je levensstijl. Maar, een behandelmethode bij opvliegers waar we niet vaak over horen is een stellatumblokkade. Deze behandeling wordt normaal gesproken gebruikt bij zenuwpijn in de onderkaak, arm, hand, borst, nek en schouders. Maar een stellatumblokkade is ook effectief tegen opvliegers. Samen met anesthesioloog-pijnspecialist Elise Deben gaan we in op deze behandelmethode.
Wat zijn opvliegers en wat merk je?
Wanneer je in de overgang komt, daalt het hormoon oestrogeen in je lichaam. Hierdoor kun je opvliegers krijgen. Dit zijn korte warmte-aanvallen die gepaard kunnen gaan met symptomen als:
- zweten;
- rillingen;
- een verhoogde hartslag;
- het rood worden van je gezicht, hals of borst.
Opvliegers kunnen zowel ‘s nachts als overdag voorkomen. Hoe vaak een opvlieger precies voorkomt en hoelang een opvlieger duurt, verschilt per vrouw. Vaak duurt een opvlieger drie tot vijf minuten, maar het kan ook een half uur duren. Sommige vrouwen hebben een paar opvliegers per maand, terwijl andere vrouwen er een paar per uur hebben.
De behandelmogelijkheden bij opvliegers
Een van de bekendste behandelingen bij opvliegers is de behandeling met hormonen. Bij deze behandeling wordt met medicijnen het oestrogeenlevel in je lichaam weer aangevuld. Dit is vaak een effectieve behandeling, maar het kan ook vervelende bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid en hoofdpijn.
Een behandeling met minder bijwerkingen is een ganglion stellatum behandeling, ook wel een stellatumblokkade genoemd. Hierbij wordt het ganglion stellatum verdoofd. Dit is een zenuwknoop in de hals. “Het verdoven van het ganglion stellatum wordt al ontzettend lang gedaan tegen pijnklachten, maar als behandeling van opvliegers is het relatief nieuw,” vertelt anesthesioloog-pijnspecialist Elise Deben. Sinds 2008 wordt een stellatumblokkade pas ingezet als behandelmethode bij opvliegers.
Wat is het ganglion stellatum?
Het woord ‘stellatum’ betekent letterlijk zenuwknoop. Een zenuwknoop is een plaats waar meerdere zenuwen bij elkaar komen. Het ganglion stellatum ligt in de hals, dicht bij de adamsappel ter hoogte van de zevende nekwervel. Deze specifieke zenuwknoop regelt verschillende processen in het lichaam, waaronder de bloedtoevoer naar de armen en het bovenste deel van de borst. Ook regelt het ganglion stellatum haar- en nagelgroei en zorgt het ervoor dat we pijnsignalen ontvangen. Naast deze processen speelt de zenuwknoop een rol bij opvliegers. Het geeft namelijk signalen af over de temperatuurregulatie in de hersenen.
Hoe werkt een stellatumblokkade?
Omdat het ganglion stellatum een rol speelt bij opvliegers, is een stellatumblokkade een passende behandelmethode. Bij een stellatumblokkade spuit de pijnspecialist verdovingsmiddel op de plaats van het ganglion stellatum. Hierdoor wordt het temperatuursignaal als het ware geblokkeerd en worden de opvliegers verminderd. “De behandeling werkt 6 maanden tot 1 jaar. Indien gewenst kan de behandeling ook herhaald worden”, vertelt Elise Deben.
“De behandeling kan zorgen voor een vermindering van wel 50-70% van het aantal opvliegers.”
Voor wie is een stellatumblokkade?
“Alle patiënten die last hebben van meer dan tien opvliegers per dag komen in aanmerking voor deze behandelmethode”, vertelt Elise Deben. “Er hoeven geen andere behandelingen te hebben plaatsgevonden, maar het is wel verstandig om eerst met de huisarts te spreken of hormonen aanbevolen zijn voor eventuele andere klachten die gepaard gaan met de overgang.” Het kan ook zijn dat je geen hormoonbehandeling mag, bijvoorbeeld wanneer je borstkanker hebt of hebt gehad, groeiend door hormonen. Ook dan is een stellatumblokkade een goede behandeling. In totaal duurt de behandeling ongeveer vijftig minuten. “Het zetten van een stellatumblokkade duurt ongeveer tien minuten. Patiënten moeten daarna nog wel even op de uitslaapkamer blijven.”
Is een stellatumblokkade een pijnlijke behandeling?
Volgens Elise Deben valt dat behoorlijk mee. “Het vervelendste zijn de bijwerkingen op de dag zelf. Deze komen door de lokale verdoving die wordt ingespoten rondom het ganglion. Door deze verdoving kan de patiënt tijdelijk last hebben van een hangend oog, een hese stem of een gevoel van benauwdheid doordat het middenrif aan één kant minder meebeweegt. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en zijn na een paar uur over.”
Stellatumblokkade bij DC Klinieken
Een stellatumblokkade kan opvliegers met wel 50 tot 70% verminderen. U kunt voor deze behandeling ook terecht bij DC Klinieken, onder andere op onze locaties in Alkmaar, Almere, Dokkum, Groningen en Lairesse (Amsterdam). U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig.